Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Starea Armatei în 2012: agravarea stării tehnice a echipamentelor şi diminuarea nivelului de pregătire a personalului

În lipsa unor informaţii publice, mai consistente, pe marginea informărilor făcute cu prilejul activităţii de autoevaluare a Armatei României pentru anul 2012, care s-a desfăşurat luni, 25 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, presa a încercat să prezinte evenimentul folosindu-se de comunicatul extrem de succint al MApN şi de declaraţiile de presă ale primului ministru şi ministrului Apărării de la sfârşitul şedinţei. De subliniat că declaraţiile de presă au răspuns întrebărilor presei nu prezentării problematicii şedinţei.

Totuşi câteva dintre problemele expuse au răzbătut în spaţiul public

În prezentarea sa, şeful Statului Major General, Generalul-locotenent Ştefan Dănilă, a precizat că în 2012, an de criză, restricţiile bugetare au afectat activitatea Armatei prin agravarea stării tehnice a echipamentelor şi prin diminuarea nivelului de pregătire.

“Cu toate acestea, obiectivele prioritare, respectiv angajamentele internaţionale, intervenţia şi sprijinul populaţiei în situaţiile de urgenţă precum şi serviciul de luptă au fost îndeplinite prin concentrarea resurselor şi determinarea personalului”, a spus şeful SMG.

În prezentarea sa Ştefan Dănilă a făcut o radiografie completă a stării armatei, punând accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Alianţei de

dezvoltare a capabilităţilor comune, dezvoltarea capabilităţilor prin abordare multinaţională de tip Smart Defence şi, mai nou, iniţiativa de forţe interconectate (Conected Forces Initiative), serviciul de luptă şi participarea la operaţii în afara teritoriului naţional.

Dănilă a spus că în vederea refacerii capacităţii operaţionale afectate prin subfinanţare, Statutul Major General a contribuit la elaborarea programului multianual asumat de Guvernul României şi aprobat în CSAT în luna ianuarie. “Prin acest plan se vizează consolidarea capabilităţii necesare pentru îndeplinirea misiunilor Armatei României plecând de la premisa unei creşteri graduale de finanţare a MAPN”, a spus şeful SMG.

El a menţionat că o primă prioritate au fost angajamentele internaţionale asumate ca ţară membră NATO care au fost realizate prin participarea la operaţiile din Afganistan şi Balcanii de Vest, precum şi prin activitatea personalului încadrată în structurile de conducere ale Alianţei. Dănilă a mai spus că România, ca stat membru al UE, a participat la operaţiile din Africa (operaţia antipiraterie “Atalanta”, din Golful Aden şi Oceanul Indian n.r.) cu Fregata Regele Ferdinand.

Structura organizatorică a Armatei nu a suferit modificări substanţiale în 2012, deoarece acest proces a fost încheiat din 2008, conform Strategiei de Transformare a Armatei României.

Nivelul de pregătire a forţelor şi mijloacelor destinate Serviciului de Luptă a fost menţinut cu dificultate la standardele NATO şi naţionale.

În 2012 Armata României şi-a menţinut nivelul maxim de susţinere a forţelor în operaţii în afara teritoriului naţional prin depăşirea frecventă a cifrei de 2.000 de militari dislocaţi simultan în teatre.

În anul 2012 a fost declanşat procesul de transfer gradual al responsabilităţilor către forţele de securitate afgane. A fost iniţiat procesul de diminuare graduală a contingentului naţional din Afganistan, efectivele marcând o reducere cu peste 200 de militari, începând cu rotaţia forţelor din perioada decembrie 2012 – februarie 2013.

În perioada căderilor abudendente de zăpadă, urmate de viscol, în lunile decembrie, ianuarie şi februarie Armata a răspuns cu promptitudine solicitărilor de intervenţie în sprijinul populaţiei pentru dezăpezire, transport de persoane, alimente şi materiale. Acesta a amintit şi de misiunile umanitare de transport aerian intern şi extern în scopul salvării de vieţi omeneşti. “În anul 2012, Armata României a acţionat în folosul populaţiei civile la aproximativ 900 de intervenţii, care au însumat un efectiv de peste 9.000 de militari şi 1.300 de mijloace tehnice”, a spus şeful Statului Major General.

