Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Stănişoară încearcă să dreagă busuiocul: “Sporurile de confidenţialitate şi radiaţii doar amânate”

Potrivit ministrului PD-L al apărării, Mihai Stănişoară, plata sporurilor de confidenţialitate şi radiaţii este amânată.

Afirmaţia a fost făcută de ministru în faţa membrilor Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, la audiere.

Stănişoară speră ca la viitoarea rectificare bugetară Ministerul pe care îl conduce să primească bani, astfel încât militarii să primească sporurile la care au dreptul.

Cele două sporuri sunt de 10, respectiv 15% din salariu. Măsura va afecta aproximativ 90% din personalul armatei, adică 75.000 de militari, şi va fi aplicată începând din luna mai.

Ministrul Apărării a dat asigurări că nu vor fi amânate decât aceste două sporuri. Totodată, acesta a precizat că norma de hrană nu a fost afectată.

Liberalii din Comisia pentru Apărare din Camera Deputaţilor se declară nemulţumiţi de răspunsurile primite şi spun că vor depune moţiune simplă pe tema situaţiei din Apărare.

PNL va depune, în aproximativ 10 zile, la Senat, o moţiune simplă în care va cere demisia ministrului Apărării Mihai Stănişoară, ca urmare a “comportamentului deplorabil” al acestuia la audierea în Comisia de apărare din Cameră, a declarat, marţi, deputatul liberal George Scutaru.

“La audiere, din păcate, domnul ministru a avut un comportament deplorabil, nesigur pe el. Niciodată nu l-am văzut aşa, deşi am fost colegi timp de doi ani jumătate, când a fost preşedinte la Comisia de apărare. L-am audiat şi acum două luni în Comisie, şi când a fost desemnat ministru. Ni s-a părut o persoană nesigură, care nu stăpâneşte bine datele şi nu ne-a putut garanta, dincolo de declaraţiile de bune intenţii, că în această toamnă, la următoarea rectificare, problemele din sistem vor fi rezolvate”, a spus Scutaru.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor a prezentat unele efecte ale rectificării bugetare, de care a luat cunoştinţă prin sesizările depuse la Comisie. Potrivit lui Scutaru, la nivelul unităţilor Ministerului care fac parte din Forţele Terestre, s-a luat decizia ca, începând cu data de 1 mai, Ministerul să nu mai subvenţioneze masa caldă acordată zilnic militarilor.

“Mă miră că întâi s-a făcut rectificarea şi după aceea se analizează de unde se taie banii. Este ilogic să tai banii de la hrana armatei, să nu încerci să reduci alte costuri”, a adăugat deputatul PNL.

“Stănişoară a dat dovadă de laşitate şi nu a scos niciun cuvânt, înainte de rectificare, în sprijinul instituţiei pe care o conduce. El gestionează un buget al ruşinii pentru armată şi, spre deosebire de alţi colegi din Cabinet, nu a făcut niciun demers public pentru ca Armatei române să nu-i fie reduşi banii”, a considerat Scutaru.

Liberalul a mai subliniat că măsura renunţării la masa caldă a militarilor oricum nu reprezintă o economie la buget, deoarece un serviciu care până acum fusese externalizat va trebui să fie suplinit de Armată, ceea ce înseamnă organizarea de licitaţii pentru achiziţionarea tuturor produselor şi ustensilelor necesare asigurării hranei.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor le-a solicitat, în numele PNL, miniştrilor Dan Nica şi Mihai Stănişoară, să prezinte Comisiilor de apărare ale Parlamentului o analiză a efectelor rectificării bugetare. “Le solicit public miniştrilor Dan Nica şi Mihai Stănişoară să vină în faţa Comisiilor de apărare să-şi prezinte punctul de vedere”, a afirmat Scutaru, în urmă cu două săptămâni.

“Este un exerciţiu democratic, nu este nicio problemă. Dacă vorbim despre liberali, ar trebui să se uite puţin la ce s-a întâmplat în minister atunci când erau la putere şi când nu era această situaţie de criză economică”, a spus Stănişoară.

