Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Sistem revoluţionar de camuflare a blindatelor

Cercetătorii britanici dezvoltă un program de proiectare şi producere a unui sistem de camuflaj/mascare pentru blindate catalogat drept “invizibil”. Proiectul prevede operaţionalizarea unor astfel de sisteme ce vor putea fi montate pe tancuri şi alte blindate peste 5 ani.

Blindatele vor beneficia de noua tehnologie, “e-camouflage”, care generează o formă de vopsea electronică, redând vehiculului culoarea mediului în care se va afla.

Dispozitivele sofisticate vor avea ataşate senzori ultra-sensibili şi vor proiecta imaginea de fundal pe suprafaţa exterioară a blindatului, acesta confundându-se cu mediul.

Programul este dezvoltat de firma BAE Systems. Cercetătorii de la BAE speră ca sistemul să poată fi utilizat de britanici în sudul Afganistanului, cel mai probabil experimental, lucru ce va permite dezvoltarea şi pregătirea acestuia pentru conflictele viitoare.

Conceptul a fost dezvoltat ca parte a Programului de vehicule protejate ale viitorului, ceea ce oamenii de ştiinţă cred, că va transforma modul de ducere a conflictelor în viitor. Programul prevede realizarea a şapte tipuri diferite de vehicule militare, atât cu echipaj cât şi fără pilot, care vor fi echipate cu o mare varietate de arm, vehicule aeriene fără pilot sau roboţi care pe câmpul de luptă vor fi capabili să efectueze misiuni periculoase, marcarea cîmpurilor minate clare şi extragerea militarilor răniţi de sub focul inamicului.

sursa: telegraph.co.uk

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Sistem revoluţionar de camuflare a blindatelor”

  1. […] The Telegraph, InfoMondo Militar  Trimite editorial pe e-mail Comenteaza editorial  Printeaza […]

  2. Paul Costiniuc says:

    Dupa datele din articol-destul de vagi- pare ca sistemul este usor depasit avand in vedereca un tanc poate fi detectat prin amprenta in infrarosu!