Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situaţia de securitate e tot mai încordată în Peninsula Coreeană

În urma unui incident naval soldat cu scufundarea unei fregate sud-correene în urma unui atac nord-coreean, Pentagonul a anunţat că Statele Unite vor organiza în curând manevre navale comune cu Coreea de Sud.

Decizia de organizare a manevrelor, care vor include şi exerciţii de luptă împotriva submarinelor, “decurge din concluziile anchetei asupra incidentului”, a declarat un purtăror de cuvânt al Pentagonului, referindu-se la scufundarea corvetei sud-coreene Cheonan.

Nava Cheonan s-a scufundat în data de 26 martie în largul insulei Banegnyeong, în apropierea frontierei maritime cu Coreea de Nord, provocând moartea a 46 de militari. Conform rezultatelor unei anchete internaţionale, publicate joi, nava a fost lovită de o torpilă lansată de pe un submarin nord-coreean.

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut luni armatei americane să colaboreze îndeaproape cu forţele sud-coreene şi să ajute autorităţile de la Seul “să descurajeze” noi agresiuni din partea regimului de la Phenian.

Phenianul a acuzat Coreea de Sud că a falsificat dovezile şi afirmă că Peninsula Coreeană se află “aproape de un război”.

O nouă analiză a serviciilor de informaţii americane a atacului cu torpilă asupra unei nave sud-coreene Cheonan a conchis că liderul nord-coreean Kim Jong-il ar fi autorizat atacul, potrivit unor oficiali americani, relatează New York Times.

Oficialii au avertizat însă că  aceste concluzii se bazează mai mult pe interpretarea dinamicii politice decât pe evidenţe clare . Ei s-au declarat însă convinşi că Kim a fost cel care a ordonat scufundarea navei Cheonan, pentru a-i asigura succesiunea fiului său cel mic.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.