Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SMG “consternat” de activitatea locotenentului Gheorghe Alexandru

Prin Comunicatul nr. 9 din 27.01.2012, postat pe site-ul oficial al MApN, conducerea SMG îşi exprimă consternarea privind activitatea locotenentului Gheorghe Alexandru de la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii care a participat în cursul zilei de 23 ianuarie la un miting de protest organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti în uniformă militară şi care ulterior a prezentat “soluţiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea ţării în această perioadă”.

Comunicatul integral:

“Conducerea Statului Major General a luat la cunoştinţă, cu consternare, de activităţile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum şi de datele cuprinse în raportul înaintat de comandantul Flotilei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, privind “soluţiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea ţării în această perioadă.

După cum a declarat reprezentanţilor mass media, locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit, în data de 25 ianuarie a.c., la raportul comandantului unităţii militare în care este încadrat, pentru a-i expune acestuia gestul participării sale la mitingul de protest organizat în Piaţa Universităţii şi pentru a-i prezenta “viziunea sa asupra administrării statului român” şi “soluţiile sale pentru situaţia actuală”. Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca, potrivit regulamentelor militare, această problematică să fie considerată un raport, să fie înaintată ierarhic conducerii Statului Major General şi să i se răspundă până la data de 26 ianuarie, ora 16.00.

Dintre aşa-zisele “soluţii” prezentate de locotenentul Gheorghe Alexandru şi făcute publice de către acesta, sub forma unor declaraţii susţinute în faţa reprezentanţilor mass media, în data de 26 ianuarie, amintim:

“1. Dizolvarea sau desfiinţarea Parlamentului;
2. Invocarea stării de urgenţă în ţară;
3. Conducerea ţării şi administrarea statului român de către Armată; locotenentul Gheorghe Alexandru să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele ţării, iar ofiţerului să îi revină 50% din puterea de decizie;
4. Aducerea regelui ca şef al statului şi instaurarea monarhiei constituţionale; Monarhia constituţională este o soluţie, având Armata ca garant al democraţiei şi suveranităţii, potrivit Constituţiei.”

În urma acţiunilor ofiţerului din data de 23 ianuarie a.c., în conformitate cu art. 55 din “R.G.-3, Regulamentul disciplinei militare”, comandantul Flotilei 71 Aeriană din Câmpia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie 2012, constituirea Consiliului de judecată al ofiţerilor şi judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru, în temeiul prevederilor art. 35 din Legea nr. 80/1995 şi ale art. 9 alin. (1) şi art. 11 din “R.G.-8, Regulamentul consiliilor de judecată”.
La aceeaşi dată, ofiţerul a refuzat să ia la cunoştinţă, prin semnătură, de conţinutul ordinului comandantului unităţii prin care este trimis în faţa Consiliului de judecată, deşi acesta i-a fost citit şi prezentat spre semnare.

Evaluarea Consiliului de judecată va cuprinde elementele cerute de R.G.-8, iar în cadrul şedinţei de judecată analiza va viza încălcarea de către locotenent a prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi a regulamentelor militare.

Toate acţiunile şi declaraţiile făcute de ofiţer se vor constitui ca elemente ale procesului de evaluare.

Hotărârea Consiliului de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii va fi făcută publică, după pronunţarea acesteia.

Precizăm că Armata este o instituţie cu reguli şi norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toţi militarii, iar încadrarea în serviciul militar impune asumarea respectării cu stricteţe a legilor ţării, a regulamentelor militare şi a normelor de disciplină specifice Armatei Române.

În toate armatele statelor membre NATO există acte normative care trebuie respectate, disciplina militară constând în respectarea de către militari a normelor de ordine şi comportament obligatorii.”

Surprinde modul jurnalistic cu care cei de la MApN tratează acest subiect. Nu numai că nu l-au protejat pe locotenent, dar chiar au reuşit să-l împingă pe acesta înspre a face declaraţi publice dintre cele mai radicale. Bineînţeles că de suferit va avea imaginea Armatei.

Referindu-ne strict la calitatea protestului unui ofiţer al unei armate NATO e de subliniat că acest gest nu este unul singular.

Fostul comandant al ISAF, generalul Stanley McChrystal, nu s-a sfiit să-şi exprime tranşant aprecierile la adresa politicienilor americani şi mai ales asupra calităţii implicării lor în soluţionarea conflictului din Afganistan. Astfel într-un articol amplu apărut în Rolling Stone, McChrystal îi ataca pe vicepreşedintele american Joe Biden, pe care îl ironiza în mod deschis, pe ambasadorul american la Kabul sau chiar pe reprezentantul Casei Albe în Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke. Mai mult, generalul nu s-a sfiit şi a informat miniştrii din NATO şi ISAF despre situaţia gravă din Afgansitan şi i-a avertizat sã nu se aştepte la progrese, mai ales dacă o parte din trupele americane vor fi retrase. Acesta a ridicat întrebãri serioase pe tema securitãţii şi corupţiei din administraţia afganã. Generalul Stanley McChrystal nu-i scuteşte pe politicieni de critici

Comandantul Forţelor aeriene regale britanice, mareşalul aerului Sir Simon Bryant, a avertizat liderii politici britanici public că, capacitatea forţelor aeriene britanice de a răspunde unor situaţii de criză este ameninţată iar moralul trupelor sale este fragil. Comandantul marinei militare britanice, amiralul Mark Stanhope, a pus sub semnul întrebării, tot public, sustenabilitatea operaţiunilor navale britanice.

