Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Spionajul şi relaţiile extraconjugale nu merg bine împreună … la americani

Generalul Petraeus

Directorul CIA, generalul (r) David Petraeus, şi-a anunţat demisia din cauza unei relaţii extraconjugale.

Într-un mesaj transmis către angajaţii agenţiei, Petraeus dă explicaţii asupra unei relaţii “extraconjugale”. “Un astfel de comportament este inacceptabil atât ca soţ, cât şi şef al unei organizaţii cum este a noastră”, scrie fostul general în fruntea agenţiei din vara anului 2011.

“Ieri după-amiază, m-am dus Casa Albă şi i-am cerut preşedintelui să îmi accepte demisia de director al CIA din motive personale… În această după-amiază, preşedintele a acceptat-o”, afirmă Petraeus, 60 de ani.

“După 37 de ani de căsătorie, am arătat o mare lipsă de judecată angajându-mă într-o relaţie extraconjugală”, mărturiseşte el în acest mesaj.

Generalul Petraeus este considerat, pe bună dreptate, artizan al strategiei ce a permis Statelor Unite să iasă cu fruntea sus din Irak. Acesta a părăsit armata pentru a prelua conducerea CIA, agenţie marcată de insuccese în lupta împotriva terorismului.

Potrivit declaraţiilor unui înalt oficial, FBI a avut indicii că Petraeus este implicat într-o relaţie amoroasă cu bigrafa sa, Paula Broadwell. Prin urmare, FBI a investigat această relaţie din punctul de vedere al riscului la adresa securităţii naţionale, nu pentru că profesional vorbind, generalul ar fi acţionat greşit.

Îngrijorarea FBI-ului a fost determinată de faptul că prin această relaţie Petraeus a devenit vulnerabil şi şantajabil.
Paula Broadwell a stat aproape un an alături de Petraeus în Afganistan pentru a se documenta în editarea unui cărţi biografice a generalului, ce s-ar fi intitulat “Totul despre educaţia generalului David Petraeus.”

Deocamdată nu este evident faptul că Broadwell ar fi amanta din cauza căreia Petraeus şi-a dat demisia. Ea nu a putut fi contactată pentru a comenta acest lucru, potrivit CNN.

Demisia lui Petraeus survine în momentul în care Barack Obama, abia reales, ar trebui deja să înlocuiască mai mulţi membri influenţi ai cabinetului său: secretarul de stat Hillary Clinton şi şeful Pentagonului Leon Panetta.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a salutat vineri decizia directorului CIA David Petraeus, acceptându-i demisia.

“David Petraeus a servit Statele Unite timp de decenii într-un mod extraordinar”, a declarat Obama într-un comunicat, exprimându-şi încrederea în numărul doi al centralei de informaţii, Michael Morell, pentru a asigura interimatul.

Dincolo de gravitatea situaţiei, modul în care Petraeus a înţeles să procedeze arată că acesta a pus onoarea militară mai presus de interesele personale. Oare poate fi interpretată ca o lecţie pentru cei care-şi închipuie că adulterul e un act de putere nu o slăbiciune de neacceptat în funcţii publice?

sursa: CNN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Spionajul şi relaţiile extraconjugale nu merg bine împreună … la americani”

 1. Marlon Juvet says:

  Haideţi fraţilor, începeţi şi voi cu sintagme din astea nefericite precum “fostul general”?

 2. plano says:

  Dialog intre Obama si Petraeus
  -Cum s-a intamplat David?
  -Barbatul din mine zicea ca e pacat sa pierd ocazia. Profesionistul din mine ma avertiza că nu trebuie sa ma indragostesc.
  -Si n-ai putut rezolva contradictia dintre bărbat si profesionist!
  -Ba, daaaa! I-am pacalit. I-am lasat sa se certe intre ei si eu m-am aruncat in bratele femeii.

