Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre starea forţelor aeriene române

Se pare că în perioada 2010-2011, toate avioanele de luptă ale României vor fi scoase definitiv din uz. Aceasta, deoarece “le expiră perioada de exploatare”.
În prezent, Statul Major al Forţelor Aeriene (SMFA) deţine circa 80 de aparate MiG 21 Lancer, dintre care doar jumătate sunt funcţionale.

Asemeni avioanelor lor, piloţii sunt pregătiţi doar pe jumătate, deoarece numărul de ore de zbor a suferit o reducere semnificativă faţă de plafonul de 120 de ore (plafon care fusese aprobat pe anul 2008).

Această situaţie a fost recunoscută la ultimul bilanţ al Ministerului Apărării Naţionale, cel din 24 martie, chiar de ministrul Mihai Stănişoară.

Acestă stare de fapt a fost prezentată într-un document care susţinea că “în anul 2008 s-ar fi continuat programul de achiziţie a aeronavelor scurt şi mediu curier şi s-ar fi iniţiat programele de achiziţie pentru avioanele multirol şi pentru rachetele sol-aer.

Detaliile financiare concrete ale bilanţului MApN contrazic însă aceste afirmaţii.

Deşi România s-a angajat să aloce în fiecare an 2,38 la sută din PIB pentru Apărare, NATO a recomandat alocarea măcar a 2 la sută din PIB.
Cu toate acestea, bugetul MApN pe anul 2008 a fost doar 1,5 la sută din PIB, iar cel pentru 2009 este de 1,3 la sută.

Sursa: Adevărul

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Despre starea forţelor aeriene române”

 1. Bure Bista says:

  Armata a incaput pe mana politrucilor. E doar o umbrela de vreme rea. Buna ea si peticita. Crede-ti ca va cere cineva schimbarea imperioasa a avioanelor. Le vor opri de la zbor sa nu se inregistreze incidente si vor face aplicatii pe hartie. Asta ca tot dadea cineva in sus si in jos cu aplicatiile Armatei. Cea mai tare aplicatie va fi cea in care scenariul presupune escortarea avionului prezidential de catre MIG 21 Lancer

 2. Ando says:

  Cred ca putina seriozitate din parte decidentilor fata de problemele armatei in genereal, a fortelor aeriene in special, se impune cat nu este prea tarziu.

 3. SCOR ILO says:

  Scaderea fondurilor alocate armatei poate parea ca fiind normala in aceasta periada. Dar ca sa faci dintr-o institutie fundamentala a statului un simulacru de seriozitate, cred ca este prea mult si arata pana unde s-a ajuns in aceasta tara cu bataia de joc. Asa ca ce te mai miri domnule Ando?

 4. DE CE BAL says:

  Pentru Bure Bista,

  Pseudonimul ales dupa modelul sussemnatului ma amuza. Dar il apreciez. Mi-a placut comentariul.
  O intrebare: expresia “pe mana politrucilor” se refera la faptul ca generalul Ioan Aurel Stanciu a lucrat la flotila prezidentiala a lui Ceausescu?
  Sau la tristul adevar ca pensionatul amiral Victor Barbu a predat constructie de partid la Academia Militara, devenind ulterior mana dreapta a amiralului Marin Gheorghe?
  Sau la tristul adevar ca actualul lider al SMG este cel mai slab demnitar militar numit pe post dupa 1989?
  Sau la marinarii numiti ostentativ pe functii, la conducerea Arhivelor Militare si la structura de relatii publice, chiar daca au fost secretari UTC?
  Care-i problema?
  Frecau puntea bine. Pardon, excelent!
  Sper ca nu sunteti invidios, mai ales ca anul acesta ati trecut cu bine de …idele lui martie.
  Serios vorbind, luciditatea afirmatiilor dvs. nu are nici un ecou la Cotroceni, unde noul consilier pe probleme de aparare, Iulian Fota scrie si vorbeste de o maniera demna de Gargantua (nu el…) si Pantagruel.
  Traim sindromul Ungariei, care si-a diminuat bugetul apararii desi a fost amenintata cu excluderea din NATO. Si ce? Tom Lantos sa traiasca.
  Ca trupe nu au trimis nici in Afganistan, nici in Irak. Nu au nici un erou cazut la datorie.
  Dar o duc bine. Cu dor de Janos Kadar…

 5. Bure Bista says:

  Pentru De ce bal

  Desi nu mi-ai citit gandurile mi-a placut comentariul.

  Apropos de Ungaria in Irak:
  ungurii au reusit sa creeze al doilea paradox militar in Irak prin 2003. Anume trimisesera in Irak un detasament de militari 200 la numar cu specialitatea soferi dar… fara masini.

  Primul paradox il creasera mongolii care au mers cu vreo suta de militari, armament, transportoare dar … fara munitie

  Sper sa nu ajungem ca ungurii.

  Oricum noi mergem cu bucatari dar fara bucatarii

 6. DE CE BAL says:

  Pentru Bure Bista:

  Documentat, nu gluma!
  Cu precizarea ca mongolii au primit doar paza perimetrului campului aliat. Probabil pentru ca erau solizi si faceau fata cu oumnii, palmele si patul armei.

 7. I.P. says:

  Pentru DE CE BAL: interesante comentarii si pertinente, dar prea rautacioase si arata o oarecare frustrare, venita dupa indelungi concedii medicale. Eu zic sa privim catre viitor si sa vedem ce putem face mai bine pentru armata, si sa lasam chestiunile “reloaded”. Din cand in cand mai citesc cate un jurnal si-mi amintesc de mira. Si nu ma mir. Viitorul este mai important decat trecutul. Astept un semn. La buna vedere!

 8. Bure Bista says:

  Pentru I.P.

  De Ce Bal a abandonat comentariile in acest spatiu electronic. Poate nu si cititul. Invoca faptul ca pre multi s-au luat de el. Eu ca dac batran ii recomand sa reapara. Asta e dezbaterea. Mai ai dreptate dar o mai si iei peste ce tie mai drag.

  Oricum laudabila initiativa de a arunca o privire si spre viitor.

 9. Schwartzkopff says:

  pentru BB si IP,
  DCBal se simte bine vazandu-se atat de comentat dupa ceva timp de cand a “plecat dintre noi”.

  Fara sa fac teoria chibritului despre timp si temporalitate IP spune ca “viitorul este mai important decat trecutul”. Si cu prezentul cum ramane??
  Cred ca stiu de ce a uitat de prezent!! Pentru ca ii ajung banii de chirie. Stii domnule IP ca sunt militari carora nu le ajung banii de chirie, de intretinere si chiar de mancare uneori?? Si atunci cum sa te preocupe viitorul daca prezentul este asa!
  Cred ca stiu de ce IP considera comentariile lui DCBal rautacioase. Pentru ca atunci cand cineva denunta mizeriile din sistem ori e rautacios ori neadaptat, rupt de realitati (“frustrare, venita dupa indelungi concedii medicale”). Nu stiu de ce am senzatia vaga a unei asemanari a lui IP cu Altfel – acest prolific moralist (in rezerva) al zilelor noastre.

 10. parablue says:

  Am onoarea ! Domnilor, ma bucura comentariile Dumneavoastra fiind dovada faptului ca, in spatele acestor opinii, sta marea dezamagire in legatura cu ceea ce se intampla in armia romana .Opinez ca trebuie facut ceva ….poate o reorganizare a ANCMRR, structura inchistata a cadrelor militare in rezerva si in retragere…poate o regrupare alaturi de asociatii similare din strainatate ….Este musai ca cineva sa preia problemele cadrelor active care, realmente, sunt blocate ,, in relatia cu politicul…