Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA decise să acţioneze militar în cazul blocării strâmtorii Ormuz de către Iran

Strâmtoarea Hormuz

Ca reacţie la ameninţările iraniene conform cărora acesta va recurge la blocarea strâmtorii Ormuz în cazul unor sancţiuni internaţionale împotriva exporturilor sale de petrol, SUA au avertizat că “Nicio perturbare a traficului maritim prin Strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată”.

Declaraţia a fost făcută de George Little, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Mesajul a fost transmis anterior şi de comandamentul Flotei a cincea a SUA, flotă dislocată în regiune. “Oricine ameninţă să perturbe libera navigare printr-o strâmtoare internaţională se poziţionează în mod clar în afara comunităţii naţiunilor; nu va fi tolerată nicio perturbare’, a subliniat un purtător de cuvânt a flotei americane bazate în Bahrein.

SUA şi anumite ţări europene iau în calcul sancţiuni împotriva exporturilor petroliere ale Iranului din cauza controversatului program nuclear al Teheranului.

Marţi 27 decembrie, prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi a avertizat că ţara sa va închide Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece circa 40% din traficul maritim petrolier mondial, dacă vor fi impuse sancţiuni împotriva exporturilor petroliere iraniene.

“Dacă vor fi adoptate sancţiuni împotriva /exporturilor/ de petrol iranian, niciun strop de petrol nu va mai trece prin strâmtoarea Ormuz”, a avertizat prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi. “Nu avem nicio dorinţă de ostilitate sau de violenţă /…însă/ duşmanii vor renunţa la comploturile lor numai în ziua în care îi vom pune la locul lor”, a explicat el.

La rândul său, comandantul marinei iraniene a subliniat miercuri 28 decembrie că este ‘foarte uşor’, însă nu şi necesar pentru Iran să închidă această strâmtoare care leagă Golful şi Marea Oman.

Marina iraniană efectuează manevre navale de cinci zile în Strâmtoarea Ormuz şi vestul Mării Arabiei. Cu toate acestea, potrivit oficialului militar american, Iranul nu a comis la ora actuală niciun act ostil împotriva unor nave americane din Golf sau Strâmtoarea Ormuz.

sursa: Al Jazeera

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.