Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şi totuşi Preşedintele a vorbit la bilanţul Armatei: capacitatea de apărare a României a scăzut

Deşi păstrat cu stricteţe secretul din jurul şedinţei de autoevaluare a Armatei României, anumite informaţii au reuşit să ajungă în spaţiul public folosindu-se canalele oficiale de comunicare. În ultimul număr al Observatorului Militar sunt prezentate câteva date suplimentare, care nu au făcut obiectul informării mass-mediei naţionale, şi anume câteva spicuiri din cuvântul Preşedintelui.

Acesta a făcut o prezentare a situaţiei geopolitice din regiunea noastră, instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a evoluţiei relaţiilor internaţionale.

Constatarea domniei-sale este una simplă şi de bun simţ, de ani buni ignorată de însăşi domnia sa: “constatăm că trebuie să ne consolidăm capacitatea militară.”

Mai mult, acesta a întărit aprecierea specificând că “după această autoevaluare, vom avea o discuţie legată de până unde vom putea justifica lipsa resurselor alocate armatei sub eticheta criză. Aceasta poate merge un an, doi sau trei, dar suntem în al şaselea (toţi în mandatul actualului Preşedinte n.r.)“.

Măsurile propuse de acesta lasă să se întrevadă lipsa de proiecte, perspectivă şi, mai ales, o indiferenţă în adoptarea unor decizii strategice majore, esenţiale pentru scoaterea instituţiei militare din starea de subfinanţare cronică şi, în special, din lipsa de înzestrare la principalele categorii de tehnică.

“Sunt convins că vom găsi zone în buget, la rectificare, între nevoia de a ne RESTABILI capacitatea de apărare şi alocării către alte structuri, a precizat Preşedintele, lăsând să transpară, din perspectiva noastră, o anumită indiferenţă prezidenţială faţă de sectorul apărării.

În încheierea cuvântului său de la şedinţa de autoevaluare, Preşedintele a garantat că, “referitor la proiectul de modificare a statutului (probabil se referea la Statutul Cadrelor Militare n.r.), va analiza cu seriozitate noile dispoziţii şi, înainte de a semna promulgarea, se va consulta cu factorii de decizie din MApN”.

Probabil Preşedintele ar fi trebuit să intervină, constituţional şi prin CSAT, ca acest Statut să nu fie pulverizat prin decizii arbitrare adoptate de un ministru reevaluat cu drag de… tocmai Preşedintele.
sursa: Observatorul Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

31 Responses to “Şi totuşi Preşedintele a vorbit la bilanţul Armatei: capacitatea de apărare a României a scăzut”

 1. academicianul Graur says:

  …//care nu au făcut obiectul informării mass mediei naţionale,//…
  Mass media adica…..

 2. eu says:

  Candva se folosea numai forma MASS MEDIA, indiferent daca era la nominativ, acuzativ, dativ sau genitiv (mai rar la vocativ). In prezent normele Academiei Romane admit ambele forme, ca atare a scris corect… Dar trebuia sa apara un individ cu pretentii de intelectual care, in loc sa taca – pentru a ramane filosof, s-a trezit latrand. Nici nu conteaza cine este individul, importanta este caracteristica – vorbim toti despre toate, chiar daca suntem analfabeti functional si intelectual. Si din aceasta cauza nu vom avea nicio (forma RECOMANDATA) sansa ca natie. Un singur sfat – pune mana pe carte si studiaza, apoi poti vorbi.

 3. dinu says:

  “Intersant ” comentariu ,la o problema de maxima importanta ,pentru armata.L fel se intampla si in legatura cu celelalte probleme cu care se confrunta militarii:forme fara fond.Am citit comentarii legate de dotarea armatei ,solde ,pensii ,in marea lor majoritate, fara fond ,individualiste ,cu referiri la interese personale si mai ales cu multe intrigi,invective si chiar vulgaritati.Toate acestea nu fac decat sa accentueze parerea multora despre mintea cazona ,subtire al multor militari.Va faceti singuri rau .militari romani ,activi sau in rezerva ,sindicalisti sau simpli latrai

 4. academicianul Graur says:

