Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA gata să părăsească baza din Kîrgîzstan

Colonelul Christopher Bence, care a îndeplinit până luni funcţia de comandant al bazei aeriene Manas din Kîrgîzstan a declarat că Statele Unite sunt pregătite să părăsească până la 18 august baza.

Autorităţile de la Bişkek au în continuare o poziţie ambiguă în legătură cu aceste instalaţii extrem de importante pentru operaţiunile din Afganistan.

“Am început să expediem echipamente şi material către alte locuri”, a precizat Bence, subliniind că aceste operaţiuni “ar trebui să se încheie până la 18 august”, data la care Kîrgîzstanul a ordonat forţelor americane să părăsească baza.

Acest anunţ a fost făcut cu câteva ore înaintea unei întâlniri dintre preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, şi omologul său afgan, Hamid Karzai, programată la Ekaterinburg, în Urali (Rusia).

Karzai i-a cerut recent lui Bakiev să menţină aceste instalaţii americane importante pentru susţinerea logistică a coaliţiei internaţionale ce operează în Afganistan.

Preşedintele Bakiev şi-a anunţat, în februarie, intenţia de a închide baza de la Manas. Rusia, care dorea de mult timp o asemenea măsură, a negat că ar fi influenţat Guvernul kîrgîz. Bişkekul s-a declarat pregătit, de atunci, să discute despre menţinerea bazei americane.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.