De asemenea, generalul-locotenent Ştefan Dănilă a prezentat participanţilor la bilanţ obiectivele prioritare ale Armatei României pentru anul 2013 şi pe termen mediu şi lung.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a apreciat că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile militare asumate în faţa organismelor internaţionale şi a mulţumit militarilor care au participat anul trecut la misiunile externe.

“Consider că anul 2013 este unul de referinţă. Acum, pentru prima dată după cinci ani de scăderi consecutive, bugetul apărării este mai mare cu 14% faţă de cel din anul precedent. La cheltuielile de capital sunt repartizate peste 700 de milioane de lei şi ne dorim ca, anual, să avem o creştere cu 0,3% din PIB la bugetul MApN”, a declarat ministrul Duşa.

Mircea Duşa a scos în evidenţă buna pregătire a personalului militar şi a accentuat necesitatea

îmbunătăţirii legislaţiei referitoare la cariera militară.

La şedinţă au participat Preşedintele României, Traian Băsescu, primul-ministru al Guvernului României, Victor Ponta, vice-prim-ministrul, Gabriel Oprea, preşedintele Comisiei de Apărare din Senatul României Corneliu Dobriţoiu, consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate Iulian Fota, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, directorul STS, Marcel Opreiş, adjunctul directorului SRI, Ion Grosu, secretarul de stat în Cancelaria primului-ministru,  Ilie Botoş, secretarul CSAT, generalul Ion Oprişor, precum şi alţi demnitari ai statului român.

Participanţii la evaluare au fost informaţi printr-un text apărut pe ecran, că informaţiile din cadrul prezentării şedinţei sunt considerate secret de serviciu.

Câteva concluzii:

Deşi nu a beneficiat de o comunicare corespunzătoare în spaţiul public, lucru obligatoriu pentru orice Armată a unui stat democratic, şedinţa de autoevaluare a permis observatorilor să tragă câteva concluzii:

– subfinanţarea continuă a instituţiei a creat probleme grave de funcţionare, existând capabilităţi la limită sau chiar nemaiputând face faţă misiunilor;

– chiar dacă există o suplimentare la buget aceasta este simbolică faţă de nevoi şi obligaţii;

– îndeplinirea obiectivelor Armatei depind de creşterea graduală a finanţării, lucru puţin credibil dată fiind situaţia economică;

– se confirmă că, cadrul legislativ privind cariera militară a fost distrus prin directa implicare a fostului ministru Oprea, actualul ministru accentuând necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei referitoare la cariera militară;

– există totuşi un alt tip de abordare a problematicii Armatei de către actualul prim-ministru şi ministru, mult mai deschisă înspre rezolvarea problemelor de fond ale instituţiei, cu o evidentă încercare a nu politiza instituţia şi problemele acesteia.

 

RD, InfoMondo Militar

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Starea Armatei în 2012: agravarea stării tehnice a echipamentelor şi diminuarea nivelului de pregătire a personalului”

 1. al adin says:

  Remarc incercarea redactiei de a ridica putin valul de asa zis mister asezat asupra bilantului, ordonarea principalelor chestiuni prezentate si concluziile. Oare media militara ce o fi prezentat? Sau a avut iar o iesire robotica?

 2. indisciplinatu says:

  In spatele misterului bilantului se afla, dupa parerea mea, “actul de coabitare” si “reevaluarile” viceprimului…Armata Romaniei a trecut in planul secund, importanti sunt “jucatorii” de la varful puterii si nu organismul militar.
  Ce secrete, ce informatii putea sa contina un bilant al unui minister important din tara asta??
  Este inimaginabil si impardonabil. Acum vreo 2-3 “sezoane” basescu se dadea in barci in aula de la M100, bilanturile fiind postate integral pe siteul ministerului,…acu’ bilantul e la secret.
  Sau mai degraba, le-a fost teama de vreo “voce” din sala care sa-i puna la colt pe cei de la prezidiu????…putin probabil. Si totusi de ce s-au inchs usile??

