Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA îşi spionează aliaţii europeni

NSA, Fort Meade, Maryland foto Wikipedia

NSA, Fort Meade, Maryland foto Wikipedia

Săptămânalul german Der Spiegel prezintă cum Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a spionat sedii ale diplomaţiei franceze aflate în SUA, dar şi din cadrul ONU şi UE.

NSA a spionat în 2010 reprezentanţele diplomatice franceze de la New York şi Washington, potrivit unui document intern aparţinând Agenţiei, datând din iunie 2010 şi clasat “strict secret”, consultat de revistă.

Agenţia s-a interesat în mod particular de reţeaua privată virtuală (VPN) în care sunt legate calculatoarele ambasadelor, consulatelor şi sediului din Paris al Afacerilor Externe.

Această acţiune împotriva Ministerului francez al Afacerilor Externe este calificată în document drept o “reuşită”, continuă săptămânalul.

Într-o listă datând din septembrie 2010, NSA a stabilit ca obiective reprezentanţe franceze la Washington şi în cadrul ONU, unde a instalat microfoane. Agenţia a efectuat de asemenea capturi de ecran provenind de la reprezentanţa acesteia la New York. Operaţiunile au avut numele de cod ” Wabash ” şi ” Blackfoot”.

O lista de priorităţi informative plasează Franţa ca fiind o ţintă oficială pentru serviciile informaţii americane. NSA a fost interesată de obiectivele de politică externă ale acesteia, de comerţul de arme şi de situaţia economică.

Relaţiile americano – franceze s-au tensionat ca urmare a acestor activităţi de spionaj, la începutul lunii iulie, preşedintele francez François Hollande ameninţând că va suspenda negocierile pentru un acord de liber schimb trans – atlantic, cerând în schimb o garanţie din partea SUA, să înceteze înceta acţiunile de spionaj.

Starea de neîncredere s-a transferat şi altor parteneri europeni, afectând negocierile pentru acordul comercial pentru liber schimb.

Der Spiegel a dezvăluit deja că NSA, care se află de mai multe luni în centrul unor dezvăluiri de documente secrete de către fostul său consultant Edward Snowden despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite, a pătruns în sisteme informatice aparţinând ONU în vara lui 2012.

La sfârşitul lui iunie, revista a mai scris, bazându-se pe documente furnizate de către Snowden, că NSA, acuzată că spionează comunicaţiile pe Internet la nivel mondial în cadrul programului PRISM, a luat ca ţinte sedii ale Uniunii Europene (UE) la Bruxelles şi ambasadele UE la Washington şi ONU.

sursa: Der Spiegel

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “SUA îşi spionează aliaţii europeni”

 1. Marlon Juvet says:

  În sfârşit, apar şi articole având altă sursă de inspirație decât Vocea Rusiei.

 2. Marin Juvete says:

  Eram si eu interesat de ce spui dar am gasit doar 4 stiri cu sursa Vocea Rusiei

  http://militar.infomondo.ro/?s=Vocea+Rusiei

  Cred ca ai intrat in vorbele unui marinar fara vapor.

 3. Marlon Juvet says:

  Juvete, ia de-aci maică, asta aşa la prima lectură:
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/armata-rusa-va-achizitiona-16-avioane-de-lupta-mig-29smt.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/exercitiu-ruso-francez.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/rusia-amplaseaza-un-radar-anti-racheta-clasa-voronezh-in-regiunea-orenburg.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/fortele-aeriene-ruse-vor-achizitiona-60-de-elicoptere-mi-28ub.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/rusia-va-relua-din-septembrie-lansarea-de-rachete-proton.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/federatia-rusa-investeste-in-industria-aviatica.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/parada-comuna-a-fortelor-navale-ruse-si-ucrainiene-la-sevastopol.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/rusia-desfasoara-exercitii-militare-de-amploare-in-orientul-indepartat.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/marina-militara-rusa-inzestrare-fara-precedent-in-2013.html
  http://militar.infomondo.ro/actualitate/rusia-condamna-transferul-de-arme-dinspre-libia-spre-siria.html
  Astea sunt doar pe ultimele 2 luni, nu ce ai găsit tu, din ultimii 4 ani.
  Am mai făcut pe vremuri nişte comentarii la adresa unor eroi de operetă de prin Juvetia, sunt unii pe acolo care în materie de limbi străine nu au depăşit nivelul de oltenească de baltă vorbită cu “galbin” în loc de “galben” şi “dupe” pe post de “după”, dar sunt “experţi”, “doctori în geopolitică” şi alte alea. Cred că te încadrezi de minune în tipologia la care tocmai m-am referit….

 4. Marin Juvete says:

  Pentru tine RIA Novosti e totuna cu Vocea Rusiei?

 5. Marlon Juvet says:

  Pentru tine nu sunt totuna?

 6. szilard says:

  E interzis cumva sa spionezi pe cei ”vai de STEAUA lor” ?