Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Statul Major al Forţelor Terestre a găzduit o reuniune a experţilor “Finabel”

În perioada 23 – 27 ianuarie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, a avut loc prima reuniune a experţilor militari principali “Finabel”. Aceasta a fost prima reuniune de acest tip organizată de ţara noastră.

Tema principală a reuniunii a reprezentat-o armonizarea mijloacelor şi măsurilor care minimizează vulnerabilitatea personalului, facilităţilor, echipamentelor şi operaţiilor în faţă diferitelor tipuri de ameninţări.

La reuniune au participat delegaţii militare din 14 state membre “Finabel”, dintre care amintim Franţa, Germania şi Marea Britanie, precum şi doi observatori delegaţi din partea Agenţiei Europene pentru Apărare şi al UE. România a fost reprezentată la această reuniune de o delegaţie condusă de şeful Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Mihai Ciungu.

Reuniunea de la Bucureşti a avut ca scop pregătirea reuniunii şefilor Statelor Major al Forţelor Terestre din “Finabel”, care va avea loc în aprilie acest an. Experţii militari principali, au stabilit care vor fi punctele de discuţie şi subiectele principale care vor fi puse pe agenda întâlnirii şefilor Forţelor Terestre din Europa. S-a făcut şi o analiză a principalelor rezultate la care au ajuns grupurile de lucru permanente şi care este stadiul elaborării studiilor care au fost cerute de Comitetul Şefilor Statelor Majore la întrunirile anterioare.

Ministerul Apărării Naţionale participă la Comitetul “Finabel” din anul 2008, iar, din luna aprilie a acestui an, România, prin şeful Statului Major al Forţelor Terestre, va prelua preşedinţia Comitetului “Finabel”.

şeful Secretariatului Permanent “Finabel”, colonelul Pierre Desjeux,  a făcut o declaraţie despre cooperare şi schimburile de informaţii cu NATO şi structurile militare ale UE: “O modalitate de cooperare este reprezentată de elaborarea de studii comune şi, în special, focalizate pe grupul de luptă al UE. În acest sens, “Finabel” a produs studii în ceea ce priveşte un memorator doctrinar pentru uzul tuturor ţărilor care fac parte din grupurile de luptă ale UE. Cel de-al doilea obiectiv este de a evita eforturile simultane în aceeaşi direcţie. De exemplu, dacă NATO sau UE studiază un anumit domeniu, “Finabel” va căuta să preia studiile de la aceasta. Din acest motiv, menţinem legături strânse cu cele două organizaţii, NATO şi UE, şi sunt invitaţi în mod regulat la lucrările “Finabel”, pentru a schimba opiniile şi pentru a ne atinge obiectivul.”

“Finabel” reprezintă acronimul denumirii ţărilor membre: Franţa, Italia, Olanda, Belgia, Luxembourg şi Germania. Înfiinţată în 1953, “Finabel” a avut ca prim obiectiv cooperarea şi realizarea interoperativităţii între forţele terestre din cadrul statelor europene membre.

sursa: Radio România Actualităţi

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Statul Major al Forţelor Terestre a găzduit o reuniune a experţilor “Finabel””