 3. al adin says:

  Aiurea incompaibilitate! Petraeus a fost ejectat de un sistem care nu agreeaza outsideri. Partea interesanta este ca tot unul din sistem a ramas la conducerea armatei. Asta da combinatie!

 4. Marlon Juvet says:

  Vorbeşti pe nas amice, tu confunzi locul şi timpurile. Chiar crezi că acolo lucrurile merg ca în armata comunistă, unde 40 de ani şi-au disputat întâietatea găştile de moldoveni cu cele de olteni?

 5. VASILE says:

  NU SE INTAMPLA IN ROMANIA , UNDE DEMISIA ESTE UN LUCRU VICIOS SI UNDE PRINCIPIUL FUNDAMENTAL ESTE :” DACA VOI NU MA VRETI, EU VA MAI VREAU”!! INCLUSIV PROSTITUTIA POLITICA ESTE LA COTE INALTE SI NU SE SINCHISESTE DE ASTFEL DE AIURELI. VEZI METRESA PREACURVIOASA ELENA UDREA , etc.

 6. Schwartzkopff says:

  Opinia mea este ca a face conexiuni intre liderii militari americani si politicienii americani este de domeniul speculatiei ieftine. Urmarind cariera lui Petraeus, McChrystal, Odierno. Allen etc, iti dai seama ca aceasta nu a depins de jocul politic democratic din US, ci sunt pur si simplu oameni speciali, foarte dedicati profesiei, niste atleti ai carierei militare. Regula este simpla: ai calcat pe bec, te dai la o parte. Pentru unii ofiteri americani se intampla la inceputul carierei, pentru altii la mijloc iar pentru Petraeus (60 de ani nu 52) se pare ca i se intampla la sfarsit de cariera. Pentru militarii americani, si nu numai, ramane oricum pe soclu.
  Azi avem o mica garnitura de militari romani, nu stiu exact cati, care se pot mandri cu faptul ca au lucrat aproape de Petraeus in Irak. Chestiunea cu sistemul, draga al adin, se pune la noi acasa. De ce? pentru ca in timp ce ai generali scoliti in US, UK la marile scoli formatoare de lideri militari, cu experienta alaturi de generali americani precum Petraeus, cu toate acestea sitemul (cum il numesti tu) aduce la virful ierarhiei alte tipuri de oameni si din pacate, reformele care ne asteapta vor fi facute de oameni fara expertiza, oameni care nu stiu sa-si asculte staff-ul calificat si loial armatei (si nu pe trepadusii obedienti).
  Poate ca nu ar strica o dezbatere deschisa depre calitatea lidership-ului militar romanesc in Observatorul militar, despre problemele sociale de care se lovesc nu numai rezervistii (daca mai avem rezervisti) ci si militarii activi, despre cum pot fi perpetuate aberant situatii gen lt, cpt mai bine platiti decat un lt.col, colonel in smft, smg, despre proiectele cu locuinte sociale incepute si niciodata terminate gen antiaeriana etc. etc.

 7. al adin says:

  1. Sistemul este CIA, NSA si toate celelalte. In care nu lucreaza virgine si baietii de la tara. Nu m-am referit la potlogariile din armata (noastra).
  2. Petraeus nu s-a combinat cu tipa in ultima luna. Si nu sunt sigur cine pe cine a sedus si din ce motive. Si nu cred ca e singurul spargator de casnicii, mai ales din CIA.
  3. Treaba s-a scos la lumina imediat dupa alegeri. Cel de sus stie de ce atunci si imediat.
  4. Ideea schimbarii liderilor intre armata si CIA a fost a lui Obama. Nu cred ca i s-a iertat ca un tip cu principii din armata, un spargator al modei ca seful sa provina doar din sistem, va veni in contact cu tenebrele activitatii din CIA.
  Timpul le va lamuri pe toate. Ca si rolul Monicai cu celebra rochie stars and strips.

 8. Schwartzkopff says:

  1. speculatii
  2. speculatii
  3. …..