Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Se naşte un mare lider militar: şeful SMFA vrea să devină navigator de bord pe Hercules

Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Aeriene, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Generalul-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, s-a apucat la 54 de ani să-şi perfecţioneze deprinderile de navigator pilotând un Hercules C-130.

Faptul excentric este că lecţiile de zbor au fost efectuate în zona de operaţii, în cadrul unei misiuni de transport în teatrul de operaţii Afganistan, desfăşurată în zilele de 27 şi 28 iunie.

Ca urmare cărţile care descriu faptele de glorie ale militarilor români vor fi “împănate” cu un episod glorios avându-l ca erou pe generalul-elev. Trebuie subliniat faptul, omis de cei de la Ziua, că generalul a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie de la Boboc în 1977 obţinând specializarea de navigator, ulteior chiar activând în această funcţie. E drept că generalul a părăsit aviaţia orientându-şi cariera spre funcţii mai sedentare.

Oricum activitatea generalului pe timpul zborului, a fost completată şi cu “evaluarea condiţiilor în care echipajele aeronavelor C-130 îşi desfăşoară activitatea de zbor pe timpul introducerii şi extracţiei forţelor româneşti în/din teatrele de operaţii. De asemenea, generalul-maior dr. Ion-Aurel Stanciu a vrut să cunoască personal condiţiile de operare pe aeroportul de escală Baku şi condiţiile de odihnă şi hrănire ale echipajelor româneşti pe aeroportul din Kandahar”. Adică a făcut de toate.

Trecând dincolo de legalitatea demersului ne întrebăm sincer ce a vrut să obţină generalul. Glorie?

Bani în plus la salar? Recunoaşterea profesionalismului de către piloţi? Titlul de veteran de război?

În situaţia în care acest fapt chiar a avut loc, ne mai punem câteva întrebări:
 
Cât costă un astfel de curs şi cine asigură banii?

Există o bază legală reală pentru astfel de demersuri?

Ce drepturi financiare suplimentare are un navigator de bord (personal navigant)?

Putea generalul să facă un curs similar la o instituţie civilă, poate chiar pe banii lui presupunând că primeşte soldă?

Care este utilitatea pentru MApN pentru organizarea unor astfel de cursuri?

Cine aprobă astfel de excentrităţi? E pe principiul cine centrează dă şi cu capul!

Propunere: dacă tot se fac piloţi şi personal navigant din marinari şi generali propunem desfinţarea Academiei Forţelor Aeriene şi recrutarea viitorilor piloţi şi navigatori din ofiţeri care se plictisesc prin birouri, eventual proveniţi pe filiera indirectă şi personal civil dornic de afirmare. Celor care conduc spre glorie destinele aviaţiei militare le recomandăm şi o justificare: Alexandru Şerbănescu, unul din aşii aviaţiei de vânătoare din cel de-al doilea război mondial, a provenit de la vânătorii de munte.

Evenimentul, pentru că-l considerăm o palmă dată prestigiului aviaţiei române şi imaginii corpului generalilor, ar trebui să fie urmat de o demisie de onoare firească a domnului general, returnarea banilor risipiţi şi de ce nu continuarea perfecţionării acestuia la un curs civil pentru a putea să-şi survoleze pensia de la manşă.

sursa: Comunicat SMFAZiua

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Se naşte un mare lider militar: şeful SMFA vrea să devină navigator de bord pe Hercules”

 1. mega2005 says:

  Comentati dragi prieteni nu va sfiiti!!!

 2. Schwartzkopff says:

  Cei de la dir operatii nu-l regreta… asa ca – zbori puiule, zbori!!!

 3. OBAMA says:

  ESTE MODALITATEA PRIN CARE SEFUL SMFA, CU APROBAREA AMIRALULUI MARIN INDICA PUBLIC CA I SE CUVINE SUCCESIUNEA LA COMANDA STATULUI MAJOR GENERAL.
  DOAR ESTE RANDUL UNUI AVIATOR, NU-I ASA? CUM A PROMIS BASESCU, CAND L-A PROPULSAT IN LOCUL LUI BADALAN PE MARIN GHEORGHE.
  CULMEA ESTE CA O SA PLECE AMANDOI. IN ACELASI TIMP.

 4. Bure Bista says:

  Obama draga e cam subtire argumentarea cu indicatul intentiilor.

  E un penibil care vrea pensia mai mare. A sters-o din aviatie si acum vrea inapoi macar pe acte. sa fim seriosi. Omul si-a atins demult incapacitatea.

 5. DE CE BAL says:

  Excentric sau neexcentric, a facut-o si pe asta generalul Stanciu, spre rasul curcilor :)
  Pentru OBAMA: Ai dreptate, maestre, generalul Stanciu a avut aprobarea liderului SMG, amiralul impostor Marin Gheorghe (in scris pe raportul personal al lui Stanciu). Parca asa i se spunea pe un forum, nu-i asa? Nu am inteles cine o sa plece in acelasi timp: amiralul impostor si cu Basescu sau amiralul si generalul Stanciu? Sau toti trei….

