Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Semnificații ale zilei de 9 mai

semnificatii ale zilei de 9 mai. foto giurgiuveanul.roZiua de 9 mai are mai multe semnificații, încărcate de conținut istoric, ce au marcat atât istoria națională, cât și cea mondială. La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaților Declarația de Independenţă a României. Această zi a devenit apoi Ziua Independenţei de Stat, după ce România a câştigat Războiul de Indepedenţă.

Tot pe 9 mai, în 1945, la cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei. Acest act a marcat sfârșitul Celui De–al Doilea Război Mondial.

Pe 9 mai 1950, Robert Schuman – ministrul de Externe al Franţei, propunea formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), ce ulterior a devenit, gradual, ceea ce numim azi Uniunea Europeană. Astfel, 9 mai a devenit Ziua Europei.

Prin urmare, această zi, 9 mai, este amplu sărbătorită.

Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, participă la ceremonia de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial (la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”).

De asemenea, în București, la Muzeul Militar Naţional şi la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este organizată “Ziua Porţilor Deschise”.

În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi militare se desfășoară ceremonii de depuneri de coroane de flori. La evenimente participă cadrele militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veteranii de război şi reprezentanţii autorităţilor publice locale.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Semnificații ale zilei de 9 mai”

 1. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  O ALTĂ FAŢETĂ A DISCRIMINĂRII ŞI UMILIRII !
  Avândî n vedere declaraţiile politice ale premierului Ponta, la unele posturi de televiziune în domeniul pensiilor militare,voi puncta foarte pe scurt, câteva considerente juridice arhicunoscute nouă, invocate şi în susţinerile în instanţele de judecată (dar se par noi şi necunoscute exact de cine ar trebui să le aplice; de ce oare?). Într-un stat de drept nu pot funcţiona, în acelaşi timp principiul drepturilor legal câştigate şi principiul drepturilor legal pierdute întrucât ele sunt contradictorii şi neconstituţionale, având ca efecte exact sincopele ce s-au creat în procesul aplicării legilor Boc. Mai mult, acestea sunt antagonice şi discriminatirii. Dreptul nostru la pensie, un drept real de proprietate, s-a născut pe o lege anterioară pe care noi am dorit să ne pensionăm, ştiind la vremea aceea că legea, este benefică pentru noi şi implicit pentru familiile noastre. Acest drept constituţional şi garantat, nu poate fi limitat nici TEMPORAR, aşa cum s-a pronunţat de mai multe ori CCR invocând PRINCIPIUL DREPTURILOR LEGAL CÂŞTIGATE,prin decizia 871/2010 în motivaţia de respingere, a diminuării cu 15% a pensiilor la civili; (atenţie: deşi în legea 263 şi 119 militarii sunt introduşi în legea unică a pensiilor, această decizie nu mai este valabilă întrucât ,în mod discriminatoriu,cadrele militare în rezervă şi în retragere, nu mai beneficiază de această decizie dar nici de deciziile 275/2005, 57/2006, 120/2007 care au stat la baza recalculării pensiilor civile pe legea 19/2000 ).Reamintesc din nou că, la 2/3 dintre aceştia, neprezentând documente doveditoare, urma să li se micşoreze pensiile. Aplicând corect principiul drepturilor legal câştigate, acestora li s-a păstrat în plată cuantumul cel mai avantajos adică cel anterior, care era mai mare; AŞA TREBUIA SĂ SE PROCEDEZE ŞI CU MILITARII ! Acesta este principiul în baza căruia, urgent,Guvernul României, trebuie să facă reparaţia. Să nu cunoască domnul premier acest principiu? Constat că domnia sa nu vrea să-l ştie, este pseudopreocupat, de cei 90 % (de unde are acest procent? )care ar pierde în cazul apariţiei unei noi legi a pensiilor / nimic mai eronat şi mai diversionist ! Da, dacă principiile s-ar aplica după ”învăţătura”lui Boc,aşa s-ar întampla, ori presupun şi cred că domnul Ponta, NU a absolvit aceeaşi facultate ca domnul Boc. Este incredibil cu câtă uşurinţă susţine premierul că la cei cărora li s-a mărit cuantumul,să nu le scadă nici-un leu cum la fel de incredibil, este reţinerea INEXPLICABILĂ PENTRU CEI cărora, în fiecare lună, guvernul le reţine abuziv, fraudulos, sume importante din cuantumul pensiei. Chiar aşa domnule premier: De ce vă străduiţi atât de tare, să aparaţi legile promovate şi aplicate ilegal de guvernul Boc, pe care anterior,până să veniţi la guvernare, le incriminaţi ? Ce principiu al statului de drept apăraţi? Principiul drepturilor pierdute?
  La toate interviurile pe această chestiune,invocaţi când FMI, când apariţia unui ”fond de solidaritate”etc.

