Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Strategia din Irak va fi “exportată” în Afganistan

Conferinţa de la Londra pentru Afganistan de pe 28 ianuarie a.c., este aşteptată cu maxim interes de toate statele implicate în pacificarea şi reconstrucţia Afganistanului.

Creşterea cu peste 300% a numărului atacurilor insurgente în ultimii doi ani, a creeat o situaţie dramatică în Afganistan. În aceste împrejurări se impune o schimbare de strategie.

Care vor fi principalele elemnete ale noii strategii pentru Afganistan:

– “Ce a funcţionat în Irak trebuie să funcţioneze şi în Afganistan”. Este vorba de strategia “clear, hold and build”, ceea ce înseamnă cucerirea unei regiuni, stabilizarea ei şi, mai târziu, demararea lucrărilor de reconstrucţie. Comandantul ISAF, generalul american Stanley McChrystal, având experienţa Irakului, propune intrarea în contact cu oamenii, în aşa fel încât situaţia reală să fie înţeleasă şi să se facă tot posibilul pentru protejarea civililor. “Cred că adesea este mai eficientă şi mai importantă decât atacarea inamicului. În acest domeniu este nevoie să ne perfecţionăm”;

– prima etapă urmărită de către trupele ISAF este garantarea securităţii în principalele zece oraşe afgane. Regiunile care au ajuns în ultimul an şi jumătate să fie controlate din nou de talibani urmează a fi recucerite;

– suplimentarea efectivelor cu 40.000 de militari se va face mai mult ca sigur. SUA au anunţat că vor trimite 30.000 de militari, europenii ceilalţi 10.000. Rămâne ca la Londra să se stabilească efectivele exacte.

– concepţia lui McCrystal prevede:
– “Avem nevoie de mai multe forţe de securitate. Avem nevoie de o combinaţie optimă, deci nu numai de armată. Avem nevoie de mai mulţi poliţişti, de agenţi ai serviciilor secrete, de militari afgani şi poate şi de militari NATO”;
– întărirea masivă a armatei şi poliţiei afgane, o propunere acceptată de guvernul de la Kabul urmând să mărească numărul poliţiştilor la 160.000 de oameni şi numărul soldaţilor la 240.000.

Termene:
– Până în vara anului 2011 se va vedea dacă ideile lui McChrystal vor aduce schimbarea. Până atunci se vrea ca populaţia să realizeze că rebelii nu pot obţine victoria.
– Procesul de retragere a militarilor americani va începe, potrivit preşedintelui Obama, în iulie 2011.

sursa: Deutsche Welle

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.