Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA nu vor ataca deocamdată instalaţiile nucleare iraniene

posibile scenarii de atac a Iranului map Heartland Eurasian Review of Geopolitics

Prezent la o conferinţă de presă cu omologul său israelian, Ehud Barak, secretarul american al apărării, Leon Panetta, a exclus recurgerea la o opţiune militară imediată împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

“Trebuie să epuizăm toate eforturile” înainte de a recurge la opţiunea militară, a afirmat Panetta la Ashkelon, în sudul Israelului, în cursul unei vizite la sistemul antirachetă israelian “Dom de Fier”, finanţat în parte de către SUA.

El a făcut îndeosebi aluzie la sancţiunile economice şi la presiunile diplomatice exercitate asupra Iranului pentru ca această ţară să renunţe la programul său nuclear.

“Ţine de responsabilitatea mea ca ministru al apărării să ofer o gamă largă de opţiuni, inclusiv de opţiuni militare în cazul în care diplomaţia va eşua. Preşedintele Barack Obama a făcut cunoscut în mod clar că împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară constituie o prioritate pentru securitatea naţională a SUA şi că sunt în discuţie toate opţiunile”, a adăugat Panetta.

Pe 1 august SUA au sporit sancţiunile împotriva Iranului, vizând sectorul petrolier şi pe cel financiar din cauza “nerespectării obligaţiilor sale internaţionale”.

La rândul său, Ehud Barak a estimat că “probabilitatea ca Iranul să renunţe la programul său nuclear este extrem de slabă”, reafirmând că “decizia ultimă” referitoare la un eventual atac israelian împotriva Iranului îi revine “doar guvernului israelian”. “Este important de notat că, în timp ce se recurge la sancţiuni şi diplomaţie, iranienii continuă zilnic să îmbogăţească uraniul necesar pentru armele lor. Avem în mod clar ceva de pierdut lăsând să treacă timpul”, a adăugat Barak.

Luni, Panetta estima că sancţiunile impuse de comunitatea internaţională au “un real impact asupra economiei iraniene, chiar dacă rezultatele nu par evidente pentru moment”.

Panetta a reafirmat, de asemenea, că angajamentul SUA pentru securitatea Israelului şi locuitorii săi este solid ca o stâncă.

sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.