Sursa: MEDIAFAX; Antena3.ro; Realitatea.net

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Stănişoară încearcă să dreagă busuiocul: “Sporurile de confidenţialitate şi radiaţii doar amânate””

 1. TU cu cine votezi? says:

  la varsta voastra mai credeti in spiridusi????cine garanteaza ca rectificarea bugetara din vara va fi favorabila acordarii de sporuri???”armata nu face politica!!!!”oare?????

 2. Schwartzkopff says:

  Un exercitiu democratic de mare angajament dar cu nuante politice stridente sau cel putin viu colorate galben – portocaliu. Cred ca e ok daca se lasa si cu masuri reparatorii concrete.

 3. lucius says:

  Stanisoara este un “no name” … a fost, este si va ramane.
  Nu poate fi sigur pe el atata vreme cat face ceea ce ii dicteaza partidul, in frunte cu … primul om al tarii.
  Stiti … este chestia aia cu speranta … cer scuze, dar nu confundati cu “speranta moare ultima”. Odata sporurile luate, greu, f.greu se vor mai da inapoi.
  Cred ca urmatoarea miscare va fi legata de banii de hrana si haine. Si aici au fost discutii aprinse … dar au fost persoane care au stiut sa se impuna. Daca acesti bani vor intra in salariul de baza, inseamna pe de o parte o micsorare a salariului, dar pe de alta parte o pensie mai mare … pentru cei care vor mai apuca sa se bucure de ea.
  Ma “amuza” vocea de la PNL – pe vremea lor nu erau bani pentru inzestrarea armatei. Acum nu sunt bani pentru a plati salariile de mizerie ale militarilor. Domnilor, astia chiar ne iau de prosti. Si pe buna dreptate atata vreme cat multi, f.multi gandesc si spun ca in armata este un loc sigur de munca, stabil. Nu stiu cum pot gandi astfel, cand in fiecare an sunt reduceri … mai rau, s-a ajuns pana acolo incat sa se stea la sv. pana spre miezul noptii, mai ales daca este si seful … ca sa-i arate acestuia cata putere de munca are si cat de devotat este (a se citi SLUGARNIC). Si toate acestea se intampla cand se umbla la state … atunci dispar din statul de organizare persoanele care au coloana vertebrala, persoanele care au facut imprudenta sa se imbolnaveasca, sau mai grav, au plecat in concedii.
  Si toate acestea au un numitor comun: ajungerea in varful ierarhiei militare peste noapte – fara studii militare, fara pregatirea specifica fiecarei trepte militare.
  Si inca ceva f.surprinzator pt mine: generali f.bine pregatiti, care pe parcurs au devenit incomozi, au fost inlaturati (a se citi indepartati) … unde credeti? La UNAP. Ce credeti ca au facut acolo? S-au complacut … la fel ca toti noi ceilalti. Deosebirea este ca ei aveau puterea de decizie, pe cata vreme noi ceilalti … Sa continui? Nu stiu cat de mult as putea fi inteles, dar ma risc. Sa nu uitam ca sub obladuirea lor. membri ai societatii civile au facut studii de specialitate in domeniul apararii si securitatii nationale. Au ajuns oameni politici sau erau deja iar … restul se vede … din belsug.
  Si nelipsitele concluzii:
  – toti sau gandit la persoana lor cat timp au fost in activitate, la pensia lor;
  – armata va ajunge mai rau decat in 1989 daca cei care ne conduc nu inteleg adevarata semnificatie … a cuvintelor … “SERVESC PATRIA”;
  – cata vreme armata romana are generali cercetati de organele de ancheta atat din armata cat si … civile, este clar ca in interiorul ei este ceva putred ce trebuie marcat, taiat, starpit, aruncat, etc;
  – intrarea in viata politica dupa pensionarea sau demisia unor varfuri din armata si lipsa rezultatelor favorabile pentru aceasta institutie – dar pentru care ei se bat cu pumnul in piept … ca vor face – demonstreaza inca o data integritatea si statutul lor

