Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situaţia din Libia – 13 aprilie 2011

În prezent acţiunile forţelor loiale dictatorului Gaddafi se concentrează pe anihilarea opoziţiei libiene în special în jurul oraşului Misrata. Opoziţia libiană nu mai are capacitate ofensivă care să-i permită să continue ofensiva spre Tripoli. Opoziţia a respins un armistiţiu propus de mediatorii Uniunii Africane, care preconiza menţinerea lui Gaddafi la putere. NATO se limitează la implemetarea zonei de excludere aeriană. Ca urmare, a apărut o iritare crescândă a Parisului şi Londrei faţă de celelalte ţări ale Alianţei Atlantice care se lasă cu greu convinse în ceea ce priveşte efectuarea de lovituri aeriene împotriva poziţiilor la sol ale forţelor pro-Gaddafi. Washingtonul şi-a retras avioanele de luptă pe care le angajase la început.

Operatii militare

Într-un comunicat al NATO se arată că aviaţia NATO a distrus marţi 12 aprilie, 16 tancuri, un tun antiaerian şi un camion în operaţiunile derulate în Libia. 12 tancuri au fost distruse în apropierea oraşului Misrata, iar celelalte arme la sud-est de oraşul Syrta.

În total, avioanele NATO au efectuat marţi 159 de zboruri în Libia, dintre care 60 au fost misiuni de atac.

De la preluarea operaţiunilor din Libia, la 31 martie, NATO a efectuat 2038 de zboruri, dintre care 832 au fost misiuni de atac, acestea din urmă fiind definite ca având scopul de a identifica ţintele, fără a implica neapărat utilizarea de fiecare dată a muniţiei.

Franţa

Ministrul de externe, Alain Juppé, a criticat NATO pentru că operaţiunea din Libia nu reuşeşte să distrugă forţa militară a colonelului Gaddafi solicitând ca  Alinaţa Nord-Atlantică să facă mai mult pentru a apăra populaţia civilă. Acesta a afirmat că Uniunea Europeană, care nu a dorit să se angajeze militar în operaţiune, trebuie să facă din ajutorul umanitar o prioritate absolută pentru a îmbunătăţi situaţia oamenilor. În opinia lui Juppe, este nevoie de demararea, pe plan naţional libian, a unui proces politic, un dialog naţional între reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie,  liderii societăţii civile libiene şi cei care, la Tripoli, încep să-şi spună că Libia nu are un viitor cu Gaddafi.

Marea Britanie

Ministrul britanic de externe, William Hague, a făcut apel la NATO să-şi intensifice eforturile militare în Libia pentru a proteja populaţia civilă şi le-a invitat pe celelalte ţări participante la intervenţie să contribuie cu mai multe mijloace. Acesta l-a îndemnat din nou pe colonelul Muammar Gaddafi să demisioneze. Hague a reamintit că Marea Britanie a furnizat avioane suplimentare capabile să lovească ţinte la sol care ameninţă populaţia civilă libiană.

SUA

Colonelul David Lapan, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că alianţa militară compusă din 28 de membri nu a cerut nicio modificare în ceea ce priveşte rolul militar al Statelor Unite în Libia, acolo unde avioanele SUA şi-au stopat atacurile asupra ţintelor libiene.

Spania

Secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene, Diego Lopez Garrido, a afirmat marţi că nu consideră necesară intensificarea eforturilor NATO în Libia, contrar unor apeluri lansate în acest sens de Paris şi Londra.

NATO

Un general NATO a respins criticile Franţei la adresa operaţiunii din Libia, declarând că Alianţa Nord-Atlantică îşi îndeplineşte obiectivele şi că protejează civilii în mod eficient.

Generalul olandez – NATO, Mark Van Uhm, a susţinut faptul că alianţa a impus cu succes un embargo asupra armelor în Libia, o zonă de interdicţie aeriană şi că a protejat civilii din ţara nord-africană.

UE

Comisia Europeană va debloca 10 milioane de euro pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de conflictul din Libia şi îndeosebi pentru a permite evacuarea străinilor blocaţi în oraşul asediat Misrata. Cu cele 10 milioane de euro suplimentare, pachetul global de ajutor al Comisiei Europene va fi de 40 milioane de euro. Ajutorul umanitar, care îl include şi pe cel al statelor membre ale UE, ar urma să atingă 96 milioane de euro. În prezent mii de persoane originare din Africa subsahariană, sunt prinse în portul libian Misrata, asediat de aproape 50 de zile de forţele loiale lui Gaddafi şi unde cei 300.000 de locuitori ai săi duc lipsă aproape de toate, existând grave probleme umanitare. Ajutorul furnizat de europeni ar urma să permită repatrierea acestor persoane către ţara lor de origine. Pe 11 martie, Comisia Europeană a deblocat deja 30 milioane de euro ca ajutor umanitar pentru persoanele afectate de conflictul din Libia. Această sumă a permis îndeosebi ridicarea unor tabere de tranzit la frontieră în Tunisia şi Egipt.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.