Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA a decis să exercite presiuni asupra guvernului pakistanez

SUA a decis să exercite presiuni asupra guvernului pakistanez, datorită faptului că suspectează Islamabadul că ar avea legături cu reţeaua Haqqani – acuzată de atacul asupra ambasadei americane din Kabul.
“Guvernul pakistanez trebuie să ia măsuri împotriva reţelei Haqqani,” a spus purtătorul de cuvânt Jay Carney. Acesta a mai spus că “reţeaua Haqqani este responsabilă pentru atacurile asupra ambasadei americane din Kabul şi asupra cartierului general al ISAF”.

Alianţa dintre Pakistan şi Statele Unite în războiul din Afganistan şi împotriva Al-Qaida s-a “şubrezit” puternic în acest an, în urma acţiunii unilaterale americane care l-a ucis pe Osama bin Laden lângă Islamabad, la 2 mai.

În câteva rânduri Washingtonul a acuzat Pakistanul şi serviciul pakistanez de Intelligence de implicare, pe 13 septembrie, în atacul asupra ambasadei americane de la Kabul şi pe 11 septembrie în atacul Cartierului general al ISAF din Afganistan.

Casa Albă a cerut Pakistanului să rupă orice legătură cu reţeaua Haqqani, care a fost fondată de fostul leader Jalaluddin Haqqani, şi este condusă de fiul său, Sirajuddin – din Waziristanul de Nord.

Pe fondul acestor tensiuni, Şeful armatei pakistaneze, Ashfaq Kayani, şi-a anulat luni o vizită la Londra.Purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, General Athar Abbas, a declarat că vizita a fost “amânată pe termen nedefinit”, dar s-ar putea să fie reprogramată. Abbas a spus că s-a luat această decizie datorită “situaţiei actuale din Pakistan”, însă a refuzat să dea detalii.

Săptămâna trecută, amiralul american Mike Mullen, a acuzat răspicat Pakistanul ca fiind un “exportator al extremismului violent” în Afganistan, prin punctele de trecere şi a declarat că sunt necesare acţiuni intense pentru protejarea trupelor americane.

Întrebat despre programele de ajutorare acordate SUA Pakistanului,purtătorul de cuvânt Jay Carney a spus reporterilor că “este evident că se vor revizui programele de ajutorare”.

“Luăm serios în calcul revizuirea acestor programe şi discutarea acestor chestiuni cu omologii noştri pakistanezi.”

Între timp, la Organizaţia Naţiunilor Unite, ministrul de externe pakistanez a cerut o mai mare încredere între cele două guverne, cel american şi cel pakistanez.

Se pare că Islamabadul a refuzat solicitările SUA de a acţiona împotriva reţelei Haqqani, reţea ce are legături cu Al-Qaida.

Sursa: AFP

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.