Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA acuză Rusia de atacuri cyber asupra Comitetului Naţional Democrat

cyber security. fotodcnewsOficiali ai serviciilor de informaţii din SUA au declarat că, în urma unor analize, s-a ajuns la concluzia potrivit căreia “în urmă cu câteva săptămâni Rusia s-a implicat în executarea unor atacuri cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat şi a Comitetului de campanie al Congresului Democrat”. Atacurile au urmărit perturbarea campaniei electorale şi chiar discreditarea candidatului democrat, Hillary Clinton, în confruntarea cu republicanul Donald Trump.


“Noi credem că, deoarece ţinta (atacului cibernetic n.r.) a fost una sensibilă, a necesitat implicarea unor oficiali ruşi aflaţi la vârf (în ierarhie) care au putut autoriza aceste acţiuni”, se arată într-o declaraţie publică a guvernului SUA referitoare la acţiunile de hacking efectuate asupra grupurilor politice.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a numit acuzaţiile aducese de SUA  drept “un nonsens”,citează Interfax, preluat de Reuters.

Decizia administraţiei Obama de a da vina pe Rusia pentru atacurile cibernetice demonstrează degradarea relaţiilor politice dintre Washington şi Moscova.
Pe 14 octombrie, Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a afirmat că acţiunile militare ruse şi cele ale forţelor fidele lui Bashar al-Assad în războiul din Siria – inclusiv atacurile cu bombe executate asupra spitalelor, necesită iniţierea de anchete pentru crime de război”.

Tot pe 14 octombrie, oficial din cadru CIA a declarat că “Rusia a deplasat rachete cu rază scurtă de acţiune în Kaliningrad, o enclavă rusească situată între Polonia şi Lituania”, confirmând astfel informaţiile furnizate de Estonia.

În plan politic, şeful de campanie al lui Clinton, John Podesta, a declarat public că răspunsul privind identitatea celor care au atacat Comitetul Naţional Democrat îl are Donald Trump: “Oare de ce Donald Trump continuă să ceară scuze pentru ruşi?”
Iniţial, Trump declarase că “are îndoieli cu privire la implicarea Rusiei (în atacul cyber n.r.)
În luna iulie, Trump sugerase faptul că “Rusia ar trebui să încerce să recupereze şi să publice e-mailuri de pe serverul privat al lui Clinton”, potrivit Reuters.
Stafful de campanie al lui Trump nu a făcut niciun comentariu deocamdată.

Sursa: www.reuters.com

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.