Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA ia în considerare o creştere a numărului de trupe în Yemen

General Joseph L.Votel USCENTCOM. foto wikipedia

General Joseph L.Votel USCENTCOM. foto wikipedia

Comandantul Centcom, Generalul american, Joseph Votel, a declarat agenţiei „Reuters” că ia în considerare o pezenţă sporită a trupelor americane în Yemen, pentru a lupta mai eficient împotriva grupării al-Qaeda.
Această declaraţie vine pe fondul operaţiunilor încheiate cu succes de aliaţii din Golf.
Joseph Votel, care gestionează trupele americane din regiune, a afirmat într-un alt interviu că multe locaţii ar fi potrivite pentru staţionarea forţelor americane, însă nu a dorit să divulge numele niciuneia.

„Ne dorim să lucrăm într-un mediu sigur, pentru a ne putea concentra asupra misiunii speciale pe care o avem aici – care are legătură în pricipal cu prezenţa grupării al-Qaeda în Peninsula Arabă. Vom încerca să dislocăm trupele în locul cel mai potrivit.”
În ciuda unor atacuri de mare amploare ale americanilor – incluzând aici şi cel în urma căruia a fost ucis, anul trecut, liderul al-Qaeda – acţiunile contra-teroriste ale SUA au fost subminate de războiul civil din Yemen care a opus forţele guvernamentale rebelilor Houthi, aliaţi cu Iranul. Războiul i-a slăbit pe rebelii Houthi, însă profitând de tulburarea şi dezordinea creată, al-Qaeda a reuşit să-şi extindă acţiunile în partea de est a ţării, ajungând să controleze cel mai larg teritoriu pe care l-au avut vreodată şi câştigând zeci de milioane de dolari din administrarea financiară a oraşului Mukalla, al treilea port ca mărime al ţării.

Din cauza războiului civil, americanii s-au retras din Yemen la începutul anului 2015. Un grup a revenit apoi, însă numai pentru a oferi ajutor în domeniul informaţiilor unei coaliţii organizate de Emiratele Arabe Unite  – şi susţinută de Arabia Saudită – care a reuşit să alunge al-Qaeda din oraşul Mukalla.

Reprezentanţii oficiali ai SUA au refuzat să precizeze câţi soldaţi americani sunt prezenţi acum în Yemen, rezumându-se a spune că este vorba de un număr redus.

Votel a recunoscut beneficiile unei acţiuni în Yemen şi a afirmat că scopul principal va fi cooperarea cu partenerii americani de acolo: „Ceea ce mă interesează este să înţelegem mai bine acţiunile al-Qaeda şi să recâştigăm controlul asupra situaţiei în teren, control pierdut în urma retragerii noastre din Yemen cu ceva timp în urmă.”

Structurile de informaţii şi reprezentanţii armatei SUA consideră al-Qaeda un real pericol. Gruparea a plănuit doborârea câtorva avioane americane de pasageri şi a revendicat atacul de anul trecut asupra birourilor revistei Charlie Hebdo. De asemeni, unul din cei mai temuţi terorişti,  Ibrahim Hassan al-Asiri, este membru al acestei organizaţii.

Întrebat dacă Asiri mai este încă viu şi se află în prezent pe teritoriul Yemenului, Votel a afirmat:
„După informaţiile pe care le deţin, el este aici.”

Sursa ştirii: Reuters,

Mihai Corb

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.