Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Spionaj chinez în Germania

Walter Opfermann, expert în spionaj în biroul de contrainformaţii al landului Baden-Württemberg, a declarat că Germania este atacată de un număr din ce în ce mai mare de operaţiuni chineze de spionaj, care costă economia germană zeci de miliarde de euro pe an.

Potrivit acestuia China foloseşte o serie de metode ce merg de la spionii clasici la ascultarea telefoanelor sau folosirea internetului pentru a fura secrete industriale.

Opfermann declara că metodele au devenit “extrem de sofisticate” astfel că China, care are un milion de agenţi de informaţii, este capabilă de a “sabota întregi bucăţi din infrastructură”, precum linia germană de tensiune.

Acesta sublinia că şi Rusia se află în topul statelor care folosesc tehnici de spionaj cibernetic pentru a fura know-how german, ceea ce “îi ajută să economisească miliarde de euro din cercetare şi dezvoltare. El nota că în timp ce Rusia are doar “sute de mii de agenţi”, comparativ cu milionul Chinei, are îm schimb mult mai mulţi ani de experienţă.

Opfermann a estimat că societăţile germane pierd circa 50 de miliarde de euro şi 30.000 de slujbe pe an din cauza spionajului industrial.

Zonele cele mai dispuse atacului sunt construcţia de maşini, energiile regenerabile, chimia, comunicaţiile, industria optică, tehnologia cu raze X, cercetarea materialelor şi armamentul.

Informaţiile culese nu au legătură doar cu cercetarea şi dezvoltarea, ci şi cu tehnicile de management şi strategiile de marketing.

Acum doi ani, compania de consultanţă Corporate Trust estima că 20% din companiile germane- în special IMM-uri au fost victime ale spionajului.

sursa: Antena3.ro


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.