 6. vasile says:

  Da, DE CE BAL, a facut-o si pe asta. Ca i s-a aprobat, nu este de mirare. Probabil, dupa aceasta isprava, se lamureste cum este cu teroristii si operatiile kinetice si non-kinetice si ridica obstacolele din poarta SMFA si le muta la marinari, pe calea aerului, cu un C 130

 7. OBAMA says:

  Mister Bure Bista,
  El Presidente a promis la instalarea lui Marin ca ii va urma un aviator. Croitoru nu putea fi, deoarece l-a infruntat pe amiral in chestiuni vitale si a supravietuit doar cat a fost la palatul Victoria premier Tariceanu. Cum a plecat, cum l-au lichidat. Iar cel ce conduce acum fortele terestre nu a fost agreat de amiral, dar s-a remarcat in teatrul de operatii din Irak si cuvantul americanilor a contat decisiv la numire. Asa ca nu argumentarea este subtire. Ci pretentia echipei de impostori – in formula mai larga.

 8. mega2005 says:

  Cred sincer ca toti partenerii de comentarii au spus fiecare cate o particica din adevar….personal nu cred ca dl gl. Stanciu va succede la scaun,..pe turnanta vin puternic si altii,…n-as putea sa dau un pronostic v-as lasa onoarea tot dvs….nu stiu de ce dar cred ca sunteti mai avizati decat mine…in orice caz atentie si la alte nume din prin SMG…

 9. Bure Bista says:

  Pt. Obama

  Asa da argument.

  dar, parca era o prevedere legala care stabilea care e succesiunea la comanda SMG? 3 ani FT 3 ani FA 3 ani FT 3 ani FN. Nu stiu ordinea dar parca asa era. Dar uitasem legea e facuta ca sa nu fie …. respectata.

 10. Schwartzkopff says:

  Din cate stiu gl Stanciu e de felul lui mai ciufut (in sensul ca accepta greu sau deloc dialogul), dar acest lucru precum si alte barfe precum clientela din care face sau nu parte sunt una.
  Ceea ce nu reusesc sa inteleg e faptul ca unui general cu 2*, sef al unei categorii de forte ii este contestat dreptul de a zbura cu un avion militar unde doreste el.
  Atata timp cat nu s-a dus cu familia in vacanta in Afganistan cu avionul, nu avem ce comenta.

 11. Bure Bista says:

  Dragului de Schwarzkopff

  Individul nu zbura pur si simplu ci urma un curs. Adica resursa alocata.
  Intrebare: La ce ii este bun absolvirea unui astfel de curs pentru exercitarea atributiunilor functiei?

  Apropos, esti sigur ca ai formulat corect “ii este contestat dreptul de a zbura cu un avion militar unde doreste el”.

 12. Schwartzkopff says:

  In context operational – poate ar fi trebuitsa adaug.

 13. Schwartzkopff says:

  Ii este la fel de util cursul cum ii este util brevetul de capitan de vas – sau cdga – lui Base;
  La cat arata de fioros il vad conducand misiuni CSAR dupa acest curs!!

 14. parablue says:

  Este cel, care ,la conferinta ARPIA /2009 a sustinut ca ,,cele 25 ore de zbor alocate pregatirii celor ce urmeaza sa execute misiuni in teatre SUNT SUFICIENETE asa cum si cele 5 alocate celorlalti piloti sunt indeajuns,, !?
  Domnilor, pe ce lume traim ?
  In ceea ce priveste faptul ca refuza dialogul, asta tine de reactia de aparare a insului care nu prea stie sa/l poarte ! Si decat sa se faca de ….mai bine evita comunicarea ! Si , in plus, am constatat ca nu prea este prieten cu romana !

 15. ionescu says:

  Ce faci domnule ministru Stanisoara,pana unde ajunge prostia de a pune o hahalera la conducerea Aviatiei militare romane,ca avem un marinar pus de Basescu la conducera SMG . Ati adus Armata la faliment netrebnicilor

 16. OBAMA says:

  ULTIMA ORA: La ZIUA SUA, Armata nu a fost reprezentata nici de ministru, nici de seful SMG. Dar generalul Stanciu era imputernicit sa ii reprezunte pe amandoi! Asta ca sa se obisnuiasca americanii cu viitorul lui…

 17. (s)Cursuri says:

  Tocmai am terminat un curs de 4 luni. dak stiam de varianta cu zborul il terminam mai repede. un zbor pana departe dureaza aproximativ 24 de ore dus – intors. mai aveam si insigna de participant in T.O. din afganistan.
  Pacat k m/am facut ofiter in F.T.
  Domnul ministru nu/mi aproba oare sa ma fac navigator sau ceva pe o functie mai mare?
  Va rog domnu ministru, dak se poate, pana va inchid cei de la A.N.I.

