Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Simpozionul ”Centenarul Aviaţiei Române” – eveniment organizat de ARPIA

Simpozion Centenarul Aviatiei Romane. foto S Dur

Simpozion Centenarul Aviatiei Romane. foto S Dur

Miercuri, 10 iulie 2013, Sala Armelor din cadrul Cercului Militar Cluj-Napoca  a găzduit simpozionul ”Centenarul Aviaţiei Române”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Cluj, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale – Studioul de film, Statul Major al Forţelor Aeriene – Muzeul Militar de Istorie al Aviaţiei şi Consiliul Judeţean Cluj.

Amfitrionul simpozionului a fost domnul Căpitan Comandor de aviaţie (r) Laurenţiu Buzenchi, preşedintele ARPIA Cluj, ale cărui intervenţii au creat o atmosferă extrem de plăcută pe tot parcursul evenimentului, împărţit în 5 secţiuni.

Întâlnirea a început cu proiecţia filmului ”Maeştrii măiestrelor”, un documentar realizat de Studioul de film al M.Ap.N., reprezentat de directorul acestuia, Mr. Cornel Mituţ.

Spectatorii au putut viziona imagini rare, de arhivă, deosebit de preţioase, care au prezentat o incursiune în istoria de un secol a aviaţiei României, de la pionierii acesteia, până în zilele noastre.

Audienţa a putut urmări secvenţe cu personalităţile marcante ale aviaţiei din România, oameni de seamă ale căror realizări au făcut istorie, şi a căror faimă a adus cinste României. Au fost prezentate imagini cu Traian Vuia, Henri Coandă, Aurel Vlaicu, Gogu Constantinescu, Smaranda Brăiescu, Dumitru Prunariu, cpt. av. Alexandru Şerbănescu, cpt. av Constantin Cantacuzino şi mulţi alţii.

De asemenea, pelicula a conţinut şi secvenţe cu misiunile desfăşurate de aviatorii români, pe timp de pace, sau din teatrele de operaţii în care au participat.

A urmat o expunere cu tema ”Istoria Aviaţiei din Transilvania”, susţinută de domnul Sorin Turturică, istoric în cadrul Muzeului Militar de Istorie a Aviaţiei.

Domnia sa ne-a purtat prin fascinanta istorie a aviaţiei şi aeronauticii, pe care au scris-o predecesorii noştri, prezentându-ne şi câteva din aparatele utilizate de piloţii români.

Pe lângă personalităţile amintite mai sus, domnul Sorin Turturică a mai amintit şi de Conrad Haas, Ioan Peneş, Vasile Niculescu, Horia Opruţa şi Hermann Oberth.

A urmat o scurtă descriere a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, realizată de Căpitanul Comandor de aviaţie (r) Laurenţiu Buzenchi, preşedintele filialei Cluj.

Principalele obiective pe care le urmăreşte asociaţia sunt: promovarea realizărilor naţionale din domeniul aeronauticii, a istoriei, tradiţiilor şi contribuţiei românilor în afirmarea aviaţiei la nivel mondial. În plus, mai iniţiează şi menţine colaborări cu instituţiile de învăţământ şi cu societatea civilă, şi încearcă atragerea tuturor categoriilor de oameni în vederea participării la evenimentele aeronautice (mitinguri, demonstraţii, concursuri sportive etc.).

Condiţia pentru a face parte din această asociaţie e una singură, dar extrem de aspră, şi anume: SĂ IUBIŢI AVIAŢIA.

În partea a 4-a, a luat din nou cuvântul domnul Sorin Turturică, care, cu acest prilej, şi-a lansat cartea ”Aviatoarele române. Din înaltul cerului, în beciurile Securităţii”.

Cartea ne prezintă viaţa şi aventurile trăite de primele aviatoare ale României. Epopeea lor care a inspirat multă lume şi care provoacă emoţie şi în ziua de astăzi, a fost aşternută pe hârtie cu multă acurateţe, povestea fiind rodul unei cercetări aprofundate a arhivelor serviciilor de informaţii din perioada interbelică şi postbelică.

Printre eroinele cărţii le găsim pe Yvonne Cămărăşescu, Smaranda Brăescu, Ioana Cantacuzino, Marina Ştirbey, Mariana Drăgescu, Nadia Russo, Elena Caragiani şi Irina Burnaia.

În final, în secţiunea dedicată discuţiilor libere, atmosfera s-a încărcat de nostalgie, deoarece foştii piloţi s-au strâns pentru a depăna amintiri din vremea când brăzdau cerurile patriei.

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo Militar

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Simpozionul ”Centenarul Aviaţiei Române” – eveniment organizat de ARPIA”

  1. Centenarul Aviaţiei Române a început cu un documentar numit „Maeştrii măiestrelor”, care prezenta istoria aviaţiei în România. De asemenea, Sorin Turturică, istoric al Muzeului militar al Aviaţiei, a vorbit despre Istoria aviaţiei din Transilvania, amintindu-i şi pe bistriţenii Alfred şi Erich Dahinten. Alfred Dahinten, un sas din Bistriţa, a fost unul dintre primii comandanti ai flotilei de la Cluj. Acesta moare într-un accident de tânăr. Fratele său duce pasiunea pentru zbor mai departe. Locaţia de desfăşurare a Centenarului Aviaţiei Române nu a fost aleasă întâmplător, Asociaţia Română pentru Propagarea şi Istoria Aeronauticii dorind să înfiinţeze la Bistriţa o filială. Interesul pentru aviaţie a apărut şi pe plaiuri bistriţene în urmă cu doar 4 ani, cu ajutorul omului de afaceri Dumitru Tănase, care şi administrează aerodromul situat în apropierea municipiului. Acesta urmează a fi modernizat, potrivit autorităţilor locale.