  Este cunoscuta pozitia AR referitoare la ambele forme. Ca si nicio, niciun si altele… Utilizarea formei din textul publicat a tinut mai degraba nu de alegere ci de necunostere. Cum este si cazul utilizarii lui datorita si din cauza. Si a unei multimi de virgule puse conform ritmului respiratiei si nu regulilor de legatura in propozitie. Adica necunoastere. Si in acest caz, din urma, exemplele apar ca ciupercile dupa ploaie in toata media, indiferent de studii si pretentii. Ele nu fac nici rau nici bine, viata continua. Doar pentru o parte din cei, putini, care au avut ceva preocupari pe domeniu, zgarie la urechi.
  Dar e ciudata rabufnirea dumitale. Si mai lamuritoare este chestia cu latratul….
  Eu va apreciez cunostintele in materie si va acord statutul pe care il cereti. Dumneavoastra ma atacati cu o furie de exprimare cu conotatii de neexplicat.
  Poate ne inselam amandoi.

 5. ANDU says:

  PAI IN CAZ DE RAZBOI,PENSIONARII MILITARI,IL VOR IMPUSCA PRIMA DATA DIRECT IN CAP PE CHIORU BETIV,PENTRU CA A TRADAT ROMANIA,DUPA PE TOTI PADUCHEI PDLACI,UNPERISTI SI BOZGORII UDMR.

 6. ostas says:

  La dezbinarea clamata de comandantul suprem/ ce de fapt ar fitrebuit sa ne uneasca/ … culege roadele ce se resfrang asupra sistemului de la care se astepta .. incredere si siguranta; cum este turcul este si ..pistolul; vrei pace pregateste-te de razboi; a ajuns cutitului la os ..la,,vremea” ce o traim; sper sa nu fie prea tarziu!

 7. al adin says:

  Initial media a transmis ca la aceasta activitate presedintele Basescu nu s-ar fi exprimat si l-ar fi lasat pe premier sa faca aprecieri. Deocamdata OM este singura publicatie care specifica faptul ca presedintele a facut unele aprecieri asupra capacitatii de lupta a armatei si conceptiei de inzestrare.

 8. Gheo says:

  Stimabile, atata timp cat folosesti ca pseudonim titulatura si numele unui mare academician roman, nu pot spune decat ca esti un om de rahat…ca sa nu mai spun ca esti un mare frustrat. Du-te omule, in parc sau la cei care te solicita si invata-i ce spui tu pe aici!

 9. spertuitu' says:

  Pasarica lacoma, virgulele se pun potrivit “regulilor de legatura in propozitie”? Si “toata media”?

 10. Alin says:

  armata e cu caii de lemn si noi ne certam unde se pune virgula si cata gramatica stim parca asta ar salva situatia .

 11. ROBERT HORVATH SUA says:

  O POSTARE CARE TREBUIE SA FIE CENZURATA PENTRU CA SPUNE ADEVARUL. MILITARII ROMANI NU SUNT UCISI DE INAMICI CI DE POLITICIENII ROMANI.
  Serviciul de informatii ale armatei americane..
  “Cele mai multe incidente soldate cu morţi şi răniţi au fost produse de explozia unor mine artizanale, în faţa cărora maşinile blindate româneşti au fost extrem de vulnerabile.”
  “95 la sută din dotarea Armatei ar trebui înlocuită”

  “Protecţia i militarilor se realizează cu veste antiglonţ grele de 15 kilograme,…….. Au fost ani în care militarii români patrulau cu bocancii rupţi, întrucât talpa nu rezista în zonele stâncoase din Afganistan. Alteori s-a recunoscut că vestele antiglonţ româneşti au un viciu de proiectare şi nu permit luptătorului să fixeze patul armei în umăr pentru a ochi cu precizie. Poate din asemenea motive sau poate doar din cauza ghinionului, 35 de militari români au murit în Bosnia, Afganistan şi Irak

  @
  Nu pensiile sunt marea problema ,,,,este importanta dar sunt altele care merita mai multa atentie.

 12. ROBERT HORVATH SUA says:

  NOUL SERVICI DE SPIONAJ AL ARMATEI AMERICANE “SPRIJINA “ARMATA ROMANA !
  INTALNIRE cu SCMD si alte organizatii militare, deasemenea cu ALEXANDRU GHEORGHE !

