Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şeful SRI Alba reţinut de DIICOT

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba (SRI), lt.col. Ioan Tarnu, şi subcomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, sub acuzaţia sprijinirii unui grup de hoţi de utilaje din UE.

Valoarea pagubelor fiind de 4,5 milioane de euro.

Locotenent-colonelul Ioan Tarnu ar fi primit daruri de la soţia unui acuzat în cazul de furtului de utilaje, dând asigurări că poate determina poliţiştii să facă investigaţii favorabile inculpatului.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane, cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene.

În cursul investigaţiilor privind faptele celor 24 de hoţi a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.

Potrivit DIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu – în prezent arestat -, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Subcomisarul Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.

La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Mai mult decât atât, Liviu Schiau a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba Iulia.

Inculpaţii Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaþiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti din cadrul BCCO Alba-Iulia.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Şeful SRI Alba reţinut de DIICOT”

 1. Stelica B. says:

  Si lt.col. Ioan Tarnu – seful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba (SRI), şi subcomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost numiti in functii de unul din ministrii de interne ale acestui guvern incompetent si handicapat.
  Acum se lauda tot ei ca aplica legea si combat criminalitatea. Dar nu-si vad defectele din curtea lor. RUSINE, RUSINE, RUSINE!!!

 2. sbojin says:

  Da, sunt perfect de acord.

 3. oarecine says:

  mai tăceţi măi !

 4. CopperNick says:

  Foarte rusinos. Directorul SRI, daca acel ofiter a fost din SRI si nu din DGIPI local, ar trebui sa faca oarece curatenie prin provincie.