Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA îşi retrag toţi militarii din Irak dar vor sprijini militar această ţară

Militari irakieni echipati si pregatiti de Armata SUA

În cadrul unei întrevederi la Washington între preşedintele SUA, Barck Obama şi premierul irakian, Nuri al-Maliki, cei doi au declarat că Statele Unite şi Irakul încep un nou capitol în relaţiile lor, în condiţiile în care ultimele trupe americane se pregătesc să părăsească ţara până la sfârşitul lunii.

Preşedintele Obama, a precizat că noua relaţie SUA-Irak se va “baza pe interes reciproc şi respect reciproc” el dând asigurări că “poporul irakian trebuie să ştie că nu va fi singur. Aveţi un partener puternic şi de durată în Statele Unite ale Americii”, a adăugat el.

Obama a dat asigurări că niciun soldat nu va rămâne în ţară, dar a avertizat alte naţiuni să nu se implice în afacerile interne ale Irakului. Obama a subliniat că suveranitatea Irakului trebuie respectată. El nu a menţionat nicio altă ţară nominal, deşi Iranul şi influenţa sa în regiune reprezintă o sursă de îngrijorare.

La rândul său al-Maliki a declarat că “Relaţia nu se încheie prin plecarea ultimului soldat american. Este abia începutul”. El a evocat direct cooperarea în domeniul securităţii şi antrenării trupelor irakiene, precum şi vânzarea de avioane de luptă F-16 către armata irakiană.

Toţi soldaţii americani rămaşi în Irak urmează să părăsească Irakul până la sfârşitul lui 2001, în baza unui Acord privind statutul forţelor negociat de administraţia Bush în 2008. Anul trecut, SUA şi-au retras forţele combatante, rămânând în Irak circa 50.000 de militari, implicaţi în antrenarea trupelor irakiene şi în misiuni speciale. Eforturile părţilor de a prelungi misiunea americană după acest termen au eşuat, pentru că Guvernul irakian a ezitat că ofere imunitate trupelor americane care ar fi rămas după 31 decembrie.

SUA intenţionează să vândă încă 18 avioane de vânătoare F-16 Irakului, apreciind că această operaţiune arată hotărârea Bagdadului de a-şi “proteja suveranitatea”. Administraţia Obama a informat deja Congresul în acest sens.

sursa: CNN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.