Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Statele Unite ar putea să decidă că Alianţa nu mai merită susţinută

Robert Gates, secretarul american al Apărării

Datorită lipsei de voinţă politică şi cheltuielilor militare limitate, secretarul american al apărării, Robert Gates, a criticat dur NATO şi a avertizat că Statele Unite ar putea să decidă că Alianţa nu mai merită susţinută.

Gates a criticat statele membre NATO pentru că nu şi-au îndeplinit angajamentele în Afganistan sau au impus restricţii prea mari în ceea ce priveşte forţele trimise, ceea ce, din punctul său de vedere, afectează misiunea.

Referindu-se la implicarea în Libia, Gates a spus că în pofida deciziei NATO de a prelua comanda operaţiunilor din Libia, Alianţa este pe cale să rămână fără bombe după numai 11 săptămâni.

Operaţiunea ar eşua fără susţinerea americană continuă, pentru că celelalte ţări implicate nu au investit în armele necesare pentru operaţiuni de luptă îndelungate, a insistat Gates.

Gates a avertizat şi că Statele Unite, epuizate de un deceniu de război şi afectate de propriul deficit bugetar în creştere, ar putea decide că NATO nu mai merită să fie susţinută.”Realitatea crudă este că apetitul şi răbdarea vor scădea în Congresul american – şi pe scena politică americană în ansamblu – faţă de extinderea fondurilor din ce în ce mai preţioase pentru ţări care nu par dornice să aloce resursele necesare sau să facă schimbările necesare pentru a fi parteneri serioşi şi capabili în propria lor apărare”, a afirma Gates.

El i-a descris pe unii parteneri NATO drept “naţiuni care par dornice şi nerăbdătoare ca cetăţenii americani să îşi asume povara din ce în ce mai mare a securităţii, lăsată în urmă de reducerile bugetelor europene ale apărării”.

Conform declaraţiilor lui Robert Gates, contribuabilii americani nu îşi pot asuma la nesfârşit povara din ce în ce mai mare a securităţii, lăsată de reducerile în fondurile europene pentru apărare.

În ultimele sale săptămâni la conducerea Pentagonului, Gates se pronunţă asupra unor subiecte delicate, de la menţinerea bugetului Pentagonului, până la susţinerea forţelor combatante din Afganistan.

Declaraţia a fost făcută vineri 10 iunie, la un centru de reflecţie de la Bruxelles, şi este una dintre cele mai dure ale lui Gates, care a servit în opt administraţii prezidenţiale.

SUA are cel mai mare parte din buget pentru Apărare, acesta acoperind în cadrul misiunilor NATO şi lipsa de implicare a europenilor. Pe fondul crizei datoriilor suverane pe cale a se declanşa în SUA, Congresul american ar putea lua decizia reducerii drastice a bugetului pentru apărare.

sursa: The New York Times

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Statele Unite ar putea să decidă că Alianţa nu mai merită susţinută”

 1. aladin says:

  Gates a spus lucrurilor pe nume din perspectiva americana. Ce a uitat Gates sa precizeze este faptul ca mai multe natiuni membre NATO nu prea inghit argumentele SUA de interventie militara pe anumite teatre. Iar numarul acestora s-a cam marit. Ca unele spun in fata SUA ce nu le convine iar altele gasesc subterfugii pentru a nu ralia actiunilor, asta se potriveste cu profilul si potentialul natiunii respective. Probabil ca Gates a dorit sa transmita un semnal mai mult pentru imaginea lui decat pentru interesul american. Oricum, pentru cine are ochi sa vada, urechi sa auda si creier sa analizeze, putini mai sunt cei care cred ca Irakul a avut arme de nimicire in masa iar Gaddafi este un odios dpdv al drepturilor omului.

