Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Situaţie explozivă la frontiera siriano-israeliană

Inaltimile Golan harta BBC

Israelul a ripostat cu obuze de artilerie trase spre teritoriul sirian ca ripostă la tiruri de obuze provenind din Siria. Este primul atac de acest gen după 1973 de la Războiul “Yom Kippur”. Obuzele lansate de Israel spre Siria au fost un avertisment, artileria israeliană evitând deliberat poziţiile militare aflate de partea siriană.

Duminică, 11 noiembrie mai multe obuze de mortieră au fost lansate din Siria spre Platoul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului. Incidentul nu s-a soldat cu victime. În replică, artileria israeliană a lansat mai multe obuze spre teritoriul sirian. Israelul a sesizat ONU în legătură cu acest incident.

Vineri, Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate săptămâna trecută din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, în cadrul confruntărilor armate dintre forţele opoziţiei siriene şi trupele subordonate regimului Al-Assad.

“Considerăm că regimul de la Damasc este responsabil de ceea ce se întâmplă de-a lungul frontierei”, a atras atenţia vicepremierul israelian Moshe Ya’alon. “În cazul în care conflictul din Siria se va extinde în direcţia noastră, vom şti cum să apărăm cetăţenii statului Israel şi suveranitatea israeliană”, a adăugat oficialul israelian.

Israelul a anexat oficial Înălţimile Golan în anul 1981, deşi decizia nu este recunoscută la nivel internaţional. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul evreu. Deşi cele două state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări militare între forţele de securitate subordonate regimului dictatorial al lui Bashar Al-Assad şi forţele opoziţiei. Bilanţul conflictului civil este de cel puţin 37.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.

sursa: Haaretz; MEDIAFAX, AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Situaţie explozivă la frontiera siriano-israeliană”

  1. Marlon Juvet says:

    Ce e aia “mortieră”, dragă redacţie, înr-un text apărut pe un blog care se pretinde că oferă informaţii din sfera militară? Vorbesc binişor vreo trei limbi străine şi sunt pasionat, printre altele, de etimologia cuvintelor, dar nu l-am întâlnit nici în armată, nici în alte părţi (în preistorie, era folosit o singură dată cu referire la nu ştiu ce mortier de tranşee nemţesc din WW1, probabil ca să rimeze cu nickname-ul feminin al armei, “Bertha”).
    Io cred că e vreo nouă invenţie de-a ălora de la Pro Tv. După ce l-au creat pe Becali cel pe care îl cunoaştem şi au impus schimbarea accentului în sintagma “TRAFIC” de pe prima silabă pe ce-a de-a doua, văd că a începurt să le placă chestia, nu se lasă şi vin cu alte “noutăţi”.

  2. Marlon Juvet says:

    Iar boborul îi urmează…..