  Dar de ce nu propuneţi fondul de solidaritate ,pentru guvernanţi? Noi nu avem nevoie de aşa ceva! Avem nevoie de repectarea legilor,a drepturilor militare şi cetăţeneşti, a onoarei şi valorilor Instituţiei Militare!

 2. Maestrul says:

  Noi sarbatorin la 9 mai Ziua Independentei. Asa stim de pe vremea comunismului si asa a ramas si azi, pentru ca la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaților Declarația de Independenţă a României.
  Nu s-a spus si nici nu se spune ca festivitatile de la Adunarea Deputaților au durat doua zile, adica si pe 10 mai, cand in parlamentul de atunci a fost prezent si regele Carol I. Desigur s-a stabilit in mod voit 10 mai pentru a lega cu ziua de 10 Mai 1866, cand Carol I a descalecat ca domnitor. Atunci, pe 10 Mai 1877, au avut loc luari de cuvand in ceea ce s-ar numi acum o adunare festiva a parlamentului. Tot pe 10 Mai 1977 Regele a semnat Declaratia de Independenta, care tocmai a fost citita pe 9 Mai.
  Comunistii pentru a nu aminti de 10 Mai, ziua regalitatii, au tras independenta pe 9 mai, legand data de momentul citirii Proclamatiei.
  Eu cred ca ziua de 10 mai este o data foarte buna pentru Ziua Nationala a Romaniei. Ce zi mai buna ar fi decat ziua in care ne-am dobandit independenta. Data de 1 decembrie cand noi sarbatorim Ziua nationala este data reintregirii tarii. Ori intre independenta si reintregire este evident ca independenta trece pe primul loc. Mai mult ziua de 1 decembrie, zi de bucurie pentru romani este o zi nu tocmai placuta pentru cei aproape 2 milioane de maghiari, concetateni de-ai nostri. Nu intru in amanunte istorice, dar nu putem sa sarbatorim o zi care poate intristeaza 2 milkioane de oameni.
  De 1 decembrie sunt dificultati in organizarea festivitatilor, fiind zi de iarna, pe cand 10 mai este foarte nimerita pentru tot genul de festivitati, inclusiv pentru parada militara.
  Observati va rog si in ce sezon serbeaza ziua nationala, SUA, Franta etc.

 3. al adin says:

  @maestre cu toate sunt de acord dar cu partea intristarii a 2 mil de maghiari nu sunt. E problema lor ca sunt tristi sau poate vor sa fie tristi sau poate in nici un fel nu le convine si de aceea sunt tristi. Nu au fost deloc tristi cu Horty in frunte, nici la Ip si Traznea, nici in evenimentele de la Tragu Mures, nici cand au deportat evreii care acum apar la Muzeul Holocaustului de la Ierusalim cuantificati la Romania si nu la Ungaria. Si nu sunt deloc tristi cand adunati la Tusnad cu lideri de la Budapesta clocesc planuri marete ale unei Ungarii demult apuse.
  Hai sa lasam Ziua Nationala pe 1 decembrie, cand rusii nu sunt deloc tristi. Si mai degraba sa sarbatorim 9 mai ca zi a independentei si ca zi a victoriei impotriva fascismului. Ca tare mi se pare ca se deturneaza sensul istoric cu Ziua Europei ca nu le convine unora sa li se aduca anual aminte ce orori au facut inaintasii lor!

