Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA îşi modifică planul de retragere al unor trupe din Europa

US Army Europe - logo

Departamentul american al Apărării a anunţat că îşi revizuieşte planul său de retragere a trupelor din Europa din 2004 conform căruia trebuia să-şi retragă două dintre cele patru unităţi de luptă de nivel luptă brigadă (BCTs) din regiune.

Decizia a fost luată în baza analizelor administraţiei, consultărilor cu aliaţii şi prevederilor Noului Concept Strategic al NATO.

Ca urmare SUA va păstra trei BCTs în Europa pentru a menţine o forţă de teren flexibilă şi rapid dislocabilă pentru a putea fi îndeplinite angajamentele Statelor Unite în cadrul NATO, şi de a putea fi angajate în mod eficient împreună cu aliaţii şi partenerii, dar şi pentru a satisface o gamă largă din noile provocări ale secolului 21.

Decizia va fi implementată în 2015, când este estimată o cerere redusă pe forţele terestre americane.

Cele trei BCTs rămase în Europa după 2015 – Heavy, Stryker şi Airborne BCTs – oferă capabilităţi care să permită US Army Europe să-şi îndeplinească  obiectivele de interoperabilitate şi să acorde sprijin pentru întreaga gamă de operaţiuni militare, inclusiv pentru apărarea colectivă a NATO în temeiul articolului 5 din Tratatul de la Washington.

Aceste tipuri de BCTs vor fi completate de alte îmbunătăţiri ale capacităţii de reacţie prin:
– desfăşurarea de nave de tip Aegis;
– instalarea de sisteme terestre de apărare anti-rachetă în Polonia şi România în cadrul European Phased Adaptive Approach;
– staţionarea în poziţii înaintate a aeronavelor pentru operaţiuni speciale;
– dislocarea de unităţi de aviaţie permanente în Polonia.

Se doreşete ca aceste măsuri să amplifice şi să reechilibreze rolul forţelor americane în Europa pentru a le face mai puternice, mai eficiente, şi mai bine adaptate la provocările de securitate actuale şi viitoare.

În prezent BCTs aparţinând U.S. Army Europe sunt:  170th Infantry Brigade Combat Team, the 172nd Infantry Brigade Combat Team, the 173rd Airborne Brigade Combat Team, and the 2nd Stryker Cavalry Regiment.

sursa: U.S. Department of Defense, Office of the Assistant Secretary of Defense

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.