Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SRI – 24 de ani de activitate

SRI - 24 de ani de activitate. foto arhiva SRIPe 26 martie, SRI a împlinit 24 de ani de activitate. Cu această ocazie s-a realizat şi bilanţul instituţiei pe 2013. Prezent la eveniment, preşedintele Traian Băsescu a declarat că “această instituţie “nu a mai beneficiat, în ghilimele, de influenţa partidelor şi că o vede ca pe “un club de oameni serioşi”.

Traian Băsescu şi-a început discurul cu rememorarea unei amintiri, arătând că, “atunci când a preluat funcţia de preşedinte al României, SRI avea un director care umbla sau folosea o maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu, SRI era amestecat, frecvent, în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior”.

“Când am preluat funcţia de preşedinte al României, Serviciul Român de Informaţii avea un director care umbla cu… sau folosea maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu. SRI-ul era amestecat, frecvent, în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior. Este oevoluţie extrem de importantă a Serviciului care a avut ca unul din piloni şi numirea
în fruntea Serviciului a unui om politic din Opoziţie, în persoana domnului director Maior”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a vorbit apoi despre eficienţa pe care a atins-o azi Seviciul Român de Informaţii.

“Ca şef al statului, ca şef al CSAT, pot spune că România are un serviciu de informaţii performant, care şi-a atins, practic, toate obiectivele, fie că vorbim de implicarea sa în lupta anticorupţie, în combaterea criminalităţii organizate sau transfrontaliere, în lupta antiterioristă, sau în acoperirea eficientă a acivităţii de contraspionaj de pe teritoriul României şi, de ce nu, a devenit un etalon comparabil”, a mai declarat şeful statului.

Băsescu a menţionat că sunt instituţii ale statului român care au “dimensiuni mai mari sau egale cu dimensiunea SRI, cum de asemenea, sunt instituţii ale statului român care ar fi putut să aibă un drum, un parcurs, o evoluţie similară cu cea a SRI, care a atins un nivel de respect şi încredere din partea populaţiei pe care nu l-a avut niciodată un serviciu de Informaţii interne în România”.

Traian Băsescu a subliniat faptul că, “pe toate sondajele: încrederea în SRI este undeva în jurul a 50%.

“Cred că toţi politicenii ne-am dori un asemenea nivel de încredere”, a spus el.

Preşedintele a afirmat că s-a putut ajunge la acest nivel de încredere şi că perspectivele Serviciului sunt de creştere în continuare, datorită depolitizării.

“Este un serviciu care nu a mai beneficiat în ghilimele de influenţa partidelor – «Hai să numim inspector şef la judeţ pe curtare, că e băiat bun, hai să numim la alt judeţ pe un alt băiat, că e băiat şi mai bun»”, a spus Traian Băsescu, precizând că SRI s-a extras, prin reprezentanţii lui, din aşa-numita protipendadă locală.

“Nu a mai fost şeful SRI la aceleaşi mese tainice sau în separeuri de restaurate cu şeful Consiliului Judeţean, cu procurorul şef, cu judecătorul şef, cu preşedinţii locali ai partidelor. A intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă pe el însuşi şi care inspiră respect. Asta a făcut posibilă activitatea bună şi în multe zone foarte bună a Serviciului Român de Informaţii în combaterea corupţiei”, a mai afimat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că vede Serviciul Român de Infomaţii acum ca pe un “club cu oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara”, fiind unul dintre lucrurile care îl bucură cel mai mult din cele două mandate pe care le-a avut.

El a menţionat alte două instituţii pe care, prin natura atribuţiilor pe care le-a avut, a reuşit să le protejeze depolitizarea: DNA şi DIICOT.

“Aici învăţăm o lecţie (…) Acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat, şi la SRI, şi la DNA, şi la DIICOT, şi mai sunt instituţii, performanţa a apărut. Ar fi extraordinar să înţelegem că România, ca stat de drept, are câteva instituţii performante, şi acest lucru s-a datorat în primul rând depolitizării”, a mai spus Traian Băsescu.

