Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA desfăşoară un scut antirachetă în Golf

Varianta arabă a scutului antirachetă american a dus la creşterea tensiunii dintre SUA şi Iran.

SUA desfăşoară un scut antirachetă, format din instalaţii de lansare rachete defensive Patriot în patru state – Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Kuwait, pentru a proteja aliaţii americani din Golf de un atac al Teheranului.

De asemenea, SUA păstrează două nave în Golf capabile să doboare rachetele iraniene. Washington ajută de asemenea Arabia Saudită să dezvolte o forţă să protejeze instalaţiile sale petroliere.

Oficialii americani susţin că măsura este menită a împiedica un atac iranian şi a linişti statele din Golf că Teheran ar putea reacţiona la sancţiuni prin atacarea unui aliat SUA din regiune. Washington doeşte de asemenea să descurajeze Israelul să atace Iranul.

Decizia americană vine după eşuarea diplomaţiei preşedintelui Obama în privinţa Teheranului pentru ca acesta să îşi deschidă instalaţiile sale nucleare controlului internaţional.

Washingtonul nu a anunţat formal desfăşurarea de sisteme antirachetă sau Patriot, dar prin informaţiile apărute în presă subliniază poziţia sa mai dură. Administraţia desfăşoară două baterii Patriot în fiecare din cele patru state. Kuwaitul are şi o versiune mai veche, ca şi Arabia Saudită şi Israelul.

Recent, generalul american General David Petraeus declara că statele din regiune sunt preocupate de ambiţiile militare a Teheranului şi perspectiva ca acesta să devină puterea dominantă în Golf.

El arăta că SUA va păstra acolo nave echipate cu sisteme avansate antirachetă pentru a acţiona ca tampon între Iran şi ţările din Golf.

sursa: Associated Press

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.