 4. COLONELUL says:

  DOAMNE CATA DREPTATE AI!CEI DIN ARDEAL STIM CEL MAI BINE CAND SI CUM SA NE SERBAM ZILELE(nu ca oltenii si moldovenii nu ar stii dar cand traiesti cu inamicul in casa trebuie sa adormi ‘cu ochii deschisi”).

 5. dodo says:

  maestrul are dreptate in ce priveste ziua independentei:istoria comunista invatata de noi,a sters cu desavarsire din mentalul romanilor meritul incontestabil al regelui Carol intai atat in timpul razboiului contra turcilor pe care l-a condus personal in calitate de commandant sef al armatelor ruso-romane dar si in ceea ce priveste semnarea declaratiei de independent in fata paramentului adunat in sedinta solemna dedicate independentei de stat.Deci nu pomenim pe cel care s-a implicat cu sabia in mana in obtinerea independentei ,cel ce condusese poporul roman la acest act,dar pomenim pe ministruld e externe Kogalniceanu,fiindca citeste documentul cun o zi inainte.Halal istorie scrisa de vajnicii nostril istorici comunisti,pe care si azi ii vezi pe la Antena 3 cu figuri schimonosite de ura ca ies la iveala ciuntirile aduse de ei istoriei,in loc sa foloseasca timpulpe care il mai au de trait pentru a corecta ceea ce au facut (Giurascu-PSD).
  In al doilea rand,al adin,sa o lasam mai moale cu Victoria impotriva fascismului mult invatata de noi schiop tot din istoria falsa comunista sovietizata,pentru ca noi nu am avut nici o victorie finala ,neavand loc la masa invingatorilor ci la cea a invinsilor ,platind daune de razboi uriase sovieticilor;pe de alta parte daca totusi au fost luptele impotriva germanilor in retragere in 44-45 duse de armata romana,sa ne aducem aminte ca, nu numai ca de fapt izgoneam in cel mai pur stil romanesc aliatul cu care luptasem trei ani cot la cot iar ei fusesera loiali cu noi,dar mai si denuntam demagogic ca luptam impotriva fascistilor,de parca noi eram comunisti decand lumea.Sigur ,sarbatorim si noi Victoria Natiunilor Unite ca acolo am fost la final,dar sa fim realisti,nu triumfalisti ca stiu si ceilalti istorie.

 6. tupak amaru says:

  pe 1Decembrie 1918 , iarna , pe un frig de crapau pietrele , 100.000 de romani veneau la Alba Iulia , pe jos , pentru a cinsti Unirea .
  tare repede mai punem botul la niste manelisti ( analisti) care prefera evenimentele istorice vara , cand este putin mai cald . poate decretam ca iarna sa intram in hibernare , fiind prea frig .
  poate mutam si tara , mai la tropice .

 7. szilard says:

  Guta : milioane trilioane, trilioane bilioane….

 8. non sens says:

  Romanii au talent : schimba guverne la minus 20 de grade si vin la referendum la plus patruzeci de grade ( Celsius , ca de-alea de bautura sunt la base ) !
  Asa fiind , si daca ar fi sarbatoarea nationala de Boboteaza , tot nu ne afecteaza .
  Totul e sa avem ce sarbatori !

 9. Maestrul says:

  Marea majoritate a tarilor importante isi serbeaza ziua nationala intr-o zi care aminteste de dobandirea independentei, considerata cea mai importanta zi pentru natiune. Monarhiile au, de regula, ziua de nastere a monarhului. O exceprie interesanta este Marea Britanie.
  Iata datele la care cateva tari isi serbeaza ziua nationala:
  Franța 14 iulie
  Marea Britanie a doua sâmbătă din iunie (poate să varieze)
  Olanda 30 aprilie
  Rusia 12 iunie
  Slovacia 29 august
  Slovenia 25 iunie
  Statele Unite ale Americii 4 iulie
  Suedia 6 iunie
  Norvegia 17 mai
  Germania 3 octombrie
  Moldova 27 august
  Statele Unite ale Americii 4 iulie
  Ucraina 24 august
  Italia 2 iunie
  Spania 12 octombrie

