Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Singura femeie-pilot în viaţă care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial – la 100 de ani

pilotul Mariana Drăgescu - la 100 de ani. foto semperfidelis

Doamna Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pilot în escadrila sanitară, supranumită “Escadrila Albă” odată cu împlinirea frumoasei şi venerabilei vârste de 100 de ani, a fost înaintată în gradul de comandor în retragere, de către Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

“Doamna Drăgescu este singura femeie-pilot în viaţă, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi şi a contribuit la salvarea vieţii a peste 1.500 de militari”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

În cadrul unei scurte ceremonii marcate de emoţie, cu prilejul căreia doamna Drăgescu a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României.

“Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de Escadrila Albă, unitatea românească de avioane sanitare pilotate de femei, ţara noastră fiind singura din lume care dispunea, la acea dată, de o astfel de unitate/…/ După campania din Crimeea dumneavoastră aţi rămas singura noastră femeie pilot de pe Frontul de Vest, şi, cu toate astea, v-aţi făcut datoria faţă de ţară cu deosebit curaj şi dăruire”, a declarat ministrul apărării naţionale.

Corneliu Dobriţoiu s-a declarat mândru că “este contemporan cu comandorul în retragere Mariana Drăgescu, dar şi pentru că, împreună cu generaţii întregi de piloţi ai Armatei României, se poate bucura de expertiza şi sfaturile preţioase ale unuia dintre cei mai longevivi piloţi români”.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România.
În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot.
A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.

Îi dorim doamnei pilot sănătate şi zile senine şi fericite, cîte i-au mai rămas de trăit. La mulţi ani!

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Singura femeie-pilot în viaţă care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial – la 100 de ani”

  1. mos martin says:

    Foarte frumos! Cinste acestei doamne! Cata deosebire fata de unii de acum care au comportament de mahalagii cu simbrie de la motani !

  2. vasile says:

    SI DIN NEFERICIRE , GUVERNAREA BASESCU/BOC , I-A TAIAT PENSIA MILITARA DE STAT , MODESTA IN CUANTUM , CA FIIND “NESIMTITA”,. MAI BAGATI IN SEAMA SI TRATATI CA ATARE IN COLONIA ROMANIA SUNT CAIINII MAIDANEZI DECAT MARILE VALORI UMANE.

  3. gheo says:

    Dincolo de “multumiri sau nemultumiri”, “LA MULTI ANI” !.