Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Serviciile occidentale de informaţii apreciază că Iranul intenţionează să construiască noi reactoare nucleare

Potrivit The New York Times, inspectorii internationali si serviciile occidentale de informatii banuiesc ca Iranul se pregateste sa construiasca noi reactoare nucleare, sfidând astfel solicitarile ONU.

În urmă cu şase luni a fost dezvăluită existenţa unei capacităţi secrete de îmbogăţire a uraniului.

Inspectorii ONU care monitorizează programul nuclear iranian caută dovezi referitoare la două şantiere de construcţie, bazându-se pe comentariile unui oficial iranian, şi încearcă să identifice locul unde au fost instalate o serie de echipamente pentru îmbogăţirea uraniului produse recent.

Într-un interviu acordat agenţiei ISNA – Iranian Student News Agency -, Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat începerea construcţiei a două noi centrale, care “vor fi construite în interiorul munţilor”.

Oficiali americani au declarat că împartăşesc bănuielile inspectorilor ONU şi analizează imagini obţinute prin satelit în legătură cu mai multe posibile amplasamente, dar nu au obţinut indicii clare privind faptul că Teheranul intenţionează să producă în aceste uzine combustibil nuclear.

Un oficial european a afirmat că, deşi există “unele dovezi”, restricţiile impuse de Iran inspectorilor ONU îngreunează localizarea noilor construcţii.

Bănuielile occidentale se bazează şi pe faptul că echipamentele pentru îmbogăţirea uraniului, produse în numeroase fabrici răspândite pe întreg teritoriul Iranului, nu au fost instalate în centralele vizitate de inspectorii ONU. Capacităţile de producţie reprezintă una dintre ţintele predilecte ale serviciilor de informaţii americane, israeliene si europene, care par să fi reuşit să infiltreze informatori în unele dintre fabrici.

sursa: The New York Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.