  Acesta este un articol de exceptie. El va da informatii care sunt ascunse voua
  de servicile secrete penetrate in toata media romaneasca. Se vor face eforturi
  de discreditare. Voi fi declarat nebun de legat . Nu conteaza. Deseori nebunii spun
  adevarul.
  De un an de zile cu exceptia blogului meu personal
  http://devanewyork.blogspot.com/
  postez numai pe blogurile militare ……INFO MONDO MILITAR, ARMYIA, PLANI 1O etc. Motivul este simplu. Armata este cheia evenimentelor politice , sociale si economice care se petrec in Romania.
  Voi incepe cu doua stiri care trebuie puse impreuna. Fara exagerare aceste stiri
  au o importanta extraordinara.
  Incerc sa rezumez
  PENTAGONUL ARE UN NOU SERVICI DE SPIONAJ
  WASHINGTON (AP) — The Pentagon is rebranding and reorganizing its clandestine spy shop, sending more of its case officers to work alongside CIA officers to gather intelligence in places like …….Romania after a decade of focusing intensely on war zones.
  Pentagonul va crea un nou serviciu de spionaj, care va trimite agenţi sub acoperire în toată lumea pentru a oferi autorităţilor americane un flux global de informaţii despre eventualele ameninţări, anunţă The Guardian.
  Spionii săi vor fi recrutaţi din interiorul Pentagonului şi, potrivit informatilor mele jurnalistice actioneaza deja in Romania.
  UN REPREZANT AL NOULUI CLANDESTIN DEFENSE SERVICISA INTALNIT CU REPREZENTANTII SMCD !
  Comunicat oficial :
  Joi, 11 aprilie a.c., un expert al Pentagonului in probleme romanesti a avut o discutie la sediul central cu reprezentantii Departamentului Relatii si conducerea SCMD.
  Au avut loc intalniri cu toate organizatiile militarilor si a pensionarilor militari sau disponibilizat.
  O intalnire similara a avut loc cu grupul de ofiteri din jurul lui
  ofiterului rebel Alexandru Gheorghe.
  va urma
  Robert Horvath Deva ziarist de investigatie specializat in terorism si transport ilegal de arme.
  New York- Tokyo

 13. ROBERT HORVATH SUA says:

  VA URMA UN DOCUMENT SENZATIONAL CARE
  nu
  TREBUIE sters…
  LUPTA LA BAIONETA INTREE SERVICIUL RUSESC SI CEL AMERICAN IN INTERIORUL ARMATEI RIMANE
  nu este doar o incercare de a distrage atentia dela grava si eterna problema a pensiilor militare.

 14. spertuitu' says:

  Adevarat. Totusi dorim sa comunicam, asadar vrem sa ne facem intelesi de colegi. Pretentiile sunt cu atat mai mari pentru of., mm si subof., dintre care multi au transmis ordine, daca nu le-au formulat personal. Sunt convins ca nu ni se potriveste o comunicare de genul:
  – (lovituri cu pumnul in piept) “Tarzan.” (degetele mainii drepte unite ca si cum au apucat ceva, duse repede spre propria gura, deschisa) “Uu!”
  (De precizat ca “Uu!” se traduce “pensie”.)
  Prin urmare, vor fi fiind caii de lemn, dar si militarii? Ar fi mai bine de… plumb

 15. ROBERT HORVATH SUA says:

  FASCIMUL PARAMILITAR LA PORTILE ROMANIEI !
  Pensile sunt extrem de importante. Ele merita sute de editoriale, filme si chiar un roman fluviu. Pe mine ma deranjeaza rau altceva….Creiarea unei miscari fasciste.
  dogariene. Armata trebuie sa ramana neutra si apolitica. Dorinta lui M. Dogaru de a creia din militarii pensionari o miscare politica este extrem de grava…amintind de camasile negre, cenisii , verzi sau de alta culoare. Minerii sunt inlocuiti de fosti miliari.
  In cazul in care Ponta nu se disociaza de gasca vor avea grija altii. Serviciile occidentale monitorizeaza
  aceasta miscare para fascista. Sa nu uitam ca Hitler a inceput miscarea sa cu 6 oameni….

