Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA au introdus noi sancțiuni împotriva Iranului

 

posibile scenarii de atac a Iranului map Heartland Eurasian Review of Geopolitics

posibile scenarii de atac a Iranului map Heartland Eurasian Review of Geopolitics

Statele Unite a introdus noi sancțiuni economice împotriva Iranului motivând că au fost identificate 18 persoane implicate în comercializarea și dezvoltarea de rachete balistice.

SUA a recurs la aceste sancțiuni pentru că deși acordul semnat în 2015 prevedea renunțarea la programe de dezvoltare de arme nucleare, aceștia spun că mergând pe dezvoltarea de rachete balistice este total opus spiritului în care s-a semnat acordul, scopul principal fiind evitarea armelor de distrugere în masă în zona Orientului Mijlociu.

Totodată, un reprezentant al Departamentului de stat al Statelor Unite, a acuzat Iranul pe această cale de sfidarea unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite prin dezvoltarea de rachete balistice.

SUA și-a exprimat preocuparea în ceea ce privește aceste acțiuni ale Iranului spunând că nu afectează numai partea de securitate  a Orientului Mijlociu, ci și stabilitatea și bunul mers al statelor din proximitatea sa.

Iranul prin atitudinea pe care a luat-o de curând prin votarea în Parlament a finanțării și mai mari a acestor programe, este acuzat că sprijină terorismul în zonă și încurajează celelalte națiuni în sfidarea potențialilor actori care i-ar putea ajuta în restabilirea echilibrului zonal.

Ministrul de externe al Iranului a anunțat că și ei la rândul lor vor aplica sancțiuni împotriva americanilor.

În prezent, administrația Trump se află într-o continua polemică cu Iranul pe tema dezvoltării arsenalului ballistic  și a altor tipuri de armament. Acest conflict deocamdată se află doar la nivel comunicațional prin replici și acțiuni care ușor, pot aduce un conflict la nivel militar, ceea ce se încearcă să se evite de către conducerea americană.

Raul-Eduard Oprea, InfoMondo Militar

Sursa: Al Jazeera

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.