La rândul său, George Cristian Maior, directorul SRI a declarat – vis-a-vis de serviciul pe care îl conduce – următoarele:
– starea de securitate naţională a României a fost bună în acest an (2013) şi datorită sau în mod principal datorită activităţii Serviciului;
– nu au existat surprize strategice care să afecteze în vreun fel major securitatea naţională a României;
– interesele strategice ale statului în domeniul securităţii naţionale au fost prezervate şi conservate bine.

Referitor la numărul de informări transmise în 2013, autorităţilor abilitate, directorul SRI a afirmat:

“Am transmis, în 2013, câteva date cantitative, cred că sunt elocvente – peste 9.000 de informări – autorităţilor abilitate: Preşedinţiei, Guvernului, autorităţilor locale”.

Informările au vizat “diverse paliere ale securităţii naţionale de interes pentru stat şi pentru cetăţean”. Maior s-a referit  la “corupţia în administraţie şi justiţie, o vulnerabilitate care încă afectează serios buna funcţionare a statului şi care va rămâne, desigur, o constantă în activitatea noastră”.

SRI a transmis “informări legate de evaziunea fiscală, un aspect, un flagel care poate prejudicia bugetul de stat cu efecte directe asupra condiţiei sociale şi economice a cetăţeanului”.

Au fost abordate “frontal şi în forţă multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră”.

S-a identificat “o creştere şi o intensificare a acţiunilor de contraspionaj, mai ales în contextul regional actual, extrem de complex, cu efecte geopolitice şi strategice ce pot afecta şi teritoriul României, dacă lucrurile nu sunt controlate în mod corespunzător din punct de vedere informativ”.

SRI a dezvoltat “noi capacităţi în ceea ce priveşte aspectele legate de securitatea cibernetică, de protecţia infrastructurilor critice, de securitatea economică şi securitatea energetică a statului”.

Referitor la “dimensiunea antiteroristă sau contrateroristă, s-a încercat, prin măsuri de prevenţie, (evitarea) de accidente sau evenimente catastrofale petrecute pe teritoriul României, recurgând, adesea, inclusiv la măsuri de interzicere a intrării în ţară a unor persoane suspecte de terorism sau la declararea ca indezirabile a acelor persoane care începuseră să dezvolte evenimente de planificare în acest domeniu”.

Sursa: comunicat de presă al SRI


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “SRI – 24 de ani de activitate”

 1. VALICA says:

  Bilanțul SRI printre rânduri
  26 martie 2014 Scris de Marin Neacsu
  Bilanțul SRI a dat ocazia unor declarații să le spunem așteptate, ca la orice bilanț, dar și mai deosebite ținând cont că este ultimul bilanț la care domnul Băsescu a participat ca Președinte. Dar pe lângă cele spuse clar și direct, au fost strecurate și mici informații, dorințe, avertismente spuse mai mult sau mai puțin voalat. Despre ce e vorba ?

  1. Chiar din informația cu privire la faptul că este ultimul bilanț la care participă ca președinte, domnul Băsescu lasă deschisă ușa participării ca prim ministru. Nu o spune, doar o lasă la vedere ca să înțeleagă cei prezenți, mai ales cei din eșaloanele secunde că este posibil să se mai întâlnească. În mod normal ar fi trebuit să spună că este ultimul bilanț la care participă și punct, dar domnia sa a avut grijă să menționeze, ”ca președinte”;