Premierul britanic Gordon Brown a fost criticat de veteranii grav răniţi în războiul din Afganistan care au refuzat să se întâlnească cu acesta, calificând vizita la spital drept “oportunistă” şi “o pierdere de timp”. Militarii britanici nu iartă ipocrizia politicienilor

La începutul lui 2009, un raport oficial britanic, arăta că militarii sunt expuşi riscului din cauza eşecurilor “endemice” ale Ministerului Apărării. Potrivit raportului, lipsa furnizării de echipamente eficiente a fost pusă pe seama “conflictelor politice” şi a incompentenţei Guvernului. Militarii britanici nu iartă ipocrizia politicienilor

În 2008 Comandantul trupelor SAS (britanice) din Afganistan, Maiorul Sebastian Morley, a demisionat acuzând Guvernul de la Londra de “neglijenţă flagrantă” pentru că a ignorat avertizările sale repetate privind echiparea necorespunzătoare a trupelor. Morley a descris eşecul Ministerului Apărării de a cumpăra echipament mai performant drept “nesăbuit în cel mai bun caz, criminal în cel mai rău”. Demisia ofiţerului a fost precedată de cea a colonelului Stuart Tootal, a comandantului de brigadă Ed Butler şi a unui ofiţer SAS (trupele speciale din cadrul forţelor aeriene britanice). Un ofiter britanic acuza ministerul britanic de echipare necorespunzatoare a trupelor din Afganistan

În loc de comentarii

Dincolo de legalitatea gestului în sine a locotenentului, acesta atrage atenţia însă asupra situaţiei din Armata Română, o instituţie subordonată politic în cea mai mare perioadă a existenţei sale.

 Lipsa de reacţie a unor lideri militari majori la calitatea slabă a managementului instituţiei militare poate atrage pe viitor reacţii şi mai vehenmente din partea altor şi altor ofiţeri.

Lipsurile din înzestrare, politizarea excesivă a deciziei militare, lipsa unei informări publice de calitate şi transparente, traficarea gradelor militare pentru clientela politică, folosirea uniformei militare de către politicieni veroşi în campanii electorale, activările şi avansările la limita legii, distrugerea întregului cadru legislativ care a guvernat activitatea de resurse umane în armată pe timpul transformării ei, dar mai ales folosirea Armatei ca vector de imagine şi suport de către un ministru preocupat cu precădere de propria-i ascensiune politică, vor genera cu certitudine alte şi alte proteste chiar dacă acestea nu vor fi publice.

Rămâne de văzut ce va înţelege MApN din gestul locotenentului. Căci nu poţi avea pretenţia ca după ce ai distrus statutusul social al cadrului militar anulând legislaţia sepecifică şi transformând cadrul militar într-un funcţionar, iar pensionarul militar într-un soi de asistat, ca aceştia să mai considere că obligaţiile lor sunt totdeauna mai presus de drepturile ce încă le mai au.

Raul Dăncuţă, InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

153 Responses to “SMG “consternat” de activitatea locotenentului Gheorghe Alexandru”

 1. Ghita de la Pocreaca says:

  Uomicule … iacata ca spune legea 263 din 2010 :
  “Art. 27.
  ….
  c) 41,3% …. din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.”
  Se vede treaba ca si tu “stie sa citeste” … dar nu stie “unde , ce , si ce sa inteleaga din ceea ce citeste” …

 2. Ghita de la Pocreaca says:

  Uomicule … pentru ca s-ar putea sa nu intelegi din comentariul anterior … :

  “Art. 27.
  ….
  (3) Cotele de contributii de asigurări sociale, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt:

  c) 41,3% din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.”

  Aiasta ti-o mai zic ca sa nu te plingi ca vreau eu sa te “manipulesc” …

 3. tupak amaru says:

  incepi sa-ti pierzi rabdarea , ca de obicei , cand nu ai argumente ?
  cine vorbeste de politica ?
  cand nu stii , citeste legea . si ca sa nu mai bati campii , am castigat , in instanta , cu o actiune indreptata impotriva unor persone . daca esti functionar public , raspunzi pentru prejudiciul creat . punct .
  vezi ca idolii tai , deja au aruncat public sloganul : ” daca vre-un functionar a gresit , sa plateasca ” . l-ai auzit bine , repetat obsesiv , in ultima vreme .