Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situaţia tensionată din Peninsula Coreeană a determinat Rusia să ceară o reuniune de urgenţă a CS al ONU

Rusia a solicitat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în legătură cu situaţia din Peninsula Coreea.

Surse americane au afirmat că încă nu a fost luată o decizie în legătură cu convocarea sesiunii.

Coreea de Nord a avertizat sâmbătă că “situaţia din Peninsula Coreeană va exploda” dacă Seulul va desfăşura noi aplicaţii

militare în insula Yeonpyeong, revendicată de regimul de la Phenian.

“În cazul în care Coreea de Sud îndrăzneşte să desfăşoare manevrele cu tiruri de artilerie, situaţia din Peninsula Coreea va exploda şi nu va putea fi evitat un deznodământ tragic”, a avertizat Ministerul de Externe nord-coreean.

Coreea de Sud a anunţat că exerciţiile vor dura o zi, în perioada 18 – 23 decembrie, şi vor implica tiruri de artilerie cu muniţie de război.

“Am avertizat deja că îi vom pedepsi fără milă şi fără ezitare pe provocatorii care invadează teritoriul nostru suveran.

Militarii noştri nu vorbesc în vânt”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Phenian. La rândul său, Coreea de Sud a precizat că va efectua manevrele, în pofida ameninţărilor.

Ministerul rus de Externe a cerut Coreei de Sud să renunţe la tirurile de artilerie, pentru a evita escaladarea tensiunilor, în timp ce ministrul adjunct de Externe chinez, Zhang Zhijun, a declarat că Beijingul este “profund îngrijorat şi neliniştit” de situaţia instabilă din peninsulă.

Statele Unite consideră însă că manevrele sud-coreene nu reprezintă o ameninţare pentru Coreea de Nord, iar regimul de la Phenian nu trebuie să le folosească drept pretext pentru “noi provocări”.

Phenianul afirmă că Statele Unite au oferit Seulului un “scut uman” pentru următoarele aplicaţii, deoarece aproximativ 20 de militari americani urmează să ofere asistenţă tehnică forţelor navale sud-coreene.

“Departamentul de Stat american a transmis un mesaj care ameninţă Republica Democratică Populară a Coreei, reamintind cu insistenţă că pe insulă sunt prezenţi militari americani şi ziarişti străini. Statele Unite oferă chiar un scut uman” pentru armata sud-coreeană, a afirmat Ministerul de
Externe de la Phenian.

Insula se află în Marea Galbenă, în apropierea liniei de demarcaţie dintre cele două Corei, stabilită de ONU după războiul din 1950 – 1953. Phenianul contestă linia de demarcaţie şi revendică Yeonpyeong, dar şi alte insule din zonă, precum şi apele teritoriale ale acestora.

Coreea de Nord susţine că în timpul precedentelor aplicaţii militare sud-coreene, în data de 23 noiembrie, mai multe obuze au căzut în apele sale teritoriale, ceea ce a determinat Phenianul să declanşeze tiruri de artilerie asupra insulei.

Armata nord-coreeană a atacat insula Yeonpyeong în data de 23 noiembrie, provocând moartea a patru persoane, iar regimul de la Phenian a avertizat că va lansa un atac şi mai violent în cazul desfăşurării aplicaţiilor.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.