 10. ROBERT HORVATH SUA says:

  In premiera pentru cel mai important blog militar.
  ROMANIA SPARGE EMBARGOUL ONU.
  SENZATIONAL , TERMINAL , SENZATIONAL !
  ROMANIA
  TOATE CONTRACTELE MILITARE ALE ROMANIEI CU PENTAGONUL VOR FI ANULATE.
  Aici la NY intr-un zgarie nori se afla pe 12 etaje sediul mafiei romane. Sef suprem
  Traian Basescu. La conducere generalul Degerata…fos prim servitor al presedintelui.
  Prin compania romaneasca acestui servici mafiot semneaza contracte si se sustrag sute milioane in comisiane.
  Necazul lor ca am descoperit ca incalcarea embargoului ONU printr-o ancheta personala.
  COMFORM LEGILOR AMERICANE…STATUL AMERICAN NU ARE VOIE SA SEMNEZE CONTRACTE CU COMPANII CARE AU ILEGATURI CU TERORISMUL INTERNATIONAL.
  Am trimis un memoriu presedintelui Obama Am anuntat departamentul Justitiei .

 11. Maestrul says:

  Fiindca instoria, din pacate, nu este o stiinta, ci doar o disciplina, iar noi am invatat-o asa cum s-a scris si ni s-a predat la clasa, pentru o corecta informare vreu sa spun doua vorbe:
  La noi se serbeaza in mod eronat ziua independentei pe 9 mai.
  Chiar daca unora nu le place, Romania moderna s-a nascut pe 10 Mai 1877. Atunci, prezent in Adunarea Nationala, in sesiune solemna, Regele Carol I a semnat Proclamatia de independenta, care a fost citita in aceeasi Adunare Nationala, de catre Mihail Kogalniceanu, pe data de 9 Mai 1877. Festivitatile prilejuite de declararea independentei s-au desfasurat pe parcursul a doua zile, punctul culminant fiind pe 10 Mai 1877, cand prin semnatura Regelui Carol I pusa pe proclamatie, chiar in adunarea solemna nu in cabinetul regal, din punct de vedere juridic, Romania devenea independenta.

 12. gheo says:

  Ce zi este mai importanta pentru noi ?, ziua alegerii Domnului A.I.Cuza sau ziua descalecarii lui Carol I, ce este mai important pentru noi ?, o zi in care am fost liberi sa alegem si sa fim oameni liberi, sau o zi in care am devenit “sclavi”, masa de manevra a unei clici politice nenorocite care a “manevrat” pentru propriile interese cum de altfel fac si astazi, sa nu dam dovada de atat prostie omeneasca incat, sa uitam “manevrele mizerabile, egale ca masura cu cele folosite de comunisti la debarcarea lui Mihai I”, cand “l-au debarcat pe Domnitorul Cuza”, aveti idee ce procent “insignifianat” reprezinta adeptii regalitatii ?, cum percep romanii care, nu-si cunosc vechimea “arborelui genealogic” pe pamantul asta dar, … mereu si mereu au fost si sunt … “saracii pamantului”, in comparatie chiar si cu fostul monarh si altii, care, isi numara pe degete … “vechimea pe pamantul asta” dar … sunt !!! … mereu putred de bogati !, ii consideram pe romani prostii care trebuie sa ramana mereu “prostii lumii ?”, oare ce zi, este mai importanta pentru romani ???.

 13. al adin says:

  Rolul nostru si pozitia la finele razboiului nu au nimic de a face cu sarbatorirea unei zile care se face uitata pentru ca nu convine unui stat gratulat ca fiind motorul Europei. As mai zice ca totusi am avut si noi un rol chiar daca am trecut dintr-o parte in alta, decizie istorica cu care sunt de acord (ma refer la schimbarea taberei). Ca eu cred ca am fi ramas de partea neinteresanta a Europei chiar daca nu treceam si atunci rusii ne-ar fi luat tot si am fi fost rusificati pana la a zecea generatie, aici sau in Siberia sau Asia Centrala. Deci raul mai mic ne-a salvat chiar daca tot acelasi motor nu ne place in mod vizibil si, in contrapartida, isi manifesta vadit simpatia pentru fostii aliati cu care a finalizat razboiul alaturi, Bulgaria si Ungaria.
  Iar daca tot vrea cineva sa serbeze o zi importanta in vara, desi nu cred ca romanii vor arbora drapelul national la case si autoturismemai mult atunci decat in iarna, atunci sa mai facem una. Dar sa nu renuntam la ziua reintregirii doar pentru a da satisfactie unei minoritati care inca se crede cu sange albastru si e permanent si vesnic nemultumita. Regulile intr-un stat de drept privesc majoritatea si nu minoritatea care, totusi, este discriminata pozitiv in anumite limite.