 3. LICA says:

  ANALIZA STARII SI PRACTICII DISCIPLINARE , INCLUSIV AL “MORALULUI TRUPELOR ACTIVE SI IN REZERVA ” CRED CA ESTE PRAF FACUT LA ORA ACTUALA DE MASURILE LUATE DE DUSMANII ARMATEI ROMANE , REPREZENTATE DE SEFII SAI ACTUALI, INCEPIND DE LA PRESEDINTE, PRIM MINISTRI, VICEPRIMMINISTRU ETC.

 4. LICA says:

  Pe 1 Martie se implinesc 15 luni de cand avem pensiile diminuate! Din care 5 luni sub PD-L si 10 luni sub USL!
  Si pe 1 august vom implini 20 luni, pe 1 ianuarie 2014 – 2 ani. Si apoi 3, 4 sau 5 ani, si tot asa pana la iesirea noastra “pe cale naturala” din sistem!
  Stimati colegi! Din punct de vedere politic, este suficient de clar ca pentru cei cca. 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate, USL (incluzand acum si UNPR ALIAT AL NOULUI DUSMAN AL NOSTRU CONSACRAT PSD IN ACS) a devenit aceeasi Marie precum PD-L/UNPR, difera doar palaria! Ultimele afirmatii ale premierului basist Ponta sunt mai mult decat relevante. Va cauta o “soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung”. Sa fim realisti! Parafrazandu-l pe fostul dictator, mult asteptata solutie “soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung” va fi atunci cam “cand va face plopul mere si rachita micsunele”. Cu alte cuvinte, cei 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate, am fost sacrificati de ambele regimuri.
  Pentru cei fara pasiuni politice, ne-a fost clar inca din luna iunie 2012 ca asa vor evolua lucrurile! Ce s-a intamplat in acea luna? Foarte simplu, USL si-a anulat proiectul de lege initiat cand se afla in opozitie si a decis, la indicatiile lui Ponta, ca rezervistii cu pensii diminuate sa ramana in continuare cu ele la fel. Daca nu cunoaste cineva ce s-a intamplat in acea luna, sa revada traseul legislativ al L. 112/2012. In 23.04.2012, proiectul initiat de USL in opozitie care avea drept tinta reintregirea pensiilor diminuate, a fost aprobat de Senat, iar dupa ce USL a preluat complet puterea, uniunea a scos la votul din Camera Deputatilor din data de 14 iunie 2012, exact punctele care permiteau reintregirea pensiilor diminuate si returnarea diferentelor retinute abuziv de stat. De atunci, a devenit clar ca USL nu va rezolva niciodata problema celor 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate.
  Pe undeva este si o chestie de orgoliu la mijloc sa ramanem cu pensiile diminuate si sub USL! Sa nu uitam ca vicepremier este controversatul Gabriel Oprea, cel care a pus decisiv umarul cand a guvernat langa Boc, la desfiintarea pensiilor militare si la diminuarea cuantumului acestora pentru cca. 30 000 rezervisti. De ce sa se razgandeasca Gabriel Oprea tocmai acum? Nu el este vioara nr. 1 in USL, dar fiind naşul copiilor lui Ponta, restul se subintelege! Nimeni nu strica o relatie naş-fin doar de dragul de a repara un abuz asupra a 30 000 de fosti militari! Cine i-ar mai cununa copiii lui Ponta daca l-ar supara pe naş cu o problema minora precum exterminarea a 30 000 de rezervisti romani?
  Stimati colegi! In perioada 04-08 martie 2013, sunt anuntate proteste la Bucuresti care au drept scop, scoaterea la lumina a cauzei celor 30 000 de rezervisti cu pensii diminuate, readucerea acesteia in centrul atentiei si rezolvarea ei! Clar si la obiect! Sa ne fructificam orice sansa, iar in data de 04 martie 2013, va trebui sa mergem, cu totii, din nou la Bucuresti, intrucat este evident ca absolut nimeni nu ne va rezolva problemele in locul nostru!

  Deviza corecta pentru noi este “Ponta si Antonescu, la fel ca si Basescu”!

 5. Liviu says:

  LICA ai un mare LIKE de la mine. Il astept pe omnipotentul si omniprezentul Stelian P. sa disece ce ai zis si sa te combata ca un adevarat conducator ce este.