 2. Grig says:

  SUA ar fi trebuit sa-si evalueze rational resursele, pt. ca la momentul in care strategia lor prevedea ca ei pot face fata concomitent la un conflict major si inca 1-2 minore, si-au angajat fortele in tot felul de aventuri (pe care le considerau initial a se termina “in matter of days” dar care dureaza la nesfarsit). Mai mult decat atat, au inceput conflicte militare (vezi Afganistan, chiar si Libia) in calitate de “coalitie ad-hoc” dupa care au aruncat treaba in carca NATO care, ca organizatie, aproape ca nu putea refuza. De aici, cheltuieli inutile pt. toate statele membre participante direct in teatre. Statele care nu au participat in teatre, au folosit banii pt. inzestrarea armatelor proprii (de ex. Cehia si Ungaria – avioane multirol noi, etc.).

 3. partizanul says:

  Americanii sa puna la bataie conturile grase ale marilor bancheri pentru sustinerea politiciilor externe si razboaiele lor. Minciuna are picioare scurte, Gates, asta, este vocea masoneriei de pe Wall Street. N-au decit sa se retraga din alianta si sa-si cheltuie banii contribuabilului american cum doresc. Poate ca Europa s-a cam saturat de minciunile americane. Deja obraznicia americana incepe sa deranjeze, partea proasta este ca sunt mina in mina cu rusii.

 4. gioni says:

  Mai partizane mai, declaratiile publice sunt una si jocurile de culise alta…. iar jocurile de culise nu mai au loc pe Wall Street, ci la Beijing :<

  Si se pare ca au loc in tandem cu Rusia care isi ia teapa pe zi ce trece… poate s-or trezi intr-o buna zi si or vedea ca ortodoxii sunt cam putini ca sa ne mai toace marunt si ei…

  Ia judeca putintel…. cel mai puternic SUPERcomputer e la chinezi…. asta ca declaratie PUBLICA…. deci… secretul Chinei in domeniul IT? Pariez ca mai au cel putin inca 10 calculatoare minim – la nivelul lui "Tianhe-1A" dar … strict secret…. de ce s-o numi 1A? unde or fi ajuns? La 9M? Si ia urmareste matale "atacurile hacherilor" (FMI) care de fapt sunt atacurile Chinei… Nici n-a trecut un an de la intronarea publica a supercalculatorului…. Nu mai vorbesc de diferitele messenger-uri care cu siguranta sunt ascultate SI de China… Deci? Acces nelimitat la informatie inaintea altor state cum ar fi USA sau Rusia… desi ele au construit reteaua care acum le cade in cap…

  Lasa-i pe americani, ca usor-usor se trezesc din visare… Si mai bine trezeste-i pe rusi ca si-o iau primii… doar sunt langa chinezi… si se gudura pe langa ei ca un catel turmentat de vodka…

 5. cetateanul turmentat says:

  americanii incearca sa detina controlul resurselor… care amuzant… sunt prin lumea araba… controlata mai nou nu de rusi, ci de chinezi :) – desi mai avem si noi cate ceva… – insa americanii mai au de platit niste polite… de proasta gestionare a resurselor… in detrimentul omenirii… ramane de vazut cum ies la lumina… oricum, pe plan arab au pierdut deja… sa vedem daca raman pe baricade pe plan european… daca se trezesc la timp… Rusii inca dorm…. iar cand s-or trezi, tot in europa or lua-o la goana, cerand sprijinul SUA… cu galbiorii in spate… care… amuzant din nou… parca nu sunt ortodocsi…. nici protestanti… sunt doar ei… de peste 2000 de ani… si simt ei ca le-a venit randul la suprematie… cum spunea odata cineva pe nume lucifer…… de ce n-as fi eu Dumnezeu… ? Si atunci sa te tii…

  Chinezii stau cuminti… ii lasa pe unii si pe altii sa-si piarda armamentul prin diferite locatii pe glob, ca la momentul oportun sa trimita tirul unde trebuie… si nu va fi vorba de pozitionare prin satelit, ca vor fi toti satelitii cazuti morti… :(( va fi la pas…

  dar bineinteles, astea sunt fabulatiile unei minti inecate in alcohol… 120%.
  Toate bune tuturor… si … fiind atat de mici, nu avem altceva de facut decat sa stam si sa privim… sperand sa scapam cat de cat intregi din lupta dintre dinozauri… ca au avut ei grija sa ne taie toate aripile… desi au uitat ca de pe aripile noastre au invatat cum sa zboare…

