Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Spania îşi retrage militarii din Afganistan

Spania îşi încheie misiunea militară începută în Afganistan în 2002. Ministerul Apărării a anunţat că prima bază spaniolă a fost deja predată forţelor armate afgane.
După 11 ani petrecuţi în teatrul de operaţii afgan, la care au participat 29000 de militari, în 33 de schimburi, armata spaniolă lasă în urmă investiţii de 55 de milioane de euro în drumuri, poduri şi alte construcţii civile.

Participarea la misiunea de pace din Afganistan a costat vieţile a 101 spanioli, care au murit în urma conflictelor cu talibanii şi din cauza a două accidente aviatice.

Steagurile NATO şi cel al Spaniei au fost înlocuite deja cu cel afgan la baza militară din regiunea Badghis, unde armata spaniolă a asigurat pacea în ultimii ani.

Ministrul spaniol al Apărării, Pedro Morenes, a participat la predarea bazei din Qala i Naw către o brigadă afgană antrenată de militarii spanioli.

Militarii spanioli se retrag deocamdată la 150 de km distanţă, în baza din Herat, de unde au început deja să fie transportate spre Spania toate materialele din dotarea armatei.

Costurile întoarcerii acasă ajung la 23 de milioane de euro.

Securitatea regiunii Badghis, protejată până acum de armata spaniolă, va rămâne în mâinile forţelor militare afgane.

Sursa:  El Mundo

Bianca Simion, InfoMondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Spania îşi retrage militarii din Afganistan”

 1. indisciplinatu says:

  Noi mai stam pentru ca suntem “un aliat credibil” si mai ales ca sa facem “pomeniri” dimineata, la prima ora, prin unitatile din toate garnizoanele tarii!!!

 2. Vali says:

  Noi mai stam cat timp ne ordona perciunatii stapanii coloniei Romanistan .Oricum viata noastra nu valoreaza o ceapa degerata pentru ei..

 3. Vali Stere says:

  Romania nu are clasa politica ci retele de crima organizate numite pompos ” partide politice”..Toate ”partidele romanesti ” sunt formate doar din infractori sau din potetiali infractori gata sa -si vanda si sa-si tradeze tara pentru avantaje personale .Doctrina lor reala [ imbasamata in cuvinte manipulatoare gen programe politice ] e jaful national ,vazarea resurselor naturale petru imbogatirea fara just temei a lichelelor din varf si exterminarea romanilor la cererea perciunatilor [care controleaza acum tara si serviciile]care o vor transformata intr-o colonie de tip cloaca .Si asta inainte de a o impartii intre baronii locali [asa zisa regionalizare] Asta e purul adevar iar viata militarilor romani morti in tari straine nu valoreaza nimic in ochii politicienilor romani

 4. VIZITA CINEASTULUI ROBERT HORVATH IN CARJE LA SEDIUL FBI
  NEW YORK

  http://devanewyork.blogspot.com/
  In cursul zilei de vineri iesit din spitalul de urgenta m-am deplasat la sediul FBI.
  Am prezentat cazul meu unic in analele diplomatice si a activitatii servicilor straine in SUA. Un ziarist si cetatea american cu aparatul de filmat in mana si cu
  ecusonul de presa este batut bestial de agentii serviciului de informatii roman.
  Am prezentat documentul video al agresiunii .
  Mentionez ca atacul a avut loc in strada la o distanta apreciabila de intrarea la
  consulatul Romaniei din New York…..pe teritoriul american.
  In afara unei dicutii la subiect am lasat un
  memoriu oficial.
  Acesta contine raportul politiei, raportul medical al ambulantei , raportul serviciului
  de urgenta specializat in traume ,etc. O copie a memoriului a fost adresat Departamentului de Stat SUA. Mentionez ca am avut o lunga discutie cu departamentul romanesc ( romanian desk ) al diplomatiei americane.
  TINAND SEAMA CA AGENTII SERVICIULUI EXTERN M-AU AMENINTAT IN DECURSUL AGRESIUNII
  CU MOARTEA …..AM CERUT PROTECTIA FBI.

 5. anonim says:

  Comentarii de prisos.Ai nostrii bravi nu stiu ce sa mai faca ca sa plece in afara.Sa fie lipsa banilor sau dorinta de capatuiala?Cert este ca mai degraba doresc ei decat sunt obligati.