Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situatia de securitate din Libia: luptatorii opozitiei libiene dau asaltul asupra capitalei Tripoli

Rebeli libieni inaintand in Tripoli luni 22 august 2011, foto www.time.com

In cursul zilei de luni 22 august luptatori libieni apartinand opozitiei libiene anti-Gaddafi, inarmati, se îndreptau în număr mare, spre centrul capitalei libiene Tripoli.

Potrivit corespondentului France Press, rebelii se îndreptau spre Piaţa Verde, locul simbolic în care se adunau partizanii regimului şi pe care insurgenţii l-au redenumit “Piaţa Martirilor”.

Confruntări violente s-au desfăşurat, luni dimineaţă, în zona reşedinţei din Tripoli a liderului libian, Muammar Kadhafi, după ce rebelii au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitală.

În cursul nopţii de duminica spre luni, luptatorii opozitiei au ajuns în Piaţa Verde, apoi au fost auzite din nou focuri de armă şi în apropierea hotelului Rixos, unde sunt cazaţi ziariştii străini aflaţi la Tripoli.

Într-o scurtă declaraţie telefonică acordată canalului de televiziune Al-Jazeera luni dimineaţă, unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Mohamed, a afirmat că se află la reşedinţa sa şi nu intenţionează să părăsească locuinţa. Convorbirea a fost întreruptă de zgomote de luptă intensă, însă Mohamed Gaddafi a revenit în scurt timp în direct. Mohamed Gaddafi coordonează sectorul telecomunicaţiilor.

In cursul diminetii mai multe tancuri au ieşit din complexul rezidenţial al lui Muammar Gaddafi, cunoscut drept Bab al-Aziziya, şi au deschis focul.

Colonelul Muammar Kadhafi “este în continuare la Tripoli şi s-ar afla în prezent la reşedinţa sa Bab Al-Aziziya”, a afirmat luni un diplomat din capitala libiană, care s-a întâlnit cu el în ultimele două săptămâni.

Aproape toate clădirile din fortăreaţa de câteva hectare, care a fost ţinta mai multor raiduri ale NATO, au fost distruse de bombardamentele Alianţei Nord-Atlantice. Dar colonelul Gaddafi ar dispune de mai multe buncăre în reşedinţa sa, a adăugat aceeaşi sursă.

Liderii rebelilor libieni au anunţat luni dimineaţă că i-au arestat pe trei dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, respectiv Seif al-Islam, Saadi şi Mohammed, în cursul ofensivei lor asupra capitalei Tripoli, relatează CNN.

Ulterior, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat arestarea lui Mohammed Gaddafi.

Curtea Penală Internaţională a afirmat că intenţionează să negocieze transferul lui Seif al-Islam, care, alături de tatăl său, este căutat pentru crime împotriva umanităţii în legătură cu tentativele de reprimare a revoltei împotriva regimului, declanşată la jumătatea lui februarie.

Curtea de la Haga a emis un mandat similar pentru Abdullah al-Sanussi, cumnatul lui Muammar Gaddafi şi şeful serviciilor de informaţii libiene.

Ali Suleiman Aujali, ambasadorul CNT în Statele Unite, a declarat luni dimineaţă că, în opinia sa, poporul libian ar trebui să decidă dacă îi predă pe fiii colonelului Muammar Gaddafi Curţii internaţionale.

Consiliul Naţional de Tranziţie libian (CNT) este pregătit să se mute la Tripoli, a declarat, luni, Ali Suleiman Aujali, ambasadorul în Statele Unite desemnat de insurgenţii libieni, citat de CNN. “CNT va guverna ţara şi se va muta la Tripoli cât de curând va fi posibil”, a spus el.

Unul dintre liderii insurgenţilor libieni a avertizat, luni dimineaţă, că ofensiva pentru cucerirea capitalei Tripoli nu s-a încheiat, iar în oraş încă mai există puncte de rezistenţă ale forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi, potrivit site-ului Al-Jazeera.

Ambasadorul CNT la Londra, Mahmud Nacua, a declarat luni ca NATO ar trebui să pună capăt loviturilor sale aeriene în Libia. “NATO a făcut o treabă foarte bună, a neutralizat maşina de război a lui Gaddafi”, a afirmat Mahmud Nacua pentru reporteri. “Însă cred că rolul său se va încheia şi poporul libian îşi va reconstrui singur ţara”, a mai spus el.

Duminică, NATO a anunţat că va continua să acţioneze sub mandat ONU pentru a proteja civilii din Libia. “Dacă vor mai exista alte încercări de a ataca civili, vom continua să punem în aplicare mandatul ONU”, a afirmat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

‘Consiliul Naţional de Tranziţie se va muta curând din Benghazi la Tripoli şi va numi un nou guvern de tranziţie, care va conduce ţara şi se va afla în slujba populaţiei din toate oraşele”, a mai spus Mahmud Nacua.

El a recunoscut că ar putea exista unele dificultăţi în următoarele zile ‘pentru că orice revoluţie se confruntă cu unele dificutăţi, poate vor avea loc şi unele greşeli’. ‘Încă mai sunt unele grupări care-l sprijină pe Gaddafi, poate mai au loc unele ciocniri armate în anumite zone, însă rebelii controlează 95% din Tripoli şi din toată ţara’, a mai spus Mahmud Nacua.

Reactii internationale

Premierul Marii Britanii a declarat ca evenimentele de luni de la Tripoli, unde rebelii sunt aproape de a prelua controlul, arată că încă o naţiune din Orientul Mijlociu “asistă la sfârşitul dictaturii şi opresiunii”. Acesta a specificat ca Marea Britanie va putea în curând să deblocheze activele îngheţate care aparţin poporului libian, pentru a-i ajuta pe rebeli să stabilească ordinea în ţară. Cameron a spus de asemenea că şi-ar dori să vadă că Muammar Gaddafi va fi deferit justiţiei, precizând însă că soarta colonelului se află în mâinile liderilor rebeli ai Consiliului Naţional de Tranziţie. El le-a transmis totodată rebelilor să nu apeleze la represalii.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.