 18. Spinul Tuareg says:

  Aveti dreptate, acest gl. Stanciu nu accepta dialogul pentru ca e depasit de situatie in cele mai multe cazuri. Am lucrat sub comanda lui si inafara de a ma incarca la nesfarsit cu sarcini in timp ce colegii mei primeau doar recompense sau dreptul de a pleca in misiuni altceva nu stia. A ba da, ma scuzati, dar mai stie ceva, STIE sa se inconjoare de oameni fara coloana vertebrala, care nu-l contrazic nici in cazul in care prostia este evidenta. Sau stie sa-si angajeze baiatul la D.Op. fara concurs, a ma scuzati din nou, cu concursul secretarului sef al directiei de la acea vreme (cojo… – prietenii stiu). A…!!! si mai stie multe altele necurate dar cred ca nu e locul sa le spun aici. Stie sa-ti dea de lucru pe o tema (pana-ti da singele pe nas) si sa nu ia in considerare rezultatul, chiar daca esti specialist pe problema pentru ca el a vorbit cu nea Gicu soferu si acesta a auzit de la o baba ca e mai bine sa …..
  Hai noroc celor care au mai ramas si alegeti-va liderii sau slujitii pe cei impusi. Dumnezeu sa va ajute!

 19. roarmysgv says:

  unii generali ajung piloti la…54 de ani si pe soldatii gradati voluntari ii da afara la 40 ani fara nici-un fel de compensatii! Pentru ei se poate orice iar pentru amaritii de sgv-ii nu se poate nimic! Adica lor l-i se cuvine totul iar fraierilor nimic! Generalul stanciu stie ce tunuri de miliarde s-a dat in unitatile pe care le conduce?

 20. craioveanu says:

  Am fost consternat cand am auzit ca un nenavigant a fost numit seful SMFA. Adica cum sa se intample asa ceva in fortele aeriene romane in conditiile unei tari aliate NATO?.Sau poate din cauza asta.De fapt stiu ca de fapt la americani este posibil, dar stiu si de ce:pt.ca personalul de sol promovat din air force in structuri de comanda la varf sigur provine din zburatorii air force nevoiti a ramine la sol din motive neimputabile acestora. Adica sigur poseda IQ pt BUN LA ORICE evident cu pregatirea necesara. Daca americanii sunt la mijloc cum de nu s-a gasit nimeni sa le explice ca navigatorii din generatia generalului Stanciu din Romania toti, inital, au dorit sa devina piloti dar nu au intrunit aptitudinile necesare.Iertat sa fiu de cei merituosi din randul navigatorilor, pt ca sunt destui,dar sunt convins ca acestia sunt cei afectati pt ca acel curs este cea mai mare aberatie cel mai mare ABUZ cu scopul vadit de a-si mari veniturile intrand in randul zuratorilor IN MOD FALS. RUSINE !

 21. Ce aveti si voi cu Generalul Aberatie ?
  Ma tata asta nu e in stare sa pasca o capra da sa mai conduca si un avion. Nu stiti si voi cum a ramas cu piciarele afara din carlinga? Are 54 de ani si minte de copil …. E nepotu lui Bulibasa d ela strehaia……oofffffffffff…tara de mana a 3-a . Gen Stanciu ION zis Aurel Jegosu ….dar scopul scuza mijloacele….

 22. Gen Stanciu Ion Aurel este un …

  Comentariu cenzurat din cauza limbajului folosit.

 23. Bine ca Gl Stanciu l-a angajat pe fisu ( baiatul lui ) care a fost coleg cu fiica mea si avea corijente si a trecut anii cu plocoane peste plocoane de licenta n-a mai luat-o….dar cu ajutorul lui taticu a fost angajat la SMFA….si nu pe la garaj si cu salariu de 4200 Roni . Unde mai ajunge tara asta ? D-le BOC … Dl Stanciu ?

 24. Ionescu Costel/Stoian Vasile says:

  Cenzurat din cauza limbajului.

  Asta si cu BOC conduce Romania…. Halal de Poporul Roman !

 25. gicu says:

  Nu este fair sa raspandesti minciuni despre familia generalului. Dar cand ai ca scop discreditarea unei persoane acest lucru nu conteaza.
  Daca i-ai fost subordonat si nu te-ai inteles bine cu sefu nu inseamna ca tu esti mai destept ci esti pur si simplu frustrat.

 26. observator says:

  Un limbaj moderat care in tandem cu alt bou, unul roscat, ristea, necunoscator de engleza si numuit reprezentat peste hotare, impusesera domnia bunului lor plac in fortele aeriene… Timpul a rezolvat aceasta problema, despartindu-i si in plus, scotandu-l la pensie pe marele …paranoic care voia sa impuste serpi pe drum…
  Halal general! Intalnindu-se cu un grup de fosti “subordonati” acestia i-au spus “Dumnezeu sa va ierte ca noi nu avem sa o facem niciodata!” Au scuipat intr-o parte si apoi au plecat…