Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Statele membre NATO consultări pentru a se pregăti pentru a răspunde crizei din Libia

Statele membre ale NATO au întreprins consultări pentru a se pregăti pentru “orice eventualitate” în scopul de a răspunde crizei din Libia. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al alianţei Oana Lungescu.

Aceasta a specificat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Libia necesită aprobarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează AGERPRES.

“Au loc consultări în continuare în mod activ pentru a fi gata pentru orice eventualitate”, a explicat pentru AFP dna Lungescu, precizând că NATO ”nu oferă niciodată detalii operaţionale”.

“Este evident o opţiune care a fost discutată, dar, în acest stadiu, Consiliul de Securitate al ONU n-a dat un mandat pentru o acţiune de acest fel”, a declarat la CNN secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, întrebat în legătură cu o eventuală instaurare a unei zone de excludere aeriană în spaţiul Libiei.

NATO, care dispune de o flotă de circa douăzeci de avioane-radar AWACS, a întreprins deja în trecut misiuni de excludere aeriană. Alianţa ar putea conta pe contribuţiile în avioane de vânătoare din partea membrilor săi.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Statele membre NATO consultări pentru a se pregăti pentru a răspunde crizei din Libia”

 1. CopperNick says:

  Care ar fi justificarea legala pt NATO de a actiona in afara art 5 in zona Libiei? Deocamdata vad un interes deosebit al Marii Britanii si Frantei pt Libia…o obisnuinta in istorie. Sper sa avem inteligenta sa ne vedem interesul ca si in cazul Somaliei.

 2. Bure Bista says:

  Ma mira apatia Italiei, cea mai interesata de situatia Libiei.

  @CopperNick
  Absenta depozitarului interesului national, Oprea, de la toate reuniunile ministrilor apararii NATO si UE ma linisteste. Ar fi prea de tot sa aiba un punct de vedere legat de criza libiana, egipteana etc.

 3. CopperNick says:

  @Bure Bista
  Absenta lui Oprea este normala….nu vb engleza. Engleza este marea problema care separa graul de neghina. Aici in tara poti sa faci pe desteptul, dar in reuniunea ministrilor apararii sau in comitetul militar nato ….. te faci de kko….si imediat te eticheteaza. Pe urma te plimbi printre ei singurel, cum face Base la nivelul lui, si nimeni nu te baga in seama.Mai ales daca ignoranta in ale limbii se dubleaza si cu lips de charisma! Dar parca Stanisoara era altfel…. sau Marin….. ceva de Divertis!

 4. grominu says:

  Nu este normal să acuzați omul degeaba. El este un patriot adevărat care își iubște limba strămășilor săi și cunoaște regulile pe care trebuie să le respecte un diplomatician adevărat. L-ați văzut vreodată pe Medvedev vorbind franceza în cadrul întâlnirilor oficiale cu președintele Franței, sau pe Putin vorbind germana la Berlin (chiar dacă a lucrat acolo și vorbea cu o doamnă), sau pe Iliescu vorbind rusa? Sau pe Băsescu vorbind engleza? Bine, aici e altceva. La început vorbea, dar când a intrat în axă cu cel care vorbea engleza și cu cel care stâlcea engleza și a înțeles care-i chichirezu`când ești titirez, a renunțat pentru că nu este așa de simplu să stâlcești engleza cu unul și să o vorbești cu celălalt. Pe lângă asta, a observat că uneori nici nu avea cu cine să vorbească pentru că nu-l băga nimeni în seamă.
  Prin urmare, nu e mai bine să stai acasă și să vorbești cu cei bătrâni (pensionari), mai ales dacă ai un robot care se ocupă de relațiile cu publicul (publicul de la TV)?

 5. maria says:

  Bure Bista: Tocmai am citit pe undeva ca Italia a rupt tratatul de neagresiune semnat cu Libia cu 3 ani in urma.
  Colonianismul n-a murit, a fost inlocuit de dominatia economica de tip colonial…
  Nimic nou sub soare.