  2. Ne mai informează domnul președinte că acum 9 ani, la descălecatul domniei sale, domnul general locotenent Florian Coldea actualul adjunct al SRI era un biet maior. Într-adevăr ascensiunea acestuia a fost mai ceva ca a lui Făt Frumos cu mere de aur și bile de taur: în iulie 2005 este avansat lt.col, iar în martie 2006, colonel plin deși regulamentul interzice ca cineva să primească două grade în decursul unui an. În 2008 este avansat general de Brigadă, deci în 3 ani 3 grade, mai tare decât Oprea. Pentru care merite avansări așa rapide? Păi să ne amintim că în aprilie 2007, în plin proces de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, liderul PSD, Mircea Geoană a prezentat presei două note scrise de Florian Coldea, despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu. Următoarele două stele nici nu se mai pun. De ce însă a făcut domnul Băsescu această precizare referitoare la avansarea domnului Coldea sub aripa sa? Tocmai pentru a-l face pe acesta să nu uite cui îi datorează totul, după ce nu va mai fi președinte. Este posibil ca domnul Coldea să fie viitorul șef al SRI. Un fel de ”mi se pare că eu v-am avansat domnule Chestor”. Îi e teamă lui Băsescu să nu fie uitat și trădat după debarcare? De ce nu? Fidelitatea ține cât ține și puterea;

  3. Ne mai anunță domnul președinte că după ce nu va mai fi președinte, nu va folosi informațiile primite în lupta politică. “I-am asigurat că, deși in aproape 10 ani am beneficiat de un volum enorm de informații, niciodată după ce voi pleca din funcție nu voi utiliza informațiile primite de la ei în bătălia politică”Aș putea să întreb care luptă politică pentru că prin 2012 anunțase că după ce pleacă de la Cotroceni se va retrage din viața politică, inițial a spus că se dedică unei școli de ”învățământ politic”, apoi că se face agricultor. Dar nu întreb pentru că este inutil. Se va ține de promisiunea făcută acum, așa cum s-a ținut și de cea că se retrage din viața politică, nu mai e nevoie de alte cuvinte. În plus, nu pe ei trebuia să îi asigure că nu va folosi informațiile, pe ei îi doare în dudă ce va face el cu ele, au și ei setul lor de informații la arhivă , cei care trebuiau liniștiți erau dușmanii și prietenii politici și personali. De fapt declarația are scopul invers, informația pe care o dă printre rânduri este un avertisment la adresa celor care speră că după plecarea sa au scăpat de el. În mod normal ar trebui să nici nu fi pomenit acest aspect pentru că este de așteptat ca acele informații să rămână la Cotroceni nu să le ia cu domnia sa, dar domnul Băsescu a spus că nu le va folosi, nu că nu le va lua cu domnia sa. Ceea ce este suficient . Știind că acesta le are, toți dușmanii politici vor umbla în vârful picioarelor pe lângă el. Șmecher matrozul. Dacă adăugăm la asta fi informația dată de domnul Maior cum că numai anul acesta a înaintat 3000 de informări, vă dați seama ce a acumulat domnul Băsescu în 9 ani de domnie?

  4. Domnul Maior ne dă și domnia sa o informație printre rânduri, care nu știu dacă va fi exploatată de media. Se referă domnia sa la un moment dat la viitorul președinte și spune ”domnul sau doamna președinte”. Aparent este o expresie să spunem politicoasă, sau nediscriminatorie, vrând să arate că nu se știe cine va fi președinte, dar este prima oară în 25 de ani când cineva referindu-se la viitorul președinte pune problema în așa fel, spunând domnul sau doamna, cu atât mai mult cu cât nici nu s-au anunțat candidaturile la președinție și nu știm dacă va candida măcar vre-o doamna sau nu. Dar domnul Maior știe, știe că va candida o doamnă și deja știe și cam ce șanse va avea și poate își pregătește terenul de acuma ” ați văzut doamna președinte, eu de acum 7 luni am prezis că veți fi președinte”. Ciudat, tare ciudată această menționare în condițiile în care nu se știu oficial candidații. Eu totuși sunt gata să pun pariu că doamna Udrea va candida. Nu știu dacă va câștiga, dar sunt sigur că va candida, mi-a spus-o domnul Maior printre rânduri;