 16. tuku says:

  ROBERT HARVARTH
  Tu ori esti prea prost ori ai dat cu bata in balta. Alta presupunere mai tampita nu au putut nascoci ? Tu chear crezi ca toti sunt tampiti sa puna botul la jocurile politice de 2lei- din Romania ?
  Daca unii militari incearca sa fie o lege a pensiilor concreta , certa , stabila – pentru a nu mai fi ca ” pelea- penisului” – cand in sus , cand in jos – asta inseamna ca deja se vad prin ochii si mintea ta – miscari fasciste ?
  De ce mama dracului , serviciile occidentale- nu monitorizeaza incalcarile legale facute de basisti si toate guvernele ce au distrus si distrug Armata ?. . . tocmai un parlit ca Dogaru ai considerat periculos … rad si curcile de tine !!!
  Incearca povestile astea …pe la altii – aici dai cu mucii in fasole !

 17. Relutu says:

  Gheo iar esti prost. Bagajul tau de cuvinte redus la rahat si frustrat (cateodata sufixat cu “Y” cum ai invatat la profesionala), fac din cel autointitulat “academicianul Graur” intr-adevar un academician iar din tine incaodata acelasi analfabet cu ifose de elev ramas la nivel de gimnaziu si probabil cu ceva decorativ pe umarul scofalcit.

 18. soldat says:

  Robert Horwath

  Un … ca tine nu deosebeste o lupta inegala dusa de SCMD pentru drepturi de o aiureala fascista. Fascist esti tu bai ……..pupator de ……..american. PDL a distrus armata, a distrus reforma armatei la intrarea in NATO, a distrus spiritul de corp al rezervei armatei. Noi luptam pentru drepturi, nu cersim, justitia ne da dreptate ca guvernantii si-au batut joc de noi si prostia lor trebuie indreptata urgent. Vezi ca reforma armatei a fost supervizata de SUA si nu cred ca SUA apreciaza dezastrul actual al armatei unei tari la granita NATO. Nu avem echipamente corespunzatoare, nu am declansat programele de inzestrare cu armament si tehnica performanta, am distrus ghidul carierei militare, facem pe banda rulanta colonei si generali de carton si colac peste pupaza o guvernare idioata distruge si rezerva armatei. Nu cred ca in SUA se intampla acest lucru si ca lupta pentru drepturile legitime si pentru recuperarea credibilitatii in NATO inseamna fascism. Asa ca …….

 19. LICA says:

  M. Of. nr. 0118 din 01 Martie 2013
  Act nr. 139/01 Martie 2013
  Decizie pentru eliberarea domnului Cătălin-Ştefăniţă Zisu din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (201300118).
  Primul-Ministru
  Se vede mana lui Oprea – cumatrul
  Se aude ca va fi pus din nou la Comandamentul Logistic.
  GeoStroe
  0722972522, tel/fax:0214138434, geostroe@gmail.com

 20. al adin says:

  Graur a fost de nationalitate romana si de origine mozaica.
  Media = mass-media (f, invar., cf Dictionar universal ilustrat al limbii romane, ed 2010, vol 6, pag 244).

 21. COLONELUL says:

  esti un cretin mai pui de catea . Tu crezi ca toti care citesc pe aici sunt tampiti? Tine minte: majoritatea celor care au aderat la sindicat au fost cei disponibilizati si in procentul cel mai mare ofiteri tineri. NICIODATA NU VOR DEVENI CEEA CE AI AFIRMAT. PACAT CA EXISTI DOAR VIRTUAL . DACA AM FI FATA IN FATA TI-AS FACE PUTINA EDUCATIE SA TE POTOLESTI. Eu sunt ardelean si cunosc bine pe cei cu numele tau. ASTAMPARA-TE SI FA COMENTARII IN ALTA PARTE SI NU NE MAI JIGNI. Suntem oameni educati si nu cadem asa usor in plasa unora chiar ca si Dogaru.

 22. COLONELUL says:

  LUI hORVATH I-AM SCRIS . SCUZATI!

