Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Serviciile secrete americane afectate de protestele din lumea arabă

Misiunea serviciilor de informaţii americane de combatere a islamismului radical poate fi grav afectată de valul de proteste fără precedent din lumea arabă.

Se estimează că acest lucru poate afecta legăturile solide dintre serviciile de informaţii americane şi regimurile autoritariste din regiune.

Înlăturarea regimului Ben Ali în Tunisia şi a lui Hosni Mubarak în Egipt, dar şi protestele din Yemen, au afectat deja spionajul american din regiune, acesta fiind nevoit să se adapteaze noilor realităţi din lumea arabă.

Un fost agent CIA, Bruce Riedel, face o trecere în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă spionajul american în regiune:

– prima consecinţă este cea că relaţiile construite pentru combaterea reţelei Al Qaeda şi a terorismului au luat sfârşit;

– succesorul lui Omar Suleiman, fost vicepreşedinte egiptean pe vremea lui Hosni Mubarak, dar şi fost şef al serviciilor secrete egiptene, este puţin probabil să fie dispus la fel de mult să coopereze cu Washingtonul;

– în Yemen, serviciile de informaţii nu se prea mai ocupă de Al Qaeda, find preocupate de propria supravieţuire şi de identitatea noului şef;

– fieful Al Qaeda (în întreaga regiune n.r.) va fi mai mare şi mai sigur când se vor încheia revoltele. În consecinţă Statele Unite şi Europa vor fi expuse unei ameninţări mai mari”.

Pe de altă parte un oficial american admite, sub protecţia anonimatului, că Al Qaeda profită de problemele din Yemen, subliniind însă că nu va fi oprită cooperarea cu serviciile secrete locale. “Serviciile pentru combaterea terorismului dispun de mijloace pentru a acţiona unilateral. Nimeni nu trebuie să creadă că Statele Unite şi aliaţii lor depind în totalitate de colaborarea cu alte servicii pentru combaterea Al Qaeda şi terorismului”, afirmă oficialul citat.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.