 6. LICA says:

  Aiasta nu se poate, domnule Ponta!
  La începutul lunii iunie 2012 s-a declanşat scandalul avansărilor ilegale la Ministerul Apărării Naţionale. Noul ministru, generalul Corneliu Dobriţoiu, numeşte o comisie care să verifice corectitudinea avansărilor făcute în perioada 2011- 2012. La 4 noiembrie 2012 în urma analizei efectuate de această comisie, M.Ap.N. a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru 835 de cazuri. În toate aceste cazuri s-a constatat nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi în Normele privind sistemul de gestiune a resurselor umane în Armata României, aprobate prin prin Ordinul ministrului Apărării Naţionale nr. M 105/2002. Generalul Corneliu Dobriţoiu promite că în aceste cazuri revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă este “doar o primă măsură”, urmând, ca în situaţia în care comisia care analizează această chestiune va sesiza încălcarea legislaţiei, să se meargă până la anchetă penală.
  Normal, România fiind o ţară membră NATO şi UE, toţi reprezentanţii centrelor militare sau asociaţiilor cadrelor în rezervă şi în retragere care au făcut propunerile şi au întocmit documentele pentru avansare sau acordare a noilor grade, toţi cei din structurile centrale ale M.Ap.N. care au verificat şi aprobat aceste documente, toţi cei care au semnat ordinele de avansare sau acordare a noilor grade , cu încălcarea flagrantă a legislaţiei în vigoare, ar fi trebuit să fie cercetaţi şi sancţionaţi drastic pentru că acţiunea lor a creat un deficit de imagine enorm Armatei Române. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Toţi cei vinovaţi au rămas în funcţii, iar reevaluatul mafiot Gabriel Oprea, cel care a patronat aceste ilegalităţi, imediat după alegeri a fost promovat vice prim ministru. În schimb, incomodul general Corneliu Dobriţoiu a fost îndepărtat din funcţia de ministru. În felul acesta, unul dintre cele mai jenante scandaluri în care a fost implicat M.Ap.N a fost “rezolvat”. Au fost identificate infracţiunile, se cunosc vinovaţii, dar împotriva acestora nu s-a luat nicio măsură. Aşa a decis factorul politic. Probabil în interesul naţional. Singurul lucru bun constă în faptul că acest scandal nu a avut implicaţii financiare, gradele fiind acordate onorific.
  Acum este în plină desfăşurare un alt scandal, care , ca un făcut, îl are în centrul ei pe acelaşi Gabriel Oprea. Este vorba de scandalul pensiilor militare.Deşi paguba adusă bugetului de stat este enormă, se încearcă şi de această dată aplicarea aceleiaşi metode de muşamalizare a gravelor încălcări ale legii care s-au produs continuu pe timpul proceselor de recalculare/revizuire a pensiilor militare. Se încearcă bagatelizarea acestor nereguli, vezi doamne nişte subordonaţi obosiţi de complexitatea efortului depus ar fi greşit, bineînţeles neintenţionat. Nimic mai fals, domnule Ponta! Iată de ce:
  – 23 august 2010 – Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale emite ordinul M101 prin care ordonă ca eliberarea adeverinţelor cu veniturile realizate lunar de către cadrele în rezervă şi în retragere să se execute de către comandanţii centrelor militare, care erau obligaţi să şi semneze aceste documente. Conform prevederilor legii arhivelor adeverinţele şi certificatele se eliberează numai de către posesorii de arhive, iar aceste documente vor conţine, în mod obligatoriu, pe lângă situaţiile sau datele a căror confirmare sau atestare se solicită şi menţionarea documentului din care rezultă acestea. Încălcare gravă a legii, care a declanşat nebunia adeverinţelor, a căror corectitudine nu a a putut fi verificată niciodată şi la adăpostul cărora s-au făcut marile abuzuri/ilegalităţi.
