Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situaţia din Libia la 14 aprilie 2011

Operaţii militare

NATO a bombardat miercuri 13 aprilie depozite de muniţie situate la aproximativ  13,5 kilometri sud-est de Tripoli.

14 aprilie

Trupele fidele liderului Gaddafi au deschis focul asupra aeronavelor NATO, care survolau capitala Tripoli.

Avioanele coaliţiei şi-au înmulţit raidurile în zona capitalei libiene. Potrivit unor informatii nici unul dintre aceste avioane nu a lansat vreun atac asupra soldaţilor aflaţi la sol.

Acţiuni politice

NATO

* Cu puţin timp înainte de deschiderea unei reuniuni la Doha a Grupului de contact privind Libia, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reafirmat că nu există o soluţie militară la conflictul din Libia.

* Miniştrii afacerilor externe din ţările Alianţei Nord-Atlantice se vor întruni joi şi vineri la Berlin pentru a analiza cursul operaţiunii NATO din Libia

Grupului de contact privind Libia

Circa 20 de state şi organizaţii, inclusiv ONU şi NATO, participă la reuniunea Grupului de contact privind Libia, însărcinat cu aspectul politic al intervenţiei multinaţionale, autorizată pe 17 martie de către Naţiunile Unite.

Divergenţele dintre participanţi au apărut în mod clar înainte de reuniune:

Germania: ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a afirmat şi el că ţara sa “nu vede o soluţie militară” în Libia şi a afirmat că liderul libian Muammar Gaddafi, care conduce ţara de 42 de ani, “trebuie să plece”, deoarece “nu are niciun viitor în Libia”;

Italia consideră drept o opţiune înarmarea rebelilor libieni;

Belgia exclude din start posibilitatea înarmării rebelilor libieni.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.