Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situaţia de securitate din Peninsula coreană

Coreea de Nord:

* Coreea de Nord a desfăşurat vineri, 26 noiembrie, un exerciţiu de artilerie în Marea Galbena, dupa ce a avertizat ca apropiatele manevre militare aeronavale comune SUA – Coreea de Sud din aceasi zona vor aduce peninsula coreeana în pragul razboiului deschis. O serie de zgomote de explozii au fost auzite în mai multe reprize în largul insulei sud-coreene Yeonpyeong, insula ce a fost bombardata marti de catre Phenian.

* Coreea de Nord a afirmat sâmbătă, 27 noiembrie, că “dacă este adevărat” că doi civili sud-coreeni şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor de marţi cu

* Coreea de Sud, aceste morţi sunt “foarte regretabile”, dar că, în orice caz, responsabilitatea pentru ele revine Seulului, care i-a folosit pe post de “scuturi umane”.

* Phenianul a afirmat că “nimeni nu poate prevede consecinţele” implicării începând de duminică a unui portavion american în manevre aeronavale comune cu Coreea de Sud în Marea Galbenă. “Dacă SUA îşi vor aduce în cele din urmă portavionul în Marea Galbenă, nimeni nu poate prevede consecinţele acestui fapt”, a subliniat Phenianul. Anterior Phenianul a apreciat ca exerciţiile militare comune în Marea Galbena sunt “o noua provocare militară intolerabilă”.

* Într-un comunicat difuzat duminică 28 noiembrie de agenţia oficială KCNA guvernul nord-coreean a anunţat că Coreea de Nord va riposta printr-un “contraatac militar fără milă” în faţa oricărei intruziuni în spaţiul său maritim.

* Coreea de Nord a desfăşurat rachete SA-2 sol-aer şi sol-navă pe coasta de vest, de la Marea Galbenă, în largul căreia SUA şi Coreea de Sud au lansat duminică exerciţii navale comune.

* Preşedintele Adunării Naţionale nord-coreene, Choe Tae-Bok, a fost invitat de  preşedintele Congresului Naţional Popular chinez, Wu Bangguo, pentru disuţii la Beijing începând de joi până sâmbătă.

Coreea de Sud:

* Coreea de Sud a promis sâmbătă să răzbune moartea celor doi soldaţi ai săi ucişi marţi. “În mod cert le vom răzbuna moartea”, a declarat Yoo Nak-joon, şeful Statului Major al marinei sud-coreene, în fata fotografiilor celor doi soldaţi în uniformă.

* Ministerul apărării de la Seul le-a cerut jurnaliştilor, duminică, să părăsească insula Yeonpyeong iar populaţiei să se ascundă în adăposturi, după ce Coreea de Nord a avertizat duminică dimineaţă că va lansa noi atacuri, dacă este provocată. Autorităţile sud-coreene au anunţat în context că analizează o propunere a Chinei de organizare a unei reuniuni de urgenţă în şase privind situaţia din Peninsula Coreeană.

* Coreea de Sud participă la exerciţiul comun cu câteva distrugătoare, fregate, nave de sprijin şi aviaţie antisubmarin. Exerciţiile vor dura 4 zile şi vor consta inclusiv în trageri cu muniţie de luptă. Raionul de desfăşurare a exerciţiului se află la 125 km sud de linia de demarcaţie dintre Coreea de Nord şi Sud.

SUA:

* Începând de duminică, 28 noiembrie, portavionul american George Washington, împreună cu un grup aeronaval, efectuează manevre aeronavale împreuna cu forţele sud-coreene în Marea Galbenă.

* Pentagonul a dat asigurări Chinei că manevrele militare aero-navale comune ce vor fi desfăşurate de SUA şi Coreea de Sud în regiunea Mării Galbene, nu sunt “îndreptate” împotriva Chinei natura acestor exerciţii fiind pur defensivă.

* La exercitiile militare desfasurate in Marea Galbena iau parte cel putin 11 nave de razboi, inclusiv portavionul american USS George Washington, care transporta 75 de avioane si are un echipaj de 5.500 de oameni. Americanii folosesc si un aparat de supraveghere US JSTARS, care monitorizeaza miscarile armatei din Coreea de Nord. Coreea de Sud participa cu sase vase de razboi.

* Manevrele au fost anuntate inca din luna mai, dupa ce o ancheta internationala a descoperit dovezi ca o torpila lansata de marina nord-coreeana a scufundat un vas de razboi din Sud, intr-un incident care a avut loc in luna martie a acestui an. SUA au insistat ca exercitiile au un caracter “defensiv”, insa urmaresc si sa trimita un mesaj Coreei de Nord.

China:

* Beijingul, principalul sustinator al Phenianului, s-a opus organizarii acestor exercitii militare, avertizând împotriva “tuturor acţiunilor militare neautorizate” din apropierea coastelor sale.

* China a propus organizarea unei reuniuni de urgenţă în şase privind situaţia din Peninsula Coreeană. (China, Statele Unite, Japonia, Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud)

sursa: Deutshe Welle, AGERPRES; MEDIAFAX; RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Situaţia de securitate din Peninsula coreană”

  1. Dan says:

    Acolo este un butoi cu pulbere, care inevitabil , va exploda, singura intrebare ramasa este “cand?”.