  5. A mai anunțat domnul Maior că nu va candida la președinție. De ce oare? Mai avea timp să se gândească și răzgândească. Da, poate, dar având în vedere că vom avea un candidat cu fustă și domnia sa tocmai a pomenit de el, era normal să dea asigurări că nu îi va pune bețe în roate prin candidatura sa, așa oficial în cadru solemn, nu doar la birou;

  6. La sfârșitul ceremoniei, domnul Băsescu a avut o ieșire gen Colombo. Domnului Băsescu îi plac gesturile teatrale,gesturi pe care le-a probat de multe ori cu bilețele date la ceremonii de investire, hârtii înmânate la fotografii de grup, scrisori deschise trimise la punct fix. De data asta, când toată lumea strângea hârtiile să plece, domnul Băsescu se .. răzgândește și îi mai pune o ultimă întrebare domnului Maior, legat de nește documente privind cercetarea nucleară pierdute, rătăcite sau cine știe, furate. Domnul Maior, a rămas blocat, luat prin surprindere nu de întrebare, pentru că știa răspunsul, cunoștea cazul, nu poți fi șeful SRI și să nu știi un dosar vechi de ani de zile, încheiat parafat și clasat chiar de domnia sa. Pe domnul Maior l-a surprins faptul că a fost întrebat ș mai ales că a fost întrebat ACOLO, mai ales că președintele știa răspunsul.Ca să nu se observe surprinderea, s-a întors către domnul Coldea care i-a șoptit ceea ce și el știa. Apoi a dat un răspuns evaziv, cum că dosarul nu era chiar așa de important. De fapt domnul Băsescu a vrut să îi amintească și domnului Maior, cum i-a amintit și domnului Coldea, că este legat de el și oricând poate pune pe tapet ceea ce aflase chiar din informările primite de la domnul Maior. Ceva scârțâie la acel dosar iar Băsescu l-a amintit acum pentru ca mai târziu, dacă va fi nevoie, să poată spune: ”țineți minte, încă din martie 2013 am avut nedumeriri cu privire la cazul acesta, dar am primit asigurări că totul este în regulă, puteți verifica înregistrările.” Mi se pare că eu v-am avansat domnule Chestor.

  Prin Iulie 2011 scriam un articol vizavi de documentele dispărute de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti. Spuneam atunci că se va mușamaliza totul și că până la urmă nu va fi găsit nici un vinovat sau poate un acar Păun nevinovat. Așa s-a întâmplat. Ce i-a venit domnului Băsescu să dezgroape acest caz acum, la 3 ani, când i se apropie sfârșitul mandatului, la bilanțul SRI? Nu e greu de bănuit iar eu bănuiesc că a vrut să atârne un clopoțel la gâtul domnului Maior, sau o piatră de moară, el știe mai bine.
  Cine a spus că nu avem politicieni abili?
  PS Priviți fotografia de la bilanț. Priviți mâna lui Băsescu și expresia lui Maior și aveți imaginea bilanțului.
  http://neacsum.blogspot.ro/2011/07/romania-o-tara-suspect-de-linistita.html

 2. grigore says:

  Frumos, foarte frumos. Vorba veche: “lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura”. Cred ca fripturile s-au dat in avans. Reciproc! Si, masivele avansari recent facute, vizeaza si viitorul! Ca doar, “se lucreaza cu perspectiva”!

 3. Dan Aldea. says:

  Daca Udrea v-a candida STS si SRI vor asigura milioane de voturi fraudate prin soft..Stie Maior de ce a zis si de ”doamna presedinte”. Si masa verde le-a amintit slugilor din servicii ce risca daca guita la el si nu se supun neconditionat.Mai ales ca loja Rotary nu doarme..

 4. Onestul says:

  Cum puteti spune ca se implinesc doar 24 de ani de activitate?Ce,inainte nu am avut Securitate?