Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Sistemele de rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia începând cu luna mai

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, Janusz Sejmej, a anunţat că primele baterii de rachete antiaeriene americane Patriot vor fi amplasate în Polonia în jurul datei de 24 mai.

“La încheierea tuturor pregătirilor şi consultărilor, prima rotaţie a primei baterii de rachete pentru apărare antiaeriană Patriot va începe în jurul datei de 24 mai, la Morag (nord)”, o bază militară situată la 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, a declarat Sejmej pentru AFP.

El a refuzat să precizeze durata acestei instalări “temporare” de rachete Patriot în Polonia.

În februarie, Varşovia a ratificat un acord privind viitorul statut care reglementează staţionarea trupelor americane pe teritoriul polonez (SOFA), care a deschis calea amplasării rachetelor Patriot.

Statele Unite au abandonat în septembrie 2009 proiectul de instalare în Europa Centrală a elementelor scutului lor antirachetă, care prevedea instalarea până în 2013 a unui radar puternic în Cehia şi a zece interceptori de rachete cu rază lungă de acţiune în Polonia.

În cadrul proiectului de scut antirachetă, Polonia a obţinut din partea Statelor Unite promisiunea de a instala pe teritoriul său rachete Patriot, într-o primă fază în manieră rotativă.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Sistemele de rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia începând cu luna mai”

  1. radu says:

    Vor fi amplasate…plural

  2. rdancuta says:

    Pentru radu

    Multumim.

    Redactia