Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Serviciile secrete vor avea alocat un buget mai mare pe 2011?

Dacă spre sfârşitul lunii noimebrie a.c., mai exact pe data de 23 noimebrie, InfoMondo militar menţiona bugetele preconizate pentru SRI, SIE, STS, SPP, MApN şi MAI (bugete care păreau a fi mai mici, comparativ cu 2010), pe 6 decembrie, într-un articol din “Săptămâna financiară” se arată că “singurele instituţii care vor beneficia în 2011 de creşteri ale fondurilor de salarii de peste 10%,(…) sunt cele de forţă: serviciile secrete şi Ministerul Administraţiei şi Internelor”.
“Stenogramele apărute ca ciupercile în presă în acest an îşi arată roadele. Poate e doar o coincidenţă, dar singurii bugetari care beneficiază de creşteri considerabile ale salariilor brute în 2011 vor fi cei care sunt recunoscuţi drept cei mai bine informaţi (şi cei mai buni informatori) din România. Astfel, în timp ce cheltuielile de personal ale Ministerului Agriculturii se reduc cu 34%, iar cele ale Ministerului Justiţiei cu 20%, angajaţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) vor avea venituri mai mari cu 10,28% decât în acest an, urmaţi de cei ai Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), cu 11,10%, ai Serviciului de Informaţii Externe (SIE), cu 11,66 şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu 14,58%.”

Bugetarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor, sau doar o parte din ei, vor câştiga mai mult anul viitor, MAI având bugetate în proiectul de buget pe 2011 cheltuieli de personal de peste 6 miliarde de lei, cu 11,13% mai mult ca în 2010.

“Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va avea şi el cheltuieli cu personalul mai ridicate cu 3,67%. Totuşi, nu este neapărat o veste bună pentru angajaţii acestor instituţii, mai ales pentru simplii angajaţi. Pentru că, cel puţin potrivit proiectelor de buget, în cazul SPP, STS, MApN şi MAI, de la 1 ianuarie vor trebui achitate contribuţii sociale către Casa Naţională de Pensii. Iar în unele cazuri, majorările de cheltuieli cu personalul (venituri brute) nu sunt suficiente pentru a acoperi sumele ce urmează a fi vărsate în bugetul asigurărilor sociale”.

Astfel, pentru a compensa deficitul, angajaţii MApN, de exemplu, nu vor mai avea bugetate salarii de merit, indemnizaţii de conducere, spor de vechime, prime de vacanţă (angajaţii MApN nu au avut nciodată prime de vacanţă n.r.), ore suplimentare, fond de premii sau fond pentru funcţii cumulate. O situaţie similară se înregistrează şi la MAI”.

Sursa: Săptămâna Financiară

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Serviciile secrete vor avea alocat un buget mai mare pe 2011?”

  1. Nimeni says:

    “Săptămâna Financiară” papă rahat (d-ăla turcesc). Sunt în MApN de o grămadă de vreme şi nu am luat niciodată primă de vacanţă. Militarii nu primesc aşa ceva. Asta ca să nu mai spun că, deşi mă aşteptam ca ei să ştie, se pare că le place să asimileze “cheltuielile de personal” cu “salariile”… Deh, jurnalism băi tată!

  2. Dan says:

    La MApN cheltuielile cu personalul includ pensiile militare. Reducerea drastica a acestora asigura chiar un spor pentru militarii in activitate, pana le vine randul…