  – 28 septembrie 2010 – În urma Deciziei Curţii de Apel Cluj, procesul de recalcularea este suspendat, dar la M.Ap.N. procesul recalculării continuă şi la sfârşitul lunii decembrie 2010 se emit decizii de recalculare ilegale.
  – Aceste decizii sunt contestate, la Comisia de Contestaţii a M.Ap.N. fiind primite aproximativ 28.000 contestaţii. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea , nu ia nicio măsură pentru mărirea numărului membrilor acestei comisii , astfel că doar aproximativ 4.000 de contestaţii vor fi rezolvate în perioada 2011- 2012, acestea fiind emise la termene care depăşeau cu mult cele 45 de zile legale. Pensionari militari au întâmpinat mari greutăţi la declanşarea acţiunilor în instanţă din cauză absenţei hotărârilor Comisiei de soluţionarea a contestaţiilor, faptă care revine exclusiv în sarcina lui Gabriel Oprea.
  – Nemulţumiţi de deciziile primite pensionarii militari declanşeză peste 30.000 de procese împotiva M.Ap.N. şi a Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. În aproximativ 4.000 de dosare se obţin decizii definitive şi irevocabile ale Curţilor de Apel din întreaga ţară, de anulare a deciziilor de recalculare şi revenirea la pensiile de serviciu avute în decembrie 2010. Aceste hotărâri definitive şi irevocabile nu sunt aplicate de M.Ap.N.-ul condus de eminentul doctor în ştiinţe juridice, Gabriel Oprea.
  – 1 iunie 2011 – Gabriel Oprea şi Maria Lupu anunţă definitivarea procesului de revizuire a celor 76.885 de pensii. La 9 iunie 2011, pe site-ul M.Ap.N., 7645 pensii apar ca fiind nemodificate, lucru imposibil din punct de vedere matematic. La 29 iunie 2011 pe acelaşi site, 7.455 din aceste pensii apar ca find mărite cu sume nesemnificative. Cineva, din conducerea M.Ap.N., a ordonat încălcarea legii, pentru mărirea artificial a acestor pensii. Operatorii au executat ordinul ilegal.
  – 30 decembrie 2011- Se anunţă finalizarea acţiunii de revizuire a pensiilor şi emiterea deciziilor de revizuire a tuturor pensiilor militare. Decizia politică a fost executată!. În urma izbucnirii scandalului din anul 2013, comisia de audit a constatat însă că un număr de 20.000 de dosare de pensie nu au fost totuşi procesate. Doamna gen. Maria Lupu ar fi trebuit să îl informeze pe ministru. Dacă nu a făcut acest lucru trebuie să răspundă pentru emiterea miilor de decizii de revizuire fără documente legale.Dacă ministru a fost informat , răspunderea îi revine integral.
  – Ianuarie 2012 – Gen.Maria Lupu anunţă că 85% din pensile revizuite au crescut, fiind contrazisă de Gabriel Oprea care anunţă că 92% din pensii au crescut. Mai mult Gabriel Oprea trimite scrisori electorale prin care anunţă pe cei 92% de pensionari fericiţi că, datorită eforturilor sale supraomeneşti, le-au fost mărite pensiile. Câteva mii dintre cei felicitaţi vor primi însă decizii de revizuire scăzute. Pentru a aplana scandalul şi a repara “onoarea” lui Gabriel Oprea, aceşti pensionari vor primi în perioada următoare 1, 2 sau 3 decizii succesive prin care pensiile acestora vor fi mărite până la nivelul celor din decembrie 2010 sau crescute cu sume nesemnificative. În baza căror documente nu se ştie, la fel cum nu se ştie cine a dat acest ordin.Dar se poate afla foarte simplu. Cert este că operatorii au executat şi acest ordin ilegal.
  – Gabriel Oprea semnând şi acceptând trimiterea scrisorilor către pensionari a încălcat legea pentru că elementele de identificare a persoanei sunt de strictă confidenţialitate, iar lista cu adresele pensionarilor militari, aflată la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. are un astfel de caracter, iar publicarea sau utilizarea fără asentimentul(aprobarea) persoanei este strict interzisă. Să nu fi cunoscut juristul Gabriel Oprea acest lucru?
