Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA blochează 700 de milioane de dolari din ajutorul militar oferit Pakistanului

Congresul american a blocat un ajutor în valoare de 700 de milioane de dolari destinat Pakistanului, până când această ţară va oferi garanţii că va combate comercializarea explozibililor artizanali în regiune.
Criza din relaţiile americano-pakistaneze riscă să se adâncească după ce Pakistanului  – unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului american – i s-a sistat acest ajutor. Asistenţa totală acordată de SUA Pakistanului începând cu anul 2001 este de circa 20 de miliarde de dolari.

Decizia Congresului american poate fi considerată doar “un preludiu” al îngheţării şi altor ajutoare destinate Pakistanului. Aceasta, pe măsură ce Administraţia americană este tot mai nemulţumită de lipsa de reacţie a Islamabadului împotriva militanţilor islamici, considerând chiar că acestă ţară îi sprijină “din umbră”.

Bombele artizanale şi dispozitivele explozive improvizate sunt printre cele mai eficiente arme folosite de militanţii islamici împotriva trupelor coaliţiei din Afganistan.

Aceşti explozivi sunt fabricaţi pe baza nitratului de amoniu – un îngrăşământ folosit pe scară largă în agricultură – pe care insurgenţii afgani şi-l procură din Pakistan.
SUA au cerut Islamabadului să controleze strict producţia şi comercializarea acestui îngrăşământ. Până în prezent însă, autorităţile pakistaneze nu au făcut decât să elaboreze nişte proiecte legislative în acest scop.

Analiştii americani estimează că obiectivul este greu de îndeplinit. Cauza ar fi gradul ridicat de corupţie ce există de ambele părţi ale frontierei afgano-pakistaneze. În acest fel, fenomenul de contrabandă este chiar favorizat.

SUA au făcut numeroase propuneri de ajutorare a Islamabadului.Condiţiile puse de americani au vizat însă cooperarea pentru combaterea  militanţilor islamici, a celor din reţeaua talibană Haqqani (care se presupune că are baze pe teritoriul pakistanez, de unde lansează atacuri asupra trupelor coaliţiei din Afganistan).

Liderii de la Islamabad avertizează însă că sistarea acestor ajutoare nu va face decât să accentueze sentimentele anti-americane ale populaţiei pakistaneze. Atitudinea ostilă a populaţiei a fost amplificată şi de recentul atac al aviaţiei americane asupra trupelor pakistaneze dislocate la frontiera cu Afganistanul, soldate cu uciderea a 24 de soldaţi pakistanezi.

În replică la acest atac, Pakistanul a cerut SUA să închidă baza aeriană de la Shamsi şi a nu a mai permis tranzitarea teritoriului său pentru aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan.

 

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.