 14. al adin says:

  @maestre Remarc placut cunostintele dvs de istorie, mai ales ca nu sunt preluate automat din carti, diferit scrise, de istorie. Dar chestiunea zilei de 9 Mai sau 10 Mai este interpretabila functie de elementul birocratic al semnarii (de catre un principe, sef al unui principat, categorie de organizare statala cam tranzitorie) si nu cel oficial al declararii in organul legislativ. Eu zic ca as serba si 9 Mai (1877 si 1945) si 10 Mai (1888), mai ales ca regalitatea a scos Romania din ruralitate si a lansat-o pe drumul industrializarii si al reintregirii si al culturii. Ca istoria, invatata, a acordat un spatiu tipografic mai mare lui Tudor Vladimirescu decat lui Carol I si lui Ferdinand, asta se poate remedia, cat se mai poate remedia. Oricum ar fi, trebuie sa recunoasteti ca nu prea ne ingramadim sa ne serbam zilele nationale si sa scoatem la vedere insemnele nationale, dar avem un apetit de a prelua alte sarbatori care, poate, ne fac sa ne simtim mai in mijlocul evenimentelor.

 15. ROBERT HORVATH SUA says:

  Romanii vor o monarhie fara securitate. Introducerea lui Duda a dat
  o lovitura mortala ideii monarhice. RINTUL NICOLAE UN REGE ADEVARAT ANTICOMUNIST AL ROMANIEI !

  Sosesc de la Londra . Am avut o lunga convorbire cu
  Printul Nicolae. Am fost socat de onestitatea lui.
  Un tanar cu o minte si o educatie aleasa. Ca sa fiu sincer nu stiu daca reintoarcerea la monarhie pri Printul Nicolae este o solutie. Dar macar este o incercare.
  Problema principala este…..clasa politica. Printul
  se gandeste la decomunizarea Romaniei si la o intoarcere a sistemului de valori. Valorile sus….neamul
  prost jos. O Romanie pentru toti asigurata de un adevarat arbitru politic.

 16. ROBERT HORVATH SUA says:

  PRINTUL CHARLES SI TOATE CURTILE EUROPENE
  SPRIJINA NOUA LINIE MONARHICA ROMANA

  Stimate domn Robert Horvath Deva
  Ideia instaurarii monarhiei prin Printul Niculae este valoroasa si merita analizata
  cu toata atentie. Este evident ca va fi sprijinita de toate curtile regale.
  Varul meu Nicolae a-mi este foarte apropiat. Este un tanar educat ,inteligent si onorabil. Face eforturi laudabile sa invete romaneste si sa fie pregatit pentru aceasta misiune atat de importanta.
  Am avut discutii indelungate pe aceasta tema cu el.
  Situatia din Romania poate fi inbunatatita spre binele general. Romanii, care a-mi sunt atat de apropiati merita tot binele.
  Dar totul depinde de alegerea si vointa natiei.
  Va multumesc pentru vorbele calde.
  Printul Charles

 17. Maestrul says:

  Al Adin,
  Cred ca este corect punctul Dv de vedere, de a serba 9 Mai impreuna cu 10 Mai, cu semnificatii diferite.
  Eu mai cred ca, la fel ca in cazul Poloniei, desi ziua cand ne-am dobandit independenta este cea mai importanta, se poate serba si ziua reintregirii, desigur la 1 Decembrie, atunci cand si ultima provincie, Transilvania, s-a alaturat Romaniei, dupa ce anterior o facusera Basarabia si Bucovina.
  Iata in cazul Poloniei, Ziua Naţionala a Independenţei este cea mai importanta sarbatoare naţionala poloneza. Polonia a recâştigat independenţa la 11 noiembrie 1918, după 123 ani de captivitate. Dar Polonia mai serbeaza o zi, aceea a aniversarii Zilei Constitutiei de la 3 mai 1791.