  Este adevărat că nu ministrul apărării calculează pensile, dar la fel de adevărat este că ordinele ilegale, prezentate mai sus, date de Gabriel Oprea – ministrul apărării naţionale, gen. Maria Lupu – şefa Direcţiei Financiar contabile din M.Ap.N. şi col. Dragoş Luncanu – şeful Serviciului pensii militare din M.Ap.N., au fost executate de persoanele cu atribuţiuni legale în acest domeniu. În aceste condiţii este anormal ca doar ultimii să răspundă. Aiasta nu se poate,domnule Ponta! Nimeni nu este mai presus de lege, conform Constituţiie României.
  Domnul Ponta este în eroare atunci când afirmă că dacă statul a greşit, sau cei din instituţiile statului au calculat pensiile greşit, nu plătesc pensionarii, ci plătesc cei de la stat. Aiasta nu se poate, domnule Ponta! Legea 263 /2010 este foarte clară, sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiari. Aici sunt două situaţii distincte. Pentru pensionarii militari care au prezentat documente false, s-au folosit de argumente ilegale( influenţă politică,relaţii personale, şpagă,etc) pentru a primi pensii mărite, fără nici cea mai mică ezitatre, trebuie să răspundă inclusiv penal,pensile trebuiesc aduse la valoarea lor normală, iar sumele primite necuvenit, recuperate integral. Pentru pensionarii cărora le-au fost mărite pensile din ordin, fără ca ei să ştie acest lucru, pensile acestora trebuie să revină la valoarea reală, iar sumele primite necuvenit, printr-o iniţiativă legislativă să fie anulate.
  Domnul Ponta declară că nicio pensie militară nu se va recalcula. Aiasta nu se poate, domnule Ponta! În calitatea dumneavoastră de fost procuror ar fi trebuit, având în vedere că 20.000 decizii de revizuire au fost eliberate fără procesarea documentelor legale şi că pe timpul auditului au fost descoperite documente false în baza cărora au fost emise decizii de pensionare mărite, să decideţi imediat aplicarea legii în toate aceste cazuri, care implica obligatoriu recalcularea/verificarea măcar a acestor pensii. Nemaivorbind de generalii din clica politică a lui Gabriel Oprea. Pagubele aduse bugetului sunt imense şi ele trebuie recuperate de la cei vinovaţi.
  Este adevărat că problema pensiilor reprezintă o bombă atomică. Depinde împotriva cui va fi folosită. Sper că efectele distructive ale acesteia vor duce la eliminarea din sistemul militar a tuturor celor care au produs scandalurile avansărilor şi pensiilor militare. Sunt cam aceiaşi , aparent intangibili, pentru ei legile neavând nicio valoare. Au acoperire politică. Domnul Ponta are obligaţia să aplice legea astfel ca activitatea în M.Ap.N să intre în normalitate. Aiasta se poate, domnule Ponta!
  Dacă însă efectele distructive se vor abate asupra pensionarilor militari , domnul Ponta va avea o mare problemă de credibilitate, care mai devreme sau mai tîrziu îi va afecta foarte serios cariera.
  Am crezut în “Dreptate şi adevăr”, dar am fost crunt înşelaţi de Traian Băsescu şi gaşca sa portocalie, din care un loc de cinste revenea reevaluatului mafiot Gabriel Oprea. Domnul Victor Ponta a promis”Dreptate până la capăt”. Acest lucru însă vrea să-l realizeze cu şi în favoarea aceluiaşi Gabriel Oprea, devenit între timp şi trădător cu patru stele. Aiasta nu se poate, domnule Ponta! Dacă doriţi să dovediţi că vă deosebiţi total de adversarul dumneavoastră politic, trebuie să aveţi tăria să-l îndepărtaţi imediat din apropierea dumneavoastră pe mafiotul reevaluat!
  Col.(r) Remus Macovei

