Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şpaga şi corupţia – caracteristice cumva românilor?

În ultima vreme, am auzit de atât de multe ori aceste două cuvinte – şpagă, corupţie – încât parcă mi s-a “acrit”. Am ajuns să mă întreb dacă nu cumva sunt caracteristice românilor. Nu tuturor, dar unui mare procentaj. Şi tocmai când îmi puneam această întrebare, am purces la navigarea  prin mediul virtual. Astfel, am ajuns pe site-ul ancheteonline.ro, unde am descoperit un articol interesant, intitulat “Generalii Chiriţă şi Marian Ion au promovat prin şpagă un întreg batalion”. Deci, din nou mi-a apărut în faţa ochilor cuvântul “şpagă”. Revenind la articolul cu pricina, trebuie să recunosc că titlul a fost cel care mi-a atras atenţia. Mi-am spus: oare cum, un întreg batalion de militari, a putut avansa prin şpagă.Articolul începe astfel:
“Aproximativ 500 de militari au obţinut în mod fraudulos, anul trecut, dreptul de a se încadra în Armată ajutaţi de reţeaua pusă la punct de generalii arestaţi Mihai Chiriţă şi Ion Marian. Audierile în acest caz demonstrează că sute de militari au dat mita pentru a fi încadraţi în structurile MApN. Sumele plătite erau de aproximativ 2.000 de euro şi banii erau împărţiţi de cei doi generali alături de alte 25 de cadre militare, aşa-numiţii intermediari”.

“Anchetatorii au stabilit ca grilele de examen rezolvate erau trimise celor care plateau, prin SMS, de pe trei cartele preplatite”, continuă articolul.

“Completul de cinci judecatori al instantei supreme a dispus, la data de 20 decembrie 2010, arestarea pentru 29 de zile a generalului de brigada Marian Ion, adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din MApN, a generalului maior Mihai Chirita, sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Scolii de aplicatii pentru unitati de lupta “Mihai Viteazu” Pitesti si fost comandant al garnizoanei Pitesti, a locotenent-colonelului Dan Costel Craciuneanu, seful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov si a maiorului Crinu-Ionut Onel, din cadrul Scolii de aplicatii pentru unitati de lupta “Mihai Viteazu” Pitesti.

Potrivit unui comunicat al DNA, “inculpatii cu functii de conducere s-au folosit de puterea functiilor si gradelor militare importante pe care le detineau, in scopul promovarii in mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidati in structurile acestui minister, in detrimentul candidatilor care trebuiau, in mod legal, declarati admisi la aceste concursuri si selectii”.

Înainte de a se încheia, articolul exemplifică felul în care generalul de brigada Marin Ion “proceda” (dacă se poate spune astfel):

“Potrivit procurorilor militari anticoruptie, in perioada iulie-august 2010, generalul de brigada Marin Ion a exercitat presiuni asupra comandantilor celor doua unitati militare de invatamant, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidati sa promoveze in mod fraudulos aceste concursuri”.

“In acest sens, o persoana apropiata inculpatului Ion Marain, la randul sau invinuit in cauza, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai multi candidati, pentru sine, pentru Ion Marian si pentru membrii comisiilor de examinare”, mai arata procurorii.

Notă: Comparativ cu sumele colectate de vameşi şi poliţiştii de frontieră, reţeaua din armată ar putea fi catalogată drept “o găinărie”. Însă, partea tristă este că, nişte ofiţeri superiori s-au putut preta la aşa ceva. În fond, ce reprezintă 46.000 de euro, împărţiţi la 25 de oameni? Se ştie că banul este ochiul-dracului, dar să te compromiţi, să îţi compromiţi cariera pentru o sumă derizorie, este mai mult decât jenant.Sau poate, felul în care acei indivizi şi-au construit propriile cariere, i-a determinat să considere gestul ca fiind în “firescul lucrurilor”. Rămâne ca dvoastră să apreciaţi gestul lor. Şi fireşte, să-l comentaţi.

S.B.

InfoMondo Militar


Sursa: ancheteonline.ro

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

13 Responses to “Şpaga şi corupţia – caracteristice cumva românilor?”

 1. radu says:

  Citez: “să te compromiţi, să îţi compromiţi cariera pentru o sumă derizorie, este mai mult decât jenant”
  Chiar nu va “auziti” ce spuneti? Astea ce sunt, judecati de valoare? Daca sa te compromiti pentru o suma derizorie e jenant, atunci pentru o suma mare cum ar fi?…onorabil ??? Sau daca ar fi primit spaga de 100.000 de euro ar fi fost …de inteles?Ar trebui sa zambim complice si sa-i tragem cu ochiul? Probabil, pentru unii. Cred ca in sinea noastra, multi dintre noi, in cazul unei sume asa de mari, am spune ca vinovatul are o singura vina: ca a fost prins. Si va mai intrebati de ce merge tara asa cum merge…

 2. SEJC says:

  cati de la cotroceni cumpara kentul ?ar fi interesant de stiut.cine stie?