 18. Marlon Juvet says:

  Maistre, nu te-a oprit nimeni să mai pui mâna şi pe altceva decât pe ce ţi-au predat unii şi alţii la istorie. Un Magazin Istoric, o discuţie cu vreunul care chiar a trăit şi altă istorie decât ce predau comuniştii la şcoală. Oricum, tot e bine că nu veniţi pe aici cu afirmaţii mai în rezonanţă cu adevăratul vostru nivel de înţelegere al lucrurilor ăstora. Chestii precum cele afirmate de toţi glanetaşii când a murit porcul de Sergiu Nicolaescu “…Am învăţat istoria din filmele Maestrului….”.

 19. Maestrul says:

  Regele Mihai a avut sansa sa-l desemndeze pe Printul Nicolae ca succesor atunci, la varsta acestuia de 7 ani, cand a fost primit de milioane de romani, iar Regele l-a ridicat pe print in brate si l-a prezentat romanilor. Nici taranistii de frunte nu au aflat de ce regele n-a facut-o.
  Intrarea lui Duda in Casa Regala a determinat, cel putin, un pas inapoi. Pagina alba a acestei actiuni se va completa… odata si odata.
  Acum printul Nicolae este abia al trei-lea succesor.
  O precizare: nu sunt regalist. Am fost educat republican de nuanta liberala.

 20. Itic says:

  dar semnificatia zilei de noua mai, dar intors..o stiti…va explicat-o guvernatorul

 21. mihaius says:

  Oameni buni, voi nu vederi ca Robert Horvath asta e paranoic? De ce il mai lasa cineva sa posteze pe acest blog si mai ales de ce il mai baga cineva in seama ?

 22. al adin says:

  mea culpa: 1881 nu 1888

 23. al adin says:

  @maestre Recunosc ca am aflat de printul Nicolae tarziu. Nu cred ca e vina mea pt ca am citit ceeea ce am putut accesa pana in 1989 si ce am crezut ca trebuie dupa. Cu toate acestea tin sa spun ca printul Nicolae e destul de cunoscut in multe cercuri, nu doar elevate, si se mai crede ca va avea un destin impletit cu al Romaniei. Tot in anumite cercuri se spune. Eu cred ca seful de stat trebuie sa fie acela care deschide orice usa, politica sau economica, pentru Romania. Si daca regalitatea poate obtine acest lucru mult mai usor, de ce nu? Plus ca eticheta unei case regale blocheaza confruntarile verbale, gesturile la limita decentei, conflictualitatea din fata garajului sau a perdelutei, chiar si dansul pinguinului sau aplaudarea dintr-un genunchi, dupa model grecesc, de la marginea ringului de dans.

 24. Maestrul says:

  Al Adin,
  Si eu cred ca un sef de stat trebuie sa aiba deschise toate usile, indiferent ca-i politician sau are sange albastru. Altfel nu poate sa-si serveasca tara decat ciuntit.
  As mai aminti aici deviza Regelui Carol I: “Totul pentru tara, nimic pentru sine”. Poate se afiseaza la intrarile in Parlament si Guvern.
  Printul Nicolae are o carte de vizta foarte buna, dar este in pozitia a treia la succesiune. Principesa Margareta sau, ma rog, Duda este numarul unu. Din pacate.

 25. plano10 says:

  Sperante in monarhie isi mai pun doar cei care cred ca vor ajunge in camarila regala.
  Pentru romani regalitatea este doar o pagina de istorie; cu bune si cu rele.
  Sunt surprins sa citesc pe un site militar atatea temenele pentru progeniturile lui Carol al II-lea si ale lui Mihaita.
  Cat de dor le este unora de cultul personalitatii! Snobism si cosmopolitism…

 26. gheo says:

  Cu ultimul alineat, ati atins punctul critic, … cand o sa scapam de celebrul … “cult al personalitatii ?”, unii … nu se mai satura cum dau de … “cate unul !”.