Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Spionaj ca între aliaţi: Germania vs. SUA

După ce anul trecut povestea ascultării telefonului mobil al cancelarul german, Angela Merkel, de către serviciile americane de informaţii americane a produs o anumită emoţie în lumea intelligence-ului internaţional, iată că anul acesta asistăm  le revanşa nemţilor.

Der Spiegel anunţă cu un iz de patriotism naţional că serviciile secrete germane au spionat cel putin o conversatie a Secretarului de Stat american John Kerry si supraveghează de mai mulţi ani Turcia.
Revista germană afirmă, fără să citeze surse, ca o conversaţie a lui John Kerry a fost interceptată în mod “accidental”, în 2013, de către serviciul secret germane BND. Secretarul de Stat american discuta despre tensiunile din Orientul Mijlociu folosind o legătură prin satelit.

Revista mai scrie că guvernul german a mandatat serviciile secrete, începând din 2009, să spioneze Turcia, partenerul său în cadrul NATO. Potrivit jurnaliştilor revistei, cererile de spionaj sunt actualizate la fiecare patru ani de către guvernul german.

Aceste dezvăluiri apar după ce mai multe instituţii mass-media au dezvăluit vineri existenţa unei interceptări a fostului secretar de Stat american Hillary Clinton de către serviciile germane secrete. Una dintre conversaţiile acesteia ar fi fost interceptată “din greşeala”, în timp ce şefa diplomatiei americane se afla la bordul unui avion aparţinand gGuvernului american.

Cotidianul Süddeutsche Zeitung (SZ) şi posturile publice regionale de radioteleviziune NDR şi WDR se bazează pe documente furnizate Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) de către un spion provenind din rândul BND. SZ şi NDR s-au specializat în ultimele luni în dezvăluiri despre spionajul în curs între marile puteri.

Însă ele nu au precizat, vineri, când a avut loc conversaţia care ar fi fost ascultată, dar cazul ar fi fost evocat de către John Kerry, succesorul lui Clinton, cu ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Cele trei instituţii media citează o sursă anonimă din cadrul Guvernului german, potrivit căreia conversaţia lui Clinton ar fi fost interceptată din greşeală în timp ce secretarul de Stat se afla într-un avion aparţinând Guvernului american.

Aceleaşi instituţii media afirmă că spionarea unor politicieni americani nu ar fi “un caz izolat”. Ele au dezvaluit, de asemenea, că Germania ar spiona “un partener NATO”, dar fără să-l numească.

Descoperirea unor agenţi dubli, in serviciul americanilor, a antrenat, de asemenea, expulzarea sefului CIA din Germania si afecteaza in continuare relatiile germano-americane.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

154 Responses to “Spionaj ca între aliaţi: Germania vs. SUA”

 1. Voinicel..!! says:

  Multumesc si …scuze :D

 2. Marlon Juvet says:

  @Dăncuţă – nu ai făcut nimic băiatule, dacă îi ştergi comentariile dementului pe ultimele două zile şi le laşi pe cele mai vechi. Blogul tău tot ………. o să pută.

 3. rdancuta says:

  Multumesc pentru recomandare

 4. Voinicel..!! says:

  Fara RH+…lumea ,e’..pustiu…:D