 3. Autorul says:

  Autorul:
  Pt Radu. Daca ai fi citit si continuarea: “Sau poate, felul în care acei indivizi şi-au construit propriile cariere, i-a determinat să considere gestul ca fiind în “firescul lucrurilor” poate ai fi emis un comentariu de mai mare valoare. Apoi, faptul ca in comentariul tau te identifici ulterior cu “cei multi”:
  “Cred ca in sinea noastra, multi dintre noi, in cazul unei sume asa de mari, am spune ca vinovatul are o singura vina: ca a fost prins.” spune multe despre modul tau de a judeca lucrurile.
  Iar concluzia apoteotica, cu tenta moralizatoare emisa de tine ma face sa ma gandesc la discursurile din schitele lui Caragiale, alea in care, un politruc demagog, lacrima cand se gandea la tarisoara sa!

 4. Schwartzkopff says:

  Invidiosilor

 5. Maria says:

  Offf,iarasi politistii de frontiera prezentati ca etalon …Ma intreb, oare cati dintre cei arestati sunt cu adevarat politisti de frontiera,absolventi ai clasei PCTF, si cati sunt sergenti angajati pe baza de contract proveniti de la graniceri,transformati peste noapte in PF.

 6. Soimaru says:

  Nu ca etalon Maria ci ca Ciuca bataii. Tu ai scapat(sau cine stie,depinde cat ai viloiul de mare facut din salariu de bugetar)

 7. clujeanul says:

  si care-i treaba madam maria adica spui ca daca erau aia adevaratii ,aia absolventi de PCTF, nu ar fi luat spaga ,de vreo 20 ani incoace?!!!Ori vrei sa spui ca pe aia ar fi trebuit sa-i aresteze,nu pe amaratii aia de sergenti !Precizeaza-te ca altfel credem ca ai inversat pastilele!!

 8. Maria says:

  Fara insulte chiar nu reusiti sa postati ?De ce trebuie tot timpul sa jigniti pe oricine are o parere contrara.Soimarule, lamureste-ma, DE CE anume am scapat ?Nu stiu ca in cei 25 de ani de munca sa fi gresit cu ceva, dovada notarile de FB, iar VILOIUL meu e mai mic , ca suprafata, decat cel cu care am intrat in sistem in anii 80.Atunci aveam si doua masini, un Oltcit si o Dacie, iar acum am una singura.
  Iar pentru Clujean, ma dezgusta mistocareala ta ieftina, de mahala, nu pot sa ii spun ironie ..nu folosesc pastile, poate ma confunzi…ma refeream la acei sergenti angajati pe baza de contract care in anul 1999, datorita unor directive UE, au fost transformati in PF, desi unii nu aveau nici macar studii medii, li s-a dat posibilitatea ca intr-un anumit interval de timp sa-si obtina diplome de bac.Majoritatea acestora au ramas la controlul de pe artere, cei care terminasera specializarea PCTF, in mare parte, au fost transferati la esaloane superioare.Ca dovada, majoritatea celor arestati in aceste zile sunt foarte tineri,cei mai in varsta , mai realisti, au cam stat deoparte.
  Si, pentru amandoi, sper ca aveti decenta unui limbaj civilizat.in plus, aici, in Bihor nu au fost descinderi si nici arestari.

 9. parere personala says:

  @Soimaru
  @clujeanul
  Jenant atacul vostru sub centura!
  Nu poti culpabiliza o intreaga categorie sociala pt ca la tv ai vazut 50-100 de cadre PF “invinuite”(in acest moment”nevinovate”…pot fi considerate”vinovate”in urma unei hotarari definitive…am folosit ghilimele pt ca nu cunosc termenii de specialitate).
  “Atacul” vostru este similar cu cel de genul:”armata a tras”
  @Maria
  Fenomenul spaga,in toate domeniile de activitate,nu cred ca-i generat de terminarea sau nu a studiilor de specialitate…cred ca tine in primul rand de caracterul fiecaruia in parte…poate si de obiceiul(maniera,cutuma)”mostenit” pt fecare loc de munca…in particular pt acest caz…amplificat…de diferiti factori”externi”.

 10. catana batrana says:

  cine poate sa-mi raspunda.cati lei cheltuie basescu din buzunarul propriu pentru tigari?risc si fac un pronostic.nu cere.este nevinovat.primeste? dar viloiul al pe care il are fica-sa o fi din activitatea ei de notarita?.cineva din vrancea a cautat-o cu lupa si nu a gasit-o.uite ca sunt si extraterestri.fac minuni.

 11. catana batrana says:

  sper ca vamesii si cei de la politia de frontiera s-au inspirat din cv-ul ilustrului nostru conducator.60000 dolari,agonisiti pe vremea lui ceausescu cerea mare indemanare.invatati,invatati,copii.

 12. Alex says:

  Io ma-ntreb cati dintre oamenii obisnuiti, ar face la fel daca ar avea oportunitatea. Am citit un studiu, nu mai stiu al cui, cum ca 90 % ar face-o. Intradevar, cunosc destui care sunt de acord cu treba asta, ceva de genu': “Cum, sa ai mana in borcanu’ cu miere si sa nu te lingi pe degete?”
  Asa ca io nu prea vad solutii, sau solutii ar fii, da’ cine sa le aplice?

 13. SEJC says:

  @MARIA-de esti tu aceea ,demna urmasa a lui ION IONICA SI SULTANESCU,pune mana pe pulan si altoieste-i pe gugumani.Eventual beleste-i si da-le cu sare de la Monteoru.Sa auzim numai de bine.