 6. partizanul says:

  Si ce daca cel mai supercomp. e la chinezi!!! La momentul actual puterea bipolara este detinuta de americani si rusi. Cea mai multa materie cenusie se gaseste in America si Rusia, problema este ca nu se poate vorbi acum cine pe cine domina si nu cred ca galbejitii ar dori acest lucru, mai ales ca grosul resurselor naturale nu este la ei si au de hranit atitea guri cu tot cu Tibet. Si mai ales ca s-ar putea sa ne pasca o criza alimentara, dupa cum previzioneaza unii, iar supercompu nu poate sa dea mincare si sa faca si cafea. Bine ar fi daca romanasii s-ar apuca mai virtos de agricultura si sa lase reorganizarile teritoriale.

 7. akord75 says:

  @partizanul
  Va rog sa tineti cont ca “galbejitii” sunt in principiu 2xfoarte secretosi.
  Faceti o cautare pe sf.google dupa cuvintele “china military ” in special chinese military aviation sau maritim si o sa vedeti ce dau ei publicitatii.O sa ramaneti foarte mirat ca si eu am ramas si ma pricep un piculet.
  Pasul 2
  puneti-va intrebarea ca daca toate cele vazute sunt publice,care or fi cele fara acces la publicare?Nici nu vreau sa ma gandesc la cele cu adevarat secrete!!
  @cetateanul turmentat
  o mica rectificare referitor la cei 2000 de ani de civilizatie(un flit)
  civilizatia chineza=cel putin 5000 de ani recunoscuti oficial.De fapt e si mai veche
  cu respect pentru cei carora m-am adresat!

 8. akord75 says:

  @partizanul
  Stiti cumva la ce stat au americanii cele mai mari datorii(de fapt sunt imense)??
  si ca daca statul respectiv se supara si isi cere banii inapoi(sau ingheata activele bancare)ia ghici cine intra in incapacitate de plata si faliment in 24 de ore.In nici-un caz rusii.
  Bine !..asta ar fi un scenariu catastrofal care ar duce la anihilarea omenirii
  sunt sigur ca stiti raspunsul.

 9. ciprian says:

  @akord
  Si daca aia care au datorii nu vor sa le returneze cand vrea chinezul? Vine executorul judecatoresc insotit de “garcea” sa faca ordine? Sau poate ii obligi tu, de aici, de pe net.

 10. ciprian says:

  @akord
  Cred ca partea cu cerutul banilor inapoi este mai complicata.

 11. akord75 says:

  @ciprian
  akord75 a scris;”cu respect pentru cei carora m-am adresat!”(m-am adresat la concret)
  NU ESTE CAZUL TAU!!Te rog sa nu te bagi in seama daca altii nu te baga.Si in nici un caz eu!!Cred ca acum iti e clar
  @ciprian
  akord 75 a scris;”Bine !..asta ar fi un scenariu catastrofal care ar duce la anihilarea omenirii
  sunt sigur ca stiti raspunsul”

  e valabil tot pt. cei carora m-am adresat

  Nu m-am adresat dumitale sub nici o forma pt. ca am convingerea ca imi pierd timpul.Daca te plictisesti du-te la telenovele si/sau adreseaza-te unei persoane doar daca esti intrebat sau ti se cere o parere.Daca nu esti doar un PROST CRESCUT si zi merci ca am introdus si cuvantul “crescut’ pentru ca pur si simplu gandesti ca o scandura.Eu discut cu oameni care pricep,nu cu oameni care vor sa dea impresia ca pricep iar in capul lor e mai intuneric decat in fundul unui negru