 4. O C V ST says:

  Corect ce a scris Lucius! si mai revin o data cu ce am scris acvum cateva zile. In plus ntai oamenii sunt numiti in functii si apoi apar functiile in BIA! Cei care dau spaga, alcoolicii , supraponderalii, scutitii medicali ocupa functii importante, in general. Nu este ciudat ca dupa 20 de ani fostii secretari de partid sa fie in functii importante.?
  Astazi armatei i se cere de catre comandanti sa fie alaturi de tara in aceste momente de criza! Canda tara era in floare de ce armatei nu i s-au dat salarii corespunzatoare , tot din solidaritate?
  De 6 luni armata si numai armata a fost atacata permanent pentru salarii si pensii. Zilele trecute au aparut in presa pensiile si cele militare erau pe la coada. In sistemul de aparare aveam cel mai mic salariu mediu. Acum, celalalte componente ale sistemului de aparare, guvernul, parlamentul si presedintia participa la aceasta solidaritate de criza sau leaderii lor mai au si coloana vertebrala si si-au protejat oamenii? De ce cei din armata vor sa plece la ei? Pentru ca au grija de oameni si promoveaza competenta! In plus, in celalalte sisteme nu este acceptat nepotismul!!!
  Din solidariate cu subordonatii cu venituri mult mai mici, comandantii trebuiau sa renunte la sporurile pentru asanari de 50% plus avantajul de la pensie.
  E normal ca in vremuri de criza sa faci ca prostul instructie de front zilnic dintrun regulament abrogat si numai la doua capitole? De ce nu s-a introdus sport?
  Apropo de nepotism, cea mai tare chestie am auzit-o de la transmisionisti.
  La Sibiu seful scolii de transmisiuni si-a declarat fiul sef de promotie dupa ce la transformat din student de artilerie in ofiter de transmisiuni la Academia Fortelor Terestre.! Si activitatea s-ar fi desfasurat cu scoaterea drapelului.
  Activitatea mi-a fost confirmata in “www. Infomondo.ro”.. Si asta s-a facut- seful de promotie- banuiesc cu acordul sefilor. O armata fara demnitate si onoare de asta ne calca toti in picioare. Daca nu mai e nevoie de armata sa se spuna pe fata. Ori a o armata demna si puternica ori mai bine nu- inamicul va sti cum este si in interiorul tarii va fi nerespectata deci cu moralul la pamant.
  In aceste momente triste pentru demnitatea armatei- niciun “mare sef” nu a avut demnitatea sa apara la televizor si sa anunte reducerile de bani. Dar… ei si-au luat banii de haine pe 2009- au fost unsi ca sa tina linistea. Inteleg criza financiara dar nu inteleg lipsa de caracter si demnitatea umana. Nu merita tara o armata de acest fel. Conducatorii nu au avut barbatia sa anunte scaderea veniturilor cu 20 procente, ce vor face la razboi isi vor pune piciorul in ghips?
  Si daca tot e criza doctoratul sa nu mai fie platit cu 20%. Este ca si problema limbilor straine la MAE. Daca este cerut in fisa postului este normal sa-l ai, daca nu, de ce sa fie platit. Doctoratul sa fie cerut numai in invatamantul universitar si cercetare, sa fie platiti corespunzator dar cu obiective de performanta :recunoatere internationala si activitate continua. Sa nu uitam ca cei cu titluri universitare si doctorate au acces la proiecte nationale de cercetare cu fonduri mari si care nu au o finalitate clara. Cititi ” Excelenta si mediocritate in invatamantul romanesc”- imi pare rau, nu-mi amintesc autorul si vezi scandalul doctoratelor in armata.

 5. Brav says:

  Excelent comentariu, obiectiv, corect si impartial! M-a uns pe suflet ptr ca ai perfecta dreptate. Succes si la alte comentarii! Din pacate, armata se duce de ripa din cauza celor care sunt in fruntea ei, civili sau militari si care nu isi vad decat interesul de partid. Pe noi cine ne apara de acesti intrusi???

 6. Bure Bista says:

  Pentru Brav:
  JUSTITIA indiferent care va fi aceea.

 7. Schwartzkopff says:

  pentru Lucius
  nota 10!!!

 8. Schwartzkopff says:

  tot pentru lucius,
  Stanisoara are ceva uman in el spre deosebire de alti ministri pe care i-am avut. Parerea mea este ca, si constrans de obligatiile politice, daca ar fi putin mai ferm in a-si asuma rolul de reprezentant la varf al unei elite si nu a unei adunaturi, atunci ar fi chiar un ministru f bun. In schimb, Tataru mi se pare varza!!