 23. sorin says:

  Guvernul este condus de prim-ministru, nu de presedintele tarii.Basescu este vinovat doar de modul cum a fost condusa tara in timpul mandatului prim-ministrului Boc, marioneta sa.
  Din pacate, din motive demagogice , populism electoral si interese meschine, toti politicienii aflati la guvernare au ignorat cu buna stiinta dotarea si instruirea armatei noastre.

 24. ROBERT HORVATH SUA says:

  @ Dogaru a declarat nu eu
  ” Vom deveni prima forta politica din Romania ”
  L-am urmarit la Antena 3…..Seamana la vorba si la gand cu Adolf
  Lipseste doar mustata.

 25. ROBERT HORVATH SUA says:

  Drept la replica
  @ Colonele
  Cand onoarea armatei este jignita. Cand membrii ei sunt considerati cei mai mari
  criminali din istorie ….dece taci ?
  Citeste scrisoarea mea adresata Regelui Mihai cerand sa spuna adevarul.
  Apoi colonele citeste un editorial
  NEAMUL ROMANESC
  arhivaneamulromanesc.wordpress.com/ –
  Dan Brudaşcu: „Gestul admirabil al lui Robert Horvath
  Am citit, cu reala bucurie si uimire, extraordinarul mesaj al dlui Robert Horvath . Cred ca sunt rare asemenea dovezi de curaj, …… …

 26. ROBERT HORVATH SUA says:

  CEAUSESCU A FOST OMUL AMERICANILOR !
  Ceausescu nu a fost niciodata admirat . S-a cautat o bresa in sistem. Pe de alta parte Ceausescu a vandut ultima tehnologie ruseasca amerivcanilor.
  Este greu de crezut.
  In ancheta securitatii…transmiterea unui film despre bomba atomica romaneasca….Am avut sansa si nesansa
  sa ma intalnesc cu Ceausescu. Intalnirea este descrisa in cartea DACA TRECI PRIN CAMERA MORTII. Victor Nicolae.
  La Snagov…..La un moment s-a intors spre mine si mi-a spus. “Poti sa-ti spun tie Robert caci oricum…..EU SUNT OMUL AMERICANILOR.
  Eu am cumparat de la Gaddafi ultimele rachete rusesti
  …………….Din toate documentele actuale….al cred.
  Daca intereseaza cazul il divulg cu placere militarilor romani pe cel mai bun si serios blog romanesc.
  Inclusiv documentatia necesara.

 27. spertuitu' says:

  Robert, daca tot se pot face pe site aprecieri aiurea, permite-mi si mie sa semnalez asemanarea ta cu… Mao Tzedum, chiar daca nu ti-am vazut niciodata chipul. Aici iti lipsesc ochii specifici. Mai semeni si cu boc, la gandire pro-fund…

 28. COLONELUL says:

  Nu ne spui noutati. Stim…..!

 29. ?_? says:

  Nationalitate = Etnie -> Domnul acad. a fost cetatean roman de nationalitate evreiasca. Nu confunda nationalitatea cu cetatenia!

 30. al adin says:

  Nu vreau sa insist pe problema dar etnia iudaica se acorda si se confirma de rabinul zonal daca se transmite numai pe linie materna. Se pare ca sunt semne de intrebare privind certitudinea ca familia evreiasca in care s-a nascut a fost denumita asa in mod natural sau in urma legilor antisemite din 1940 deci doar datorita tatalui. De asta m-am ferit sa il fac cetatean roman de etnie iudaica (conf wikipedia=savant român de origine evreiască). Cu tot respectul pentru el, putem glumi pe seama faptului ca ordonarea explicativa, de ortografie si punctuatie, toponimia si onomastica, au fost realizate pentru limba romana de un evreu si un aroman cu origine la sud de Dunare (Iorgu Iordan). Sa nu uitam insa si faptul ca l-a denigrat si umilit pe Paul Goma.

 31. Gheo says:

  Fursty, asta iti e numele si trebuie sa te obisnuiesti cu el chiar daca nu-ti place. Ca sa nu uit, esti un mare dobitoc! In loc sa te bucuri ca esti “englezit”, ca nume, tu faci nazuri de tampit si chiar si de prost. Pai ce ai spune, daca ai fi un “crazy and stupid gipsy?” Sau poate ca esti…cine stie? Nici sufixurile astea nu-ti plac?