Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA negociază cu talibanii

Preşedintele afgan Hamid Karzai, a declarat că Statele Unite au angajat negocieri cu talibanii.

Karzai a spus că “militarii străini, în special americanii înşişi” sunt implicaţi în convorbiri de pace cu grupul talibanilor.

“În cursul acestui an, au avut loc negocieri de pace cu talibanii şi cu oamenii noştri”, a declarat Karzai, sâmbătă, la o conferinţă de presă. “Convorbirile de pace cu ei deja au început şi decurg bine”, a afirmat preşedintele afgan.

A existat întotdeauna presupunerea că SUA au contactat direct talibanii, dar este prima confirmare la nivel înalt, precizează BBC.

Identitatea exactă a partenerilor de negociere ai americanilor nu este cunoscută şi nici dacă ei vorbesc printr-un intermediar sau prin cineva cu autoritate, adaugă BBC. La fel, nu se cunoaşte subiectul discuţiilor. Se presupune că acestea sunt doar discuţii de tatonare, fără a avea substanţă şi nimeni nu se aşteaptă la rezultate rapide.

Poziţia oficială a talibanilor este că forţele internaţionale trebuie să plece din Afganistan înainte de a începe convorbiri de pace şi că nu sunt dispuşi să discute decât cu guvernul afgan.

La începutul acestei luni, şeful Pentagonului, Robert Gates, declara că este posibil să aibă loc discuţii politice cu talibanii până la sfârşitul acestui an.

SUA ar trebui să înceapă în iulie retragerea primilor soldaţi din cei 97.000 desfăşuraţi în Afganistan, urmând să predea treptat toate operaţiunile de securitate forţelor afgane, până în 2014.

sursa: Agerpres, NewsIn

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.