 7. ANDU says:

  SI CAND TE GANDESTI CA PENTRU BUGETARI SALARILE AU FOST TAIATE CU DOAR 25% PE 6 LUNI(BUGETARII,DACA NU LE CONVINE POT PLECA,DAR PENSIONARUL MILITAR,NU POATE DA TIMPUL INAPOI,EL NU ARE ALT VENIT DECAT PENSIA),IAR LA PENSIONARI CU 30-40-50% PE O PERIOADA NEDEFINITA,DAR CARE DEPASESTE DEJA 1 AN SI 2 LUNI.
  REPET,SUNT MINIM 100 DE MII DE OAMENI AFECTATI DE ABERATIILE IZMANARULUI(ADAUGAM SI FAMILILE),DACA DIN ACESTIA 20 DE MII SE DUC IN FATZA PARLAMENTULUI(NU CRED CA STRANG JANDARMI NICI 10 MII DE OAMENI),SITUATIA SE REZOLVA IN ZIUA RESPECTIVA.

 8. Catalin Stoian says:

  Oare odata cu venirea dlui Mircea Dusa la conducerea MApN legile au devenit caduce sau conducerea ministerului confunda notiunile definite prin legi?
  Argumente:
  1. Legea 346 / 2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii precizeaza:
  – Art. 1. – (1) Ministerul Apararii este organul de specialitate al administratiei publice centrale, care conduce si desfasoara, potrivit legii, activitatile în domeniul apararii tarii.
  (2) Ministerul Apararii este format din structuri centrale, structuri si forte subordonate acestora.
  Art. 2. – Sistemul de structuri centrale, structuri si forte ale Ministerului Apararii constituie Armata României, denumita în continuare armata.

  Deci Armata Romaniei este totalitatea structurilor care compun MApN, mult mai mult decat Statul Major General.

  2. Dupa cum se vede in fotografia de pe site MApN, pe ecran este afisat un text in care se arata ca activitatea este “autoevaluarea SMG”, drept pentru care prezentarea este facuta de catre dl gl. lt Stefan Danila, seful SMG.
  Gl. Danila, care este inferior ca pozitie ministrului si secretarilor de stat, sa fi prezentat in fata presedintelui si a PM Ponta si autoevaluarea DPAP, DRPIP, DA, SG, DGIA si altele?

  3. Ma intreb daca la nivelul conducerii MApN domneste confuzia sau este o nesocotire a legilor, bazata pe principiul care se foloseste cel mai des in conducerea statului roman si anume “faceti asa ca asa vreau eu”.

 9. LICA says:

  Ministrul Dusa i-a dat cu FRIG premierului Ponta!
  2013-02-26 Autor: Ana-Maria Ludatser
  Bilantul Ministerului Apararii Nationale a fost unul memorabil pentru Victor Ponta, premierul povestindu-le colegilor din PSD despre „frigu` dracului” pe care a trebuit sa-l indure.
  Victor Ponta si Traian Basescu s-au convins ca „iarna nu-i ca vara”
  Mircea Dusa tace si face. S-a luptat cu nametii prin Moldova, cand alti colegi stateau la caldurica in Capitala, a acceptat sa fie mutat de la Interne la Armata si, poate cel mai important, nu a comentat cand seful Executivului i-a mai luat din bugetul ministerului.
  Docilul Dusa si-a luat insa revansa la bilantul MApN. Ocazie cu care l-a facut pe Victor Ponta sa simta pe pielea lui cum este sa-ti tremure si sufletul de frig. Desi a suportat cu stoicism, premierul si-a revenit cu greu, socul determinandu-l sa se planga minute bune de conditiile vitrege de la minister. Liderul PSD s-a consolat insa cu gandul ca nu a inghetat singur, ci alaturi de presedintele Traian Basescu. Seful statului se pare insa ca a patimit si mai rau, la interventia de ieri, de la Cotroceni, Basescu dand semne clare ca l-a luat deja guturaiul.

 10. al adin says:

  Articolul spune clar ca este vorba despre starea armatei. Toti, sau ma rog aproape toti, stiu ca seful armatei este seful SMG si nu ministrul apararii. Continutul articolului vorbeste clar numai despre capacitatea armatei. Nu zice nimic de DGIA, DARP si altele……
  Probabil ca media, simplificand lucrurile la maximum, a transformat bilantul la MApN in bilantul MApN. Despre media din subordinea MApN nu ma pronunt, Dar probabil ca si acolo sunt unii pentru care limba romana are destule secrete.

 11. Robinson Crusoe says:

  Oare cine le vor da cu …FLIT , vreodata?!

 12. Alin says:

  Armata NU are voie sa faca politica dar politicul are voie sa-o faca pe armata !!!