Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Siria la un pas de implozie

Siria este pe cale să urmeze transformările violente ce au avut loc în Egipt, dar şi Tunisia şi mai de curând în Libia. Regimul dictatorial de la Damasc reprezentat de preşedintele Bashar al-Assad (Baas/Baath) a reprimat cu violenţă acţiunile protestatarilor din Deraa, forţele de securitate siriene ucigând cel puţin 37 de manifestanţi.

Deşi regimul a luat anumite măsuri în scopul detensionării situaţiei, măsurile nu au produs efectul scontat, manifestaţiile de mai mică amploare, e drept, continuând şi la Damasc. Sunt în curs de desfăşurare însă şi manifestaţii de sprjin ale preşedintelui al-Assad.

Măsurile iniţiate de al-Assad sunt: liberalizarea regimului politic, eliberarea tuturor militanţilor arestaţi în timpul “evenimentelor recente”, luarea în discuţie a anulării stării de urgenţă (în vigoare din anii 60), crearea de noi mecanisme anticorupţie şi o creştere a salariilor funcţionarilor publici ” cu 30% sau 20%, în funcţie de venit.

Pentru a veni în sprijinul opozanţilor sirieni, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat, citat de Financial Times, că autorităţile siriene ar trebuie “să ia exemplu” de la Egipt iar armata siriană trebuie “să facă posibilă o revoluţie”.

Făcând o comparaţie între evenimentele din Siria şi cele din Egipt, secretarul american al Apărării a afirmat că “în Egipt, armata s-a ţinut deoparte şi le-a permis oamenilor să demonstreze. Sirienii ar putea trage învăţăminte importante de aici”.

Aflat în Israel, Gates a mai spus că “guvernul sirian se confruntă, de fapt, cu aceleaşi provocări cu care se confruntă multe guverne din regiune ” nemulţumirile de ordin politic şi economic ale poporului”.

Până la declaraţiile lui Robert Gates, niciun reprezentant al administraţiei Obama nu făcuse vreo referire la schimbări de regim în Orientul Mijlociu. Casa Albă condamnase, zilele trecute, “intervenţia brutală a Guvernului sirian împotriva demonstranţilor”.

sursa: Financial Times

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Siria la un pas de implozie”

  1. micutzul says:

    Nu stiu de ce , dar studiind putin pozitionarea geografica a statelor in care au avut loc sau mai au loc revolte, am impresia ca totul se invarte in jurul Israelului. Si asta cu atat mai mult cu cat Yemenul nu e bagat in seama de nimeni.

  2. Covăsneanu says:

    Prietenii luzi Bă’secu au dat de dracu’! Îi vine rândul şi J.O.!