Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA cer de la Aliati 10.000 de militari pentru Afganistan

În cadrul strategiei lui Barack Obama pentru Afganistan este inclusă şi solicitarea a 10.000 de militari NATO pentru suplimentarea efectivelor din regiune.

Până în prezent aliaţii NATO au fost de acord cu trimiterea a doar 5.000 de militari.

Statele membre NATO şi aliaţii acestora sunt reticenţi faţă de suplimentarea trupelor pe fondul scăderii accentuate a popularităţii conflictului afgan din cauza corupţiei în cadrul Guvernului lui Hamid Karzai.

După câteva săptămâni de deliberări, Obama îşi va anunţa marţi politica privind conflictul din Afganistan, oficialii considerând că discursul acestuia va avea forţa să îi convingă pe aliaţi să îşi consolideze sprijinul faţă de acest conflict, deşi întâmpină unele dificultăţi în acest sens.

Olanda şi Canada discută strategiile de retragere menţinându-şi ferm această decizie, în timp ce consilierii lui Obama au sugerat că acesta intenţionează să trimită alţi aproximativ 30.000 de militari în regiune.

Diferenţa până la 40.000, ar urma să fie completată de aliaţi, deşi suplimentările ar include militarii trimişi pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor prezidenţiale din Afganistan, şi cei meniţi să instruiască armata şi poliţia locală.

După ce Obama îşi va rosti discursul, iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, va face o declaraţie de sprijin, miniştrii de Externe ai NATO se vor reuni la Bruxelles joi şi vineri pentru a discuta situaţia din regiune, deşi decizia se va lua în urma unei alte reuniuni similare, împreună cu oficialii americani la 7 decembrie.

Rasmussen a discutat miercuri la Roma cu Guvernul italian, care părea dispus să trimită trupe suplimentare, iar ulterior la Varşovia, unde a primit acelaşi răspuns din partea oficialilor polonezi.

La rândul său premierul britanic Gordon Brown, s-a declarat optimist cu privire la faptul că mai multe state “vor trimite trupe suplimentare, mai mulţi instructori pentru poliţişti şi forţe civile de sprijin”, sperând la circa 5.000 de militari.

Pentru moment, singurele state care nu au promis sprijin suplimentar sunt Franţa şi Germania.

sursa: New York Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “SUA cer de la Aliati 10.000 de militari pentru Afganistan”

  1. army says:

    INDIFERENT CATI OAMENI TRIMIT,ESTE UN RAZBOI PIERDUT.NU AU REUSIT RUSII,NU REUSESC NICI ALIATII SUA. SUNT INTERESE MARI IN ZONA,DECI TOTI CEI INTERESATI AJUA TALIBANII.CONDITIILE GEOGRAFICE SUNT FAVORABILE TALIBANILOR PENTRU TIPUL DE RAZBOI PE CARE IL DUC.