 12. Skiuc says:

  @ akord, da ce cult esti matale, ptiu sa nu te deochi, telectualule… de la barul din colt ti se trage??? da nu mai esti corleone? telijentule? ca moare lumea de dragul de a intalni o ‘personalitate’ atat de disteapta ca tine…

 13. Don Corleone says:

  @skiuc
  valabil si pt.tine.Nu te intreaba nimeni nimic te iei de mine si suferi in orgoliul propriu.
  Nu am ce-ti face daca pana la aceasta varsta nu ai elementare cunostinte si ai invatat doar sa scrii si sa citesti;dar sa stii ca nu te compatimesc!!.Iti meriti soarta de “paizan”

 14. Don Corleone says:

  doar cateva exemple de un deosebit “rafinament si eleganta”

  Skiuc a scris:
  16 Iunie 2011 la 9:14 pm
  @ akord, parca erai corleone? nu mai esti, ratatule? cata mizerie mai ai in tine? bancurile lui ala sunt proaste dar ai intrebat pe cineva daca mizeriile tale intereseaza pe cineva in afara de c-dor Burcu??? ramane cum am stabilit si tu la fel ramai: un jeg imens care faci rusine Brasovului si Scolii de ofiteri ” Leontin Salajan”! esti un nimeni, mizerabilule!

  Skiuc a scris:
  16 Iunie 2011 la 9:27 pm
  haha, ai aparut analfabetule? JVEK alias Barzaune, alias dracu sa te ia… mare mizerie esti, ti-am mai demonstrat ca rade lumea de tine… ce naiba? ai pretentii de ofiter superior si esti analfabet????

  Skiuc a scris:
  16 Iunie 2011 la 9:28 pm
  cate pseudo-nickuri ai frustratule? jvekule? chiar atat de cazatura umana poti fii? ca idolul tau betiv si chior?

 15. DGIA says:

  In legatura cu subiectul postat de autor: ce se leaga toate. Este extrem de importanta tema, reala si unui stat ca Romania ar trebui sa ii dea frisoane. Era ceva previzibil, NATO este sustinut material aproape in totalitate de SUA. Acest fapt a fost si este recunoscut de toate statele NATO, cu exceptia Romaniei, fapt pt. care celelalte state nu inghit reclama ca noi ne decimam propria siguranta nationala intrucat suntem aparati de faimoasa “umbrela NATO” – legenda in Romania, asa ca isi pastreaza acolo undeva in umbra propriile armate nationale, mai mari sau mai mici, mai inzestrate sau nu, cu activi si rezervisti cu legi specifice, atributii si statut clar. La faza asta, Romania e iar in galeata. Canada deja s-a retras din Comandamentul Aerian, statele NATO care ataca Libia deja dau inapoi, in final fiecare stat isi asigura teritoriul, faza la care Romania ramane singura cum a mai fost si cu alte ocazii in istorie, cand aliatii de pe hartie au lasat-o pe post de prada.

 16. partizanul says:

  Stimabililor, criza din Libia de cine a fost declansata? In ce ateliere auto se tuneaza camionetele alea japoneze cu tot felul de scule militare ( mitraliere, lansatoare de pr. rective nedirijate, aruncatoare de grenade….) aflate in dotarea rebelilor ( ce fel de rebeli?)!!! Nimeni nu spune nimic despre modul de viata a populatiei libiene si costurile traiului zilnic. Se pare ca un cetatean libian putea sa obtina un credit bancar fara dobinda, autoturismele sunt vindute la pret de fabrica, invatamintul gratuit si multe alte facilitati care nu dau bine in “state”….!!! Oare asa sa fie?

 17. ciprian says:

  @akord si don corleone
  Eu am vorbit frumos cu voi. Cel putin la acest articol. Voi, nu. Ma bag in seama cand vreau eu. Mai mult, curand voi veni prin Brasov sa ma intalnesc cu niste prieteni mai vechi. Daca as sti exact cine sunteti, v-as cauta sa va dau cate o bere. Dar cum nu va cunosc, scap de cheltuiala.