Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Siria îşi continuă programul nuclear?

Locatii ale posibilului program nuclear sirian sursa ISIS

Centrul de cercetare american, Institute for Science and International Security (ISIS), a postat online imagini suprinse de un satelit care, potrivit ISIS, confirmă suspiciunile privind activităţile nucleare ale Siriei şi intenţia acesteia de a ascunde o instalaţie nucleară suspectă.

Fotografiile au fost realizate imediat după o cerere de inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în mai 2008.

Imaginile ISIS (Institute for science and international security) arată o activitate intensă şi fotografia unei fundaţii de beton în jurul instalaţiei Marj as-Sultan, în apropierea Damascului. Se pare că locaţia ar putea avea legătură cu un reactor bombardat de Israel în 2007.

Autorii raportului, care citează AIEA şi cotidianului german Süddeutsche Zeitung, adaugă că instalaţia Marj as-Sultan, care conţine o uzină mică de conversie a uraniului, este una dintre cele trei instalaţii aflate “în legătură operaţională” cu reactorul de la Dair Alzur, situat în estul Siriei şi bombardat de Israel în septembrie 2007.

Damascul nu a acceptat inspectori AIEA pe teritoriul său din iunie 2008, în pofida cererilor şi a grabei agenţiei.

Situaţia Siriei ar trebui examinată la viitorul Consiliu al guvernatorilor al AIEA, din 7-11 martie de la Viena.

Siria a dezminţit permanent orice blocare a activităţii AIEA şi preşedintele său, Bashar al-Assad a negat că ţara sa este implicată într-un program nuclear, într-un interviu acordat luna trecută Wall Street Journal.

Joi seara, preşedinţia Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen, s-a declarat “profund îngrijorată” şi a cerut preşedintelui Barack Obama să intensifice presiunile asupra Damascului prin intermediul unor sancţiuni.

Potrivit unor surse diplomatice la Viena, ţări ca Statele Unite ar putea face presiuni pentru adoptarea unei rezoluţii împotriva Damascului şi ar putea chiar propune principiul unei “inspecţii speciale”. În cazul unui refuz, Siria ar urma să răspundă în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Unii diplomaţi sunt totuşi rezervaţi. Ultima tentativă de a trimite o astfel de misiune, în 1993 în Coreea de Nord, a determinat statul comunist să îşi închidă frontierele pentru inspectorii agenţiei şi să dezvolte în secret propria bombă atomică.

Raidul aerian israelien a distrus un reactor nuclear sirian cu câteva săptămâni înainte ca acesta să devină operaţional, potrivit unei note diplomatice americane publicate la sfârşitul lui decembrie de cotidianul israelian Yediot Aharonot.

Damascul a dezminţit permanent că instalaţia vizată era una nucleară.

sursa: MEDIAFAX; ISIS

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.