Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Spioni CIA part-time

Pentru a-şi completa veniturile şi pentru a nu-i pierde, CIA a aprobat agenţilor săi să lucreze part-time ca experţi în informaţii pentru marile firme de pe Wall Street.


Potrivit portalului online Politico.com, care citează o carte ce urmează să apară în Statele Unite, CIA permite angajaţilor săi să aibă joburi part-time în domenii pentru care au fost antrenaţi.

Cu toate acestea, se apreciază că acesta nu este un mod prin care serviciile de informaţii se infiltrează în mediile de afaceri pentru a apăra securitatea naţională.

În “Broker, trader, avocat, spion: Lumea secreta a spionajului corporatist” (“Broker, Trader, Lawyer, Spy: The Secret World of Corporate Espionage,”), scrisă de Eamon Javers, reporter al publicaţiei Politico, este vorba pur şi simplu despre o modalitate prin care spionii Americii îşi completează veniturile, oferind firmelor expertiză în identificarea disimulării sau alte tipuri de analiză specifică activitatii de informaţii, care pot fi utile companiilor.

CIA consideră că această practică a jobului part-time este singura modalitate prin care agenţia poate opri exodul inteligenţelor către mediul privat, unde salariul unui expert de nivelul agenţilor CIA este de două şi chiar de trei ori mai mare decât remuneraţia acordată de agenţie.

Singurul lucru pe care un agent dornic de câştiguri suplimentare trebuie să-l facă este să-şi informeze superiorii, care, la rândul lor, trebuie să îi acorde o permisiune scrisă.

În privinţa riscurilor presupuse de conflicte de interese, purtătorul de cuvânt CIA a afirmat că: “Dacă un ofiţer cere permisiunea de a munci în exteriorul companiei, solicitarea este analizată nu numai legal, ci şi pentru a determina dacă slujba este potrivită”.

Legăturile foştilor agenţi, dar şi cele ale ofiţerilor activi ai CIA cu lumea afacerilor sunt cel mai bine portretizate de apariţia unor firme de consultanţă în afaceri care angajează aproape exclusiv foşti sau actuali spioni pentru a oferi investitorilor ori altor instituţii financiare analize care aplică tehnicile de spionaj ale CIA.

Business Intelligence Advisors (BIA) este o companie înfiinţată de câţiva pensionari ai CIA care angajează şi ofiţeri activi pentru a oferi serviciul în care s-a specializat – detectarea disimulării sau, cu alte cuvinte, depistarea minciunii. Pentru a putea afla, de exemplu, dacă un manager disimulează rezultatele financiare ale companiei, pentru a-i linişti pe acţionari sau pentru a atrage noi investitori, oricine poate închiria serviciile BIA pentru o sumă cuprinsă între 400.000 şi 800.000 de dolari anual.

sursa: Politico.com

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.