Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA a declarat Afganistan-ul un important aliat non-NATO

Washington-ul a declarat Afganistan-ul un important aliat non-NATO, gestul fiind considerat un mesaj transmis afganilor că nu vor fi lăsaţi de izbelişte după retragerea americanilor.

Secretarul de stat Hillary Clinton a făcut publică decizia preşedintelui Barack Obama, în timpul vizitei sale neanunţate la Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Hamid Karzai. Această întâlnire are loc în ajunul unei conferinţe a donatorilor majori de la Tokyo.

Noul statut ar putea ajuta Afganistanul în achiziţionarea de echipament militar american şi în formarea armatei afgane după retragerea forţelor NATO.

“Vreau să ştiţi că Statele Unite vor fi prietenul şi partenerul Afganistanului. Nici măcar nu ne imaginăm cum ar fi să abandonăm Afganistanul, a declarat Clinton în cadrul unei conferinţe de presă, în prezenţa preşedintelui Karzai, înainte de a pleca spre Tokyo.

Decizia lui Obama vine în completarea unei vizite în Afganistan în acest an, şi reprezintă un fel de garanţei dată Kabulului prin acest statut special. Un număr limitat de parteneri ai SUA au acest statut:Israel şi Japonia – care nu sunt membri ai NATO.

Participanţii la reuniunea din Tokyo sunt de aşteptat să se angajeze că vor dona fonduri de până la 4 $ miliarde de dolari anual, drept ajutor pentru dezvoltare